Szólt a lelkes anyuka ismerősöm. Ugyanis arról beszélgettünk, hogy mennyi szülő van, aki manapság csak mímeli a nevelést, nem csinál semmit, vagy ha csinál, azt is rosszul, aztán később csodálkozik, hogy a gyereke életképtelen, munkakerülő, csellengő lesz vagy annál is rosszabb és belekerül valami szektába vagy különös divatirányzatba, amit a társadalom nem néz jó szemmel. Erre mondta ő azt, hogy bár kevesen vannak, de léteznek, ő is olyan anya, aki még embert próbál faragni a gyerekéből.

 

 

embert farag a gyerekbol 01

 

Kép: Freepik.com

 

Persze talán ez sokaknak pejoratívan hangzik, mert mindannyian emberek vagyunk. Nem kutyák, nem férgek, nem patkányok és így tovább. Inkább azt próbálja kifejezni a harminchat éves Noémi, akinek van egy négyéves kisfia, hogy ő még abba a generációba tartozott, ahol kapott nevelést, még ha néha keményet is, de rengeteg értéket hozott magával, ami a mai generációból kiveszett vagy legalábbis jó úton jár afelé. Éppen ezért már fiatalabb korában eldöntötte, ha neki gyermeke lesz, azt úgy fogja nevelni, ahogy őt nevelték és szerencsére a férje támogatja is ebben.

 

Éveken át nézte milyenek lettek a mai fiatalok. Nincsenek céljaik, vágyaik, dolgozni nem akarnak, de a pénz kellene. Képesek éveken át a szüleik nyakán lógni. Amelyik mégis elmegy dolgozni, az nem becsüli a pénzt, hanem elszórja, és nem gondol a jövőjére. Noémi személy szerint ki van akadva a plázacicáktól, az instamacáktól, a páváktól meg a mindenféle fura irányzatokat követő és önmajmoló lányoktól, fiúktól. Persze tudja, hogy minden kornak megvoltak a maga jelenségei, de szerinte ez az egyik legdurvább, legmesterségesebb droidkorszak. Hiszen mindennek a tetejében mindegyik az okoskütyüjén lóg meg a Facebookon 0-24-ben és éli virtuális világát és totálisan bele van zombulva.

 

embert farag a gyerekbol 02

 

Szerinte szép dolog a modern technika, hogy a fiataloknak lehetőségük van az önkifejezésre és a társadalom sem kövez meg mindenkit azért, amit képvisel (legalábbis egy fokkal mindig a jobb a helyzet az elmúlt korokhoz képest) de szerinte nagyban a szülők felelősek azért, hogy ilyenek lettek a gyerekek.

 

Akik azt mondják, de jó egy ez ultramodern világ, ki kell használni minden lehetőséget, a gyerek már gépek segítségével tanuljon. Vagy foglalja le magát azokkal. Tanítsa őt a tévé meg a net. Akik úgy vannak vele, szintén kemény nevelést kaptak, ezért inkább elkényeztetik a gyereket vagy hagyják, tegyen, amit akar, nem korlátozzák szabadságukban, mint anno őket. Persze az sem új-keletű jelenség, hogy valaki korán szül gyereket és nem elég érett a feladatra. De ma már egy ilyen sokszor lepasszolja a családjának, neveljék azok, amíg ő él. Nem utolsósorban ott vannak a karrierista anyukák is, akik szintén mielőbb szabadulnánk a gyerektől, hogy visszamehessenek dolgozni.

 

Noémi is egy nagyon jól kereső állásból ment el szülni, amit szeretett is. Ám a gyerekének akarta szentelni idejét. Persze, a plusz pénz mindig jól jött volna, de szereti a gyerekét annyira, hogy vele legyen. És ha vele van, akkor azt százhúsz százalékban teszi. Nem passzolja le, amint alkalma nyílik rá, ő maga neveli, merthogy neveli. Alapból még abba a generációba tartozott, amelyik nem csinált ügyet a nyilvános szoptatásból. Ő is megtette, de kendővel eltakarta magát, nem csapta ki a cicijét ország-világnak és ő emiatt egyáltalán nem érezte azt, hogy meg lenne fosztva a jogaitól.

 

embert farag a gyerekbol 03

 

Folyamatosan tanítja csemetéjének a szeretet, empátia, a tisztesség és becsületesség fogalmát. Nem traktálja egésznap tévével meg tablettel, hanem leül vele játszani. Nem próbálja dobozba zárni vagy, hogy csak a gépek előtt legyen egésznap vagy ne menjen ki a játszóra nehogy a sok bacifóbiás anyuka szerint összeszedjen valamit. Éppen ezért nem is üldözte őt soha evésnél, hanem megtanította, hogy üljön le szépen enni és olyankor csak arra figyeljen. Képes használni a nem szót, nem enged meg mindent neki, mert nem akarja, hogy elkényeztetett, akaratos gyerek legyen belőle. Nem szokta veréssel fegyelmezni vagy hagyni, hogy az utca közepén sikongasson és hisztizzen.  Mégis elérte, hogy tekintélye legyen a gyereknél.

 

Tisztában van azzal, hogy kemény munka áll még előtte, de tudja miért teszi. Hogy egy életrevaló, jó embert faragjon belőle és ezt egyáltalán nem középkori módszerekkel teszi, mint azt mások hiszik. Szeretné, ha majd élne, szórakozni is, de közben gondolja a jövőjére és tanulna. Lehet úgyis partizni, szórakozni, hogy közben jól tanul és dolgozik. Viszont az nem állapot, ha nincsenek céljai vagy utcai suhanc lesz belőle, amelyik hajléktalanokat rugdos meg macskákat kínoz, amiről manapság egyre többet hallani. Ezért is tanítja meg majd azt a kisfiúnak, hogy ne legyen birka belőle, ne menjen bele mások kedvéért rossz dolgokba. Mondj nemet. De csak úgy tudja felmérni egy gyerek mi a helyes és helytelen, ha megtanítják neki.

 

embert farag a gyerekbol 04

 

Ami pedig még rendkívül fontos, hogy ő igazán jó kapcsolatra vágyik a gyerekével felnőtt korában is. Ezért kell már most megtanítania neki, hogy a szüleiben maximálisan megbízhat és bármit elmondhat nekik. Ők nem csak a szülei, hanem a legjobb barátai is. Noémi szerint, ha egy szülő igazán figyel a gyermekére, érezteti vele ezt és azt, hogy fontos, egész életükben jó kapcsolatuk lesz.

 

Fantasztikus, amit Noémi csinál. Úgy van vele, biztos ő is hagy maga után kivetni valókat, nem tökéletes anya, de mégis úgy érzi, jó az, amit tesz és büszke magára és férjére. Ma már nem divat így nevelni a gyereket. Jól tudja, hogy egyre kevesebb a tisztességes szülő, akik valóban nevelik a gyereket, de azt reméli, hogy ez hamarosan megváltozik és ráébrednek a (leendő) szülők, hogy nagyon rossz irányba tart a világ, ha hagyják ezt ez a generációt elszabadulni. Noémi szerint a jövő nem csak a gyerekek, hanem a szülők kezében is van.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Elcseszett egy generáció ez a mai – Ki tehet róla?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!