„Kandida, hagyd már békén Deneriszt! Inkább szólj Dzsasztinnak meg Anakinnak, hogy 10 perc múlva indulunk a suliba!” Lehet, hogy most nevetsz (vagy szörnyülködsz), de ez a beszélgetés simán megtörténhet! Évről-évre egyre hajmeresztőbb neveket lehet adni a gyereknek, és persze a szülők gyakran a kedvenc sorozatukból vagy filmjükből inspirálódnak. Beszarás.

 

gyerek nev gyulolet 01

Kép: pinterest.ie

 

Már évek óta trendi dolog és persze mikor kijön egy olyan nagy volumenű sorozat folytatása, mint amilyen a Trónok Harca, akkor az újszülött osztályon is megszaporodnak a Daenerys-ek, meg a Jonok. Egyelőre csak Németországban, (Amerikát hagyjuk, ott aztán már minden belefér.) bár a Denerisz nevet január óta itthon is adhatod a lányodnak. De hamarosan hazánkban is sor kerülhet arra, hogy a gyereked legjobb barátja a Kál Drogo legyen vagy akár te magad adhatod neki a Szörszi nevet.

 

Persze biztos van olyan, aki már most a körmét rágja és szigorúan úgy időzíti a gyermeknemzést, hogy kivárja azt, amikor szabad a vásár és végre lecsaphat egy olyan jól csengő névre, mint amilyen a Szanza, Hattyú, Szivárvány, Mazsola, Kiwi, Pötyi, Zene, Loreláj. Legalábbis egyelőre ezeket még évről-évre elutasítja Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa, ami egyébként havonta frissíti adatbázisát.

 

De ha most becsúszna a gyerek vagy éppenséggel extravagáns nevet szeretnél adni neki, olyanok közül válogathatsz, mint az Aragorn, Gandalf, Mirandolína, Zöldike, Amidala, Fahéj, Dzsindzser és inkább nem is sorolom tovább… ezek után már tényleg csak lesel, hogy mennyi minden fért bele az MTA-nak, de hiszed vagy sem, nem mindent engedélyeznek. 

 

gyerek nev gyulolet 02

 

Hozzáteszem, már gyerekkoromban is hallottam olyat, hogy az utcánkban élő nő a két gyerekének a Brendon és Brenda nevet adta. Már attól is ki voltam. Igen, az itt felsorolt nevek sokuk szép és jól hangzik. Amerikában. Legalábbis külföldön. De ott sem feltétlenül. Van, hogy egy név jobb, ha megmarad a maga filmes, sorozatos világában. Vagy a fűszertartó üveg címkéjén vagy önálló fogalomként a világban. Senkit sem akarok megsérteni, értem én, hogy gyereknevek terén is létezik a szerelem első hallásra és hogy a szülő úgy érzi, meghal, ha nem az lesz a gyereke neve, hogy Milágrosz vagy Kriszcsön. De azért, nem kellene picikét… pár percet belegondolni abba, hogy utána a gyerek miként fog élni, felnőni azzal a névvel? Jobba mondva, bélyeggel?

 

Mert szerencsére egyelőre még az mondható el, hogy nem haltak ki teljesen az olyan szép régi magyar nevek, mint az Eszter, Viktória, Dániel, Tamás, Csongor, Sára és társai. Persze vannak már közöttük olyan újabb nevek, mint a Mia, Zoé, Melissza, Benett, de ezekre még az ember azt mondja: hagyján. Jobban hangzanak magyar, illetve az országban általánosnak mondható vezetéknevekkel párosítva. De mikor az ember azt hallja: Kovács Leonidász meg Szabó Ketnisz akkor az ember hirtelen nem tudja, hogy felvisítson a nevetéstől, mint egy disznó vagy elsírja magát. Viszont gyerekek körében, egy osztályban nem kérdés, hogy sírva-röhögés lesz a vége és halálra fogják szekírozni a gyerkőcöt. Kinek kell az, hogy sírva járjon haza a gyerek, mert gúnyt űznek a nevéből?

 

gyerek nev gyulolet 03

 

Márpedig ha ifjú évei azzal telnek, hogy nincs egy rendes barátja sem a neve miatt vagy mert az osztálytársai állandóan cseszegetik és még a gyerekorvos is a szemébe röhög vagy közli vele a büfés néni, hogy jó nagy hülyék voltak a szülei, annak meg lesz a böjtje. Azonkívül, hogy elszenvedhet egy csomó lelki sérülést, nem lesz egy tisztességes társas kapcsolata és talán még a tini kori szerelem is elkerüli, tudd, hogy te leszel a hibás mindezért. Te, a kedves és fantáziadús szülő, aki kitalálta a nevét. Iszonyatosan fog utálni és alig várja majd, hogy 18. legyen, mikor besétálhat a helyi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjéhez, hogy kérvényezze a névváltozást. Mert a szülei épp sorozatlázban égtek vagy kitudja miféle szélütést szenvedtek el, amikor a nevét adták. Szóval, biztos ezt akarod? Hogy megromoljon a gyerekkel a kapcsolatod? Igazán tudhatnád, hogy néha amúgy sem könnyű feltétlenül egy gyerek élete. Nem mindenkinek megy könnyen a barátkozás, a beilleszkedés, a szereplés vagy éppen a tanulás. A tini éveik meg aztán katasztrofálisak tudnak lenni a lázadókorszakban. Kell még tovább tetézni a bajait azzal, hogy nem kapott normális nevet?

 

Persze, mindenre van példa, az is lehet, hogy örülni fog neki. Biztos vannak olyanok, akik büszkék az extravagáns nevükre. Viszont csak mert a szomszéd gyerekei örülnek neki, nem biztos, hogy a te gyerekeid is fognak. Megéri kockáztatni?

 

De egy biztos: villámgyorsan megtudhatjuk, mi az adott szülő kedvenc filmje vagy sorozata. Szóval ihletett már meg embereket a Gyűrűk Ura, Harry Potter, Szex és New York, meg egy csomó sorozat és film. Igen, ezek nagyon jó filmek és sorozatok, de nem biztos, hogy belőlük kellene inspirálódni. Ettől függetlenül mindenki olyan nevet ad a gyerekének, amilyet csak szeretne (meg az MTA is engedi), és nincs azzal baj, ha tetszik neki az a név. Ám érdemes alaposan megfontolni, milyen nevet szeretnénk a gyermekünkre ruházni. Jobban mondva, mit kívánunk neki adni a név által. Te talán ajándéknak, áldásnak érzed, de ő lehet, hogy inkább átoknak fogja. Nem is hinnéd, de igen, már a névvel is el lehet szúrni lazán a gyerek életét. Még nem is gyakoroltál rá hatást, de a neve már tönkre teheti.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ha tudnád, hogy betegen fog születni a gyereked, megszülnéd vagy elvetetnéd?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!