Bizonyára már te is belefutottál kedves rokonodtól érkező kérdésbe, aminek hallatán nem tudtad eldönteni hirtelen, hogy most sírjál vagy nevessél. Mégis hogyan reagáljunk a tapintatlan gesztusokra?

 

A családra feltétel nélkül lehet számítani minden esetben, ez kétségtelen. Főként akkor okoznak meglepetést, amikor új külsőt varázsolsz magadnak a kedvükért. Hiszen egy ritka családi összejövetelen nem lehet akárhogy megjelenni. De tegyük is félre a fodrászt és társait, mert úgyis a kéjenc nagybácsi lesz az első, aki meg fogja kérdezni, hogy a melleid a sajátjaid-e. Minden famíliában akad egy ilyen mókamester. Ilyenkor  frappáns válasszal érdemes visszavágni („persze, ennyi pénzért?!”), érezze csak nyugodtan, hogy a fagyi visszanyalt.

 

Kép: commons.wikimedia.org

 

Persze egy pillanatig se hidd, hogy ezzel itt véget érnek az idegesítő és hülye kérdések. Utána egyből érdeklődni kezdenek felőled, és az elsők között biztosan ott lesz az is, hogy mivel foglalkozol? Elintézheted egy mondattal is, de egy húsz perces kiselőadás után egyértelműen rá fognak kérdezni, hogy ebből azért meg lehet élni? Napjaink munkaerőpiaci helyzetét sokszor még mi sem látjuk át, ezt a rokonoktól meg végképp nem várhatjuk el. De odaszúrhatod nekik, hogy van pár ismert arc, aki szívesen ad támogatást kedves mosolyért cserébe, igazából abból élsz. Azért egyes körökben óvatosan szórd el a megjegyzést, mert ők jó eséllyel komolyan veszik, ha éppen nem gondolnak bele még valami mást is.

 

És ha már a külsődet és a munkádat is sikerült megvitatni, biztosan ott lesz a tarsolyukban a következő rémálom kérdés is, hogy mi újság a párkapcsolattal? Hol van az udvarlód? Ha éppen csak szeretnéd kitölteni azt az időt, amit mindenképpen a vizitre kell szánni, akkor belekezdhetsz, hogy az életedbe ez most nem fér bele. Bizonygathatod, hogy a karriered építése most mindennél fontosabb és a jövőbe fekteted minden energiádat, de sajnos ezt nem fogják megérteni. Csak azt hajtogatják majd, hogy egy ilyen szép nő, hogy lehet egyedül ennyi idősen? Törődj bele és hagyd rájuk, úgysem tudod nekik elmagyarázni.

 

Ha mégis pároddal érkezel a rég nem látott rokonokhoz, akkor is érdemes felvértezni magad, mert ők bizony mindenre fel vannak készülve. Talán még az első öt percben szembesültök azzal a kérdéssel, hogy mikor lesz a lagzitok és hány gyereket terveztek? Az nem baj, hogy egyelőre ezen még ti sem gondolkoztatok, ők nagyon szívesen egyengetik útjaitokat – természetesen a saját meglátásuk szerint. A ti gondolataitok véletlenül sem lehetnek megfelelőek, hiszen ők mindig és mindent jobban tudnak nálatok. Ez vitathatatlan tény! Ne is próbálj felülkerekedni, annak mindig csak vita és sértődés a vége.

 

Kép: www.publicdomainpictures.net

 

Vegyük górcső alá azt az eshetőséget is, hogy már túl vagytok a házasságkötésen és boldogan éltek együtt egy ideje, mint férj és feleség. Ha már ilyen szép számban összegyűlt a család, akkor ez remek alkalom lehet megosztani a rokonsággal, hogy gyermekáldás elé néztek. Mindenki gratulációval reagál, de sok esetben ez nem őszinte. Lehet, hogy pont tőlük fog érkezni az a szívbemarkoló kérdés, hogy egyébként terveztétek a babát vagy csak nem sikerült kiszállni a kanyarban? Nem kell mindenre válaszolni, hiszed legbelül te is tudod, hogy ha ezt megtennéd, akkor utána évekig nem állnának veled szóba a sértődöttségtől. De ők nem érzik a súlyát, hogy  folyamatosan átlépik a határt? Örülj neki, hogy jól nevelt gyerekként nem teszel sértő megjegyzéseket, azt a pár órácskát már csak kibírod.

 

Azért ha mégis elszakad a cérna, akkor az annak tudható be, hogy már nem tudtál többet nyelni. Ez leginkább akkor történik meg, amikor megkérdezik születendő gyermeked nevét. Mivel ők legfeljebb a Pista, Józska, Kati és Erzsi neveket ismerik, fennáll a következő kérdés veszélye is: „hát ezt meg honnan szedtétek”? Nem kell kimerítő monológokba menni. Ez a ti döntésetek, a gyermek születése után meg már úgyis azt fogják elfogadni, ami van. A lényeg, hogy ne idegeskedj! Teljesen felesleges. Fogadd el rokonaidat olyannak, amilyenek. Egyszer majd téged is elfogadnak kerek egésznek, úgy ahogy vagy.

 

És a hétköznapokban hogy van ez?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!