Több gyerekes családnál is megfigyeltem, sőt: mesélték. A gyerkőcök sokszor haragszanak az anyjukra, gonosz hárpiaként tekintenek rá. Vele ellentétben apa a szent, a laza, a csodáscsávó. Pedig ha jobban megfigyeli őket az ember, Anya valójában nem gonosz, csak óvatos, nevel és odafigyel. De érthető, miért bánt ez sok anyukát, hogy a gyerekük őket látja a megtestesült gonoszságnak.

 

 

anya gonosz apa jofej 01

kép: fernox.us

 

Így van ez Zsókáéknál is. Két gyerekük van és bár nem kifejezetten rosszcsontok, de gyakran rájuk kell szólni. Csak a szokásos dolgokért, mint az, hogy mossanak kezet evés előtt, ne turkáljanak az orrukban, ne hagyják szanaszét a játékaikat. Írják meg a leckét és azután mehetnek játszani. Ne hintázzanak a székben, mert felborulnak. Tengernyi ehhez hasonló kismillió „szabály” van, amit újra meg újra el kell mantráznia. De nem tehet mást. Neki számít a biztonság és az, hogy a gyerekei jól neveltek, okosak legyenek. Tudja, hogy egyszer hálásak lesznek neki, de legalábbis jó ember válik belőlük és ezért viseli el a fintorgást, a szájhúzást, a duzzogást, a csipkelődő megjegyzéseket.

 

Meg azt, hogy hazajön a férje a munkából, akinek a nyakába ugranak és, aki a szemükben felér egy angyallal. Mert vele a délután meg az este csupa móka és kacagás. Vidám bolondozás és játék. Apa „mindent” megenged, ő nem szigorú és nem traktálja őket annyi szabállyal. Ha valamit megszeretnének kapni vagy azt akarják, hogy elengedjék őket valahova, akkor hozzáfordulnak.

 

Ha nem működne jól a kapcsolatuk és a közöttük lévő kommunikáció, ez nem kevés konfliktust okozhatna. Egyrészt mert sok anya rosszul viseli, hogy házi sárkányként tekintenek és rá és sok apuka még adja is a gyerekek alá a lovat „poénból”, hogy anya már csak ilyen. Szerencsére, amikor Zsóka férjének panaszkodnak a gyerekeknek, hogy „anya nem engedte” vagy „anya olyan szigorú”, akkor megvédi feleségét és elmondja a gyerekeknek miért olyan amilyen. Ádám nagyon is becsüli és tiszteli a feleségét, tudja, hogy mit kell kiállnia nap, mint nap és milyen rossz lehet neki, hogy a gyerekek néha rossz véleménnyel vannak róla. Zsókának pedig sokat jelent az, hogy a férje elismeri és támogatja.

 

anya gonosz apa jofej 02

 

Ez a „jó zsaru-rossz zsaru” felállás csak így működhet a gyereknevelés terén. Két őszinte, támogató és megértő társsal. Ezért fontos már akár a családalapítás előtt letisztázni, ki és hogy tervezi a gyereknevelést. Bár általában az apukák a szabadelvűbbek, de megtörténhet ez fordítva is, pláne azok alapján, hogy ki és mit hozott otthonról. Ezeket mind át kell gondolni és megegyezésre jutni, mert a gyereknevelés következetességet kívánt és két sziklaszilárd jellemre van hozzá szükség.

 

Máskülönben a féltékenység, irigység felőrölné őket. Mivel sajnos látni olyanokat is, akiknél nem működik ez a rendszer és a kétségbeesett anyuka, aki rosszul érzi magát a szerepében, a férjén veri le a port, hogy néha ő is lehetne kicsit szigorúbb és megérteni a helyzetét, ha többet lenne a gyerekekkel és aktívan nevelné őket. A gyereknevelés minden, csak épp nem könnyű feladat, minden jó szóra és támogatásra szüksége van az anyukának.

 

Zsóka is sokszor vágyik arra, hogy szerepet cseréljenek és szeretné a gyermekei feltétlen szeretetét élvezni ilyen téren is. Szeretne ő lenne a laza mami, a szuper humorkirálynő, akivel jókat bolondozhatnak. Szó sincs arról, hogy nem tud laza vagy humoros lenni, de neki valahol mindig figyelnie kell. Előre látja a lehetséges következményeket és az ő feladata a megelőzés. Persze, hogy emiatt néha véget érnek a legnagyobb idillek. Férje nem mindig látja be a lehetséges következményeket vagy úgy van vele: úgy sem lesz baj. Ezért történt az, hogy mikor apa vigyázott egy délután a srácokra és hagyta, hogy a lánya a kanapén ugráljon, úgy esett, hogy kitörte a tejfogait. Na, Zsóka eleve ezért nem is engedi, hogy ugráljanak a kanapén. De az is egy jó példa, hogy mikor a kislány fürdik a kádba, előszeretettel „csúszdázik”, ami nemcsak veszélyes, de a kád tartalmának a fele kiloccsan a fürdőszobapadlóra, amit persze Zsókának kell feltakarítani. Így mikor szóvá teszi, megint ki lesz a gonosz? Na?

 

anya gonosz apa jofej 03

 

Úgyhogy bármennyire is szeretne néha jó zsaru lenni Zsóka, nem lesz az. Mert akkor tutira elszabadulna a pokol. Elsősorban az ő feladata a gyereknevelés, de legalábbis ő azt gondolja: bizonyos tekintetben neki vannak meg a szükséges képességei hozzá, hiába próbálkozik meg vele néha Ádám.

 

Viszont nemcsak a támogatás és az elismerés kárpótolja feleségét, hanem az is, hogy amikor probléma van vagy segítségre van szükségük, hozzáfordulnak a gyerekek. Ha táborba mennek, őt kérik meg, hogy etesse meg a tengeri malacot. Neki szólnak, hogy ne felejtsen el füzetet venni. Hogyha valami bántja őket, rossz kedvük van, akkor is ő az első, akinek megnyílnak. Az, hogy a szemükben bár gyakran gonosz boszorkánynak tűnik, de mégis a gondűző, problémák megoldásának császárnőjeként tekintenek rá, az neki éppen elég.

 

Ezért nem lehet azt mondani, hogy persze, hogy engedékenyebb, jó fej szülőt szeretik jobban a gyerekek. Mindkét szülőjüket szeretik, legfeljebb más-más okokat tudnának kiemelni, ha megkérdeznők őket, miért. De Zsóka tisztában van azzal, hogy annak ellenére, hogy sokszor ő a mumus, nagyon is szeretik őt.

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Nem lehetsz autószerelő kislányom!” – Jó az, ha megmondjuk a gyereknek mi lehet és mi nem?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!