Szofi még csak ötéves. Két éve diagnosztizáltak nála idegrendszeri daganatot. Azóta életük java részét kórházakban töltötték és anyja, Vivien ragaszkodott ahhoz, hogy a betegség ellenére lehetőségeikhez mérten normális életet éljenek, holott férjével teljesen összetörtek a hír hallatán. Ahogy mesélte, vannak jobb és rossz napok, de minden nap eszükbe jut a tény: a lányuk bármikor meghalhat.

 

 

haldoklo gyerek 01

kép: linkedin.com

 

Sajnos sok szülőt érint ez a probléma. Az embernek mindig akad egy olyan ismerőse, akinek a gyereke leukémiás, vagy más rákos megbetegedéstől szenved. Mivel sajnos a rák, meg a halál nem válogat. Szomorú, mikor az összetört anya néz maga elé és azt kérdezi: „Mégis, hogy kellene elmondanom a lányomnak, hogy meg fog halni?”

 

Erre nincs recept. Nem létezik biztos módszer. De a pszichológusok azt ajánlják: beszéljünk róla. Nem jó, ha úgy teszünk, mintha rendben lenne és tagadnánk. A szülők persze ilyenkor attól félnek, hogy csak rontanak a helyzeten. Egyrészt nekik, maguknak is nehéz elfogadniuk, hogy a gyermekük súlyosan beteg és talán haldoklik is. Emiatt saját magukból kiindulva úgy vannak vele, hogy a gyereküknek is nehéz lesz és elmegy a kedve attól, hogy küzdjön az életben maradásért. Persze, valahol ez is benne van a pakliban, ahogy az is, hogy épp ez fogja motiválni. Hiszen a gyereknek is joga van tudni arról, mi történik vele. Másrészről a gyermekek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy mindent kiszúrnak. Ha nem mondja el nekik a szülő, le fogja vágni magától is. Hiszen legyen akármilyen jó színész is anya, apa, látni fogja mikor feszültek, aggódnak. Minden az arcukra lesz írva. Bármit is mondanak, a gyerekek azt is hallják, amit nem mondanak ki. Ezért is lenne kárt titkolni. A gyermeket fel kell világosítani a korának megfelelően.

 

Az egészen pici gyerekek, mint amilyen az ötéves Szofi, kíváncsi. Eleinte félt a haláltól, pontosabban az elválástól, hogy többé nem látja a szüleit. Benne nem a fájdalomtudat van meg és hogy megszűnik létezni, hanem hogy itt kell hagynia a családját. De Vivien nem találgatott magától, hogy mi lenne a bölcsdöntés, hanem segítséget kért. A szakértő azt mondta, nem szabad a gyermeket tudatlanságban hagyni és ráhagyni, hogy egyedül küzdjön meg a halálfélelmével. A halálról beszélni kell, mert csak az mulaszthatja el a félelmet. Szakértő bevonásával segítettek megérteni a lányukkal az elmúlást, hogy egyszer mindenki elmegy, ki előbb, ki később és hogy ez természetes. Nem kell tőle félni.

 

haldoklo gyerek 02

 

Vivi úgy döntött nem fog neki mindenféle mesét mondani a halálról. Az igazat mondja és azt, amiben ő hisz. Hogyha Szofinak el kell mennie, akkor a mennybe fog menni, ahol nem lesz egyedül, mert ott lesznek a nagyszülei és sok új barátra tesz szert és természetesen vele lesz Isten is. Viven nem kimondottan keresztény, de megvan a maga hite. A mennyország tudata pedig megnyugtatta Szofit.

 

Hiszen számára a szülő a jó példa. Az ő magatartása a követendő. Látta az anyján, hogy még bízik, remél, hogy ő is hisz a mennyországban. Nem csak az számít, hogy rengeteg szeretetet és figyelmet kap, hanem is, hogy látja anyukáját nevetni, mosolyogni, viccelődni, bolondozni vele és az apukájával is. Ettől lesz neki „normális” élete. Ha a házaspár nem bír megküzdeni ezzel a teherrel és hol az egyikük, hol a másikuk van teljesen kiborulva és nincs rendben a kapcsolatuk, a gyerekek azt is észlelik. Szerencsére Vivien és Antal viszonya rendben van és vállvetve küzdenek a lányukért és tesznek meg mindent azért, hogy egy csapat legyenek.

 

Ugyanakkor egyik szülő sem titkolja az érzéseit. Ezt a tanácsot kapták. Vagyis, Viven nem rohan ki gyorsan a játék közben, ha rátör a sírhatnék és Antal is képes kimutatni az érzéseit. „Anya, azért sírsz mert meg fogok halni?” „Azért sírok, mert nagyon szeretlek és boldog vagyok, hogy itt vagy velem.” Nem mindig könnyű reagálni egy ilyen kérdésre, főleg nem azonnal. Talán nem is létezik tökéletes válasz. Nem akarjuk elrontani a gyerek kedvét, de hazudni sem akarunk neki. Minden szót mérlegelni kell. Vivi arra törekszik, hogy végeredményben minden beszélgetést pozitívan hozzon ki.

 

haldoklo gyerek 03

 

Egy gyermek, - ahogy egy felnőtt is – sokat töpreng a halálon. Jelen van a hétköznapi beszédében, az álmaiban, de még a rajzaiban is. Tudni szeretné, fájni fog-e, mi fog történni vele, hova kerül és egyáltalán, miért történik vele. Ezekre nem könnyű felelni és sok kérdésre nem is lehet. De hárítani nem szabad a kérdéseket. Válaszolni kell rájuk a legjobb tudásunk és a gyermekünk személyisége szerint. Csak akkor lehet hanyagolni egy kérdést, ha a gyerek nem akar róla beszélni. Semmit sem szabad ráerőltetni, hanem türelmesen meg kell várni, amíg nyitott lesz rá.

 

 

Szofi végül a hitre kezdett támaszkodni. Legnagyobb aggodalma egy időben az volt, hogy mi lesz azután a szüleivel, hogy elment. Arra jutott, hogy az angyalok és Isten nemcsak rá fognak odafent vigyázni, hanem idelent a szüleire is. És bár tudja, hogy haldoklik, vannak tervei a jövőre nézve, tehát még remél, bízik a gyógyulásában, ahogy a szülei is. Még szeretne olyan szép lenni nagykorára, mint az anyukája és állatorvos szeretne lenni.

 

Pedig az igazság az, hogy Szofi állapota romlik. Látszik az értékein és rajta is. Hiába kapja a több százezres gyógyszert, egyre kevesebbet mozog, étvágytalan, és semmihez sincs kedve csak feküdni. Igaz, már voltak hasonló megzuhanásai és fájdalmai is. De utána jöttek a szebb napok. Szülei már régóta ajándéknak élnek meg minden egyes napot, mert tudják, hogy bármelyik lehet az utolsó. Szofi is tudja és ezért igyekszik mindent elkövetni azért, hogy szüleit boldognak lássa. Egy haldokló kislány, aki anyja szerint sokkal bölcsebb, mint sok felnőtt. Büszke rá, hogy néha sokkal jobban viseli a halálnak tudatát és a betegségét, semmint a szülei. Rengeteget tanultak tőle és azt remélik, hogy még van még idejük. Egyedül ennyit remélhetnek és a csodát.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Túlélheti a házasság a gyermek halálát vagy mindenképpen válás lesz a vége?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!