Viccen kívül. Ugyanis minden esély megvan rá. Persze csak ha szeretnéd, illetve apuka is elég vállalkozószellemű. De most komolyan: látod magad előtt, hogy a férjed szoptatja a babátokat? Hogy éreznéd magad? Egyáltalán mit gondolsz, milyen hatással lenne az utána a gyerekre? Meghálálná magát az apukás szoptatás vagy csak sérült lenne tőle a csemete?

 

 

apacici 01

Kép: boingboing.net

 

A Dentsu nevű japán cég nemrégiben előállt egy olyan anyamellet már-már tökéletesen imitáló szerkezettel, amelynek segítségével apukák is kényelmesen megszoptathatják a csecsemőt. A vállra kell akasztani a műmellet és már meg is tévesztve a baba, mert a megszólalásig hasonlít egy cicire a műmell és a gyártó szerint az „anyatest melegét szimulálja.” A tej egy kis tartályból kerül a cumisüveg fejbe és ráadásul a benne található alkalmazás azt is figyeli mennyit evett és aludt a baba. Sőt, szopiztatás közben még rezeg is! A gyártó abban reménykedik, hogy így az apák aktívabban részt vennének a gyereknevelésben.

 

A kérdés az, hogy mi nők, anyák, valóban ezt akarjuk-e! Szeretnénk-e, ha szeretett férjünk, kedvesünk lenne az, aki megszoptatja a gyereket? Látványra roppant vicces, de valahol rettentően bizarr.

 

Értjük valahol az alapgondolatot: igen, a férfi vegye ki jobban a részét a gyereknevelésből. Az is tiszta sor, hogy vannak apák, akik néha szeretnének az anyák bőrébe bújni és megtapasztalni az anyaság csodáit. Az is világos, hogy mindezáltal a nőket szeretnék kicsit tehermentesíteni, főleg ebben a mai „feminista” világban, ahol a nők karriert építenek és akár kényszerből, akár csak a munka kedvéért, de mielőbb visszatérnének dolgozni. Illetve nemcsak a munka miatt, hanem azért is, hogy az anya végre levegőhöz jusson, bátran elmehessen hazulról és lazíthasson egyedül vagy a barátnőivel.

 

apacici 02

boingboing.net

 

Az is probléma, hogy egyre kevesebben vállalnak gyereket a mai fiatalok közül – főleg japánban, ahol egyre több az aszexuális és nincs sem idő, sem kedv a gyerekvállaláshoz -  mert nem vágynak a felelősségre, illetve terhesnek érzik a gyereknevelést és ezzel is szeretnék megkönnyíteni a dolgukat. Igazán nemes szándék, hogy a világ – illetve a japánok – igyekszenek ezt az igényt is kielégíteni.

De hogy hatna ez a nőkre? Hogy hatna ez a férfiakra? Hogy hatna a gyerekben a gyakorlatra? Elvégre a férfiak között rengetegen problémáznak azon, hogy felcserélődtek a szerepek, meg a nők kasztrálták őket. Na, ha még ezek után nekik is kell szoptatni a gyereket, akkor az lehetne a hab a tortán és tényleg felköthetik az otthonkát. Tudnánk-e a férfira, férfiként tekinteni, ha látnánk, hogy ő szoptatja a gyereket?

 

Aztán: mint tudjuk, a szoptatási ideje alatt már kialakul a kötelék anya és gyermeke között és ez egy nagyon fontos időszak. A logika azt diktálja, hogy igencsak megváltozna az anyával való kapcsolata, ha apuka szoptatná a kicsit. Talán még akkor is, ha „fele-fele” arányban. Már nem lenne olyan erős a kötelékük. Az lehet, hogy az apával igen, és persze jó lenne, de talán ez úgyis elérhető lenne, ha apuka egyszerűen többet foglalkozna a gyerkőccel. Már azzal, ha többször kerül vele testi kontaktusba ölelés vagy játék által vagy ha rajta alszik el a kicsi.

 

Hiszen lássuk be, ősidők óta a nők az anyák, ők nevelik a gyereket. Banyek, ez magától adódik, ha már ők szülik a világra őket. Biológiai szinten évmilliók óta így működik. Az anya tanít és ad át egy csomó mindent a gyerekének, ennek a kötődésnek a segítségével. El tudod képzelni, hogy ez egy szép napon teljesen felcserélődjön? Hogy apa szoptatja és neveli fel a gyereket?

 

apacici 03

 

De lássuk a gyerekszemszögét is! Induljunk abból, hogy nem valószínű, hogy a műcici teljes mértékig képes pótolni a valódi mellet. Az igazi bőrt és az illatot, a természetes „rezgést”. Arról nem is beszélve, hogy a baba ösztönösen markolássza a mellet a tejért. Milyen már, hogy apás szoptatásnál csak a szilikont simogatná?

 

Jó, talán, ahogy arról előbb szó volt, az apjával jobb lenne a kapcsolata. Talán. Kérdés, hogy a szilikon segítségével is működik a kapcsolatteremtés? Meg aztán, ha én személy szerint belegondolok… hogy már olyan gyerek lettem volna, akit az apja szoptatott. Hát… egyrészt nehéz, mert lehet az lenne nekem a „természetes”, így nem ütköznék meg rajta. Ám ha tudnám, hogy előtte nem ez volt szokás és mondjuk a környezetemben páran rendes női cicin nevelkedtek, megeshet, hogy furán érezném magam. Sőt, kellemetlenül. Nehéz elvonatkoztatni a jelenkor körülményeitől. Elvégre az anya szerepe fedi le a gyengédséget, a törődést, a féltést, míg az apa adja a biztonságot, a védelmet. Furcsa lenne, ha ez megcserélődne.

 

Csodásak a modern technológia vívmányai, de valahol rémisztőek. Jó, ez is egy opció. Hiszen mindannyian mások vagyunk. Talán vannak férfiak, akik égnek a vágytól, hogy a nejük dolgozni menjen ők pedig szoptathassák a gyereket. Lehet, hogy vannak nők, akiknek ez az álmuk. Persze, ne fosszuk meg őket semmitől. De talán nem is kellene hirtelen mindent felrúgni – ami eddig is működött - a modern technika ajándékaiért vagy hogy egy kicsit „fellélegezünk”. Biztos van rá más megoldás is, például egy kis odafigyelés.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Olyan nevet adj a gyereknek, amiért nem gyűlöl meg!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!