Jön a baba, milyen legyen a baba szobája?

Sokaknak okoz fejfájást már a kezdetek kezdetén. Érdemes megvárni a baba nemét igazoló ultrahangvizsgálatot. A babaszoba megfelelő kialakítása nagy lakberendezési kihívás, sok szempontot kell figyelembe vennünk. Egyfelől azért, mert a babát itt érik majd az első és legfontosabb benyomások, az őt körülvevő ingerek hatása is nagy részben befolyásolja majd a személyiségét. A gyermeknek nyugodtságra, biztonságra és nem utolsó sorban kényelemre van szüksége. Nem kell túl díszíteni, túl spirázni a gyerekszobát. Alakítsd úgy az ötleteidet , hogy te is szívesen legyél a kis szobájában. Fontos szempont, hogy legyen egy kényelmes fotel, kanapé, közel a kiságyhoz kialakítva, kényelmi pluszt nyújt pl. a szoptatásnál etetésnél. Fontos a sok tároló hely, a rengeteg babaholminak, és egy kényelmes pelenkázó asztal is. Kerüljük az éles sarkokat, és a labilis polcokat, illetve a nem jól rögzített bútorokat. A lakás dekorok tartalmazhatnak allergén anyagokat, ezért nem érdemes túl sok plüss állatot elhelyezni a szobában.

 prak1

Kép forrása: lakbermagazin.hu

Az első és legfontosabb a babaágy – ezt természetesen senki sem felejti el, de van pár dolog, amire érdemes figyelni. Ilyen a matrac  minősége, az ágy mérete (nem jó a babának, ha túl nagy), illetve ha teheted, válassz olyan darabot, ami leereszthető ráccsal rendelkezik, ez ugyanis sokkal praktikusabb.
Jó ha tudjuk, hogy a kiságy fekvőfelülete magasságának állítása, illetve az oldalrács leereszthetősége a kismamát kíméli, a megfelelő matrac kiválasztása a baba érdeke. Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert abban a matrac – akár a szivacsból, akár a kókuszból készült – át tud szellőzni. A baba nyugodtan tud pihenni , így nem izzad a fekhelyén.

 prak2

Kép forrása : pinterest

Szükségünk lehet egy hordozható kisszékre is. Ez lehet lábtámasz is szopiztatás közben, vagy egy nagyobb mozdítható szék is segítségedre lehet, amiben elringathatod a pici babádat. Ide tartozik a szopiztatós szék is - nélkülözhetetlen a babaszobába. Fontos, hogy nagyon kényelmes legyen, hiszen nem mindig tudhatod, meddig kell majd ott ülnöd. A hintaszék is jó választás, hiszen így könnyedén el is tudod altatni a picit.

 prak3

Kép forrása: babyberry.hu

A babaszoba berendezései közé tartozik a pelenkázó asztal. Elengedhetetlen kiegészítő. Ameddig nagyon pici a baba, szinte óránként szükséged lesz rá. Válassz fiókos pelenkázót, vagy amiben kényelmesen elférnek a pelenkák és az egyéb babaápolási termékek. Figyeljünk a pelenkázó asztal méreteire, (38x65 cm méretű a gyermek 12 hónapos koráig tudja használni) míg az (55x75 cm méretűt 36 hónapos koráig használhatja biztonságban.) Legyen védőkorláttal ellátva, a kihúzós fiókok zárhatóak legyenek, könnyen tisztítható pelenkázó felület.

 prak4

Kép forrása: onlinebabashop.hu

 prak5

Kép forrása: onlinebabashop.hu

 Szükségünk lesz egy babaőr berendezésre is. Ez a hasznos szerkezet egyre népszerűbb napjainkban – nem is csoda, hiszen így magára hagyhatod a szobájában a babát, viszont ha felkel és sír, egyből hallod. A külső hangszórót vidd magaddal mindenhová a lakásban.

prak6

ANGELCARE® AC 401 babafigyelő digitális készülék

•teljes matracfelületen történő érzékelés

•egyedülálló, 5 fokozatú érzékenység-szabályozás

•egyedülálló érzékelés visszajelzés gyenge érzékelés esetén

•15 másodperc után előjelzés, 20 mp után akusztikus és vizuális riasztás

•riasztás meghosszabbított kijelzése (1 perc)

Elmaradhatatlan a hangulatvilágítás a baba szobájában. Fontos a megfelelő világítás, azonban gondoskodj halványabb fényű lámpáról is, hiszen így lehet, hogy a pici könnyebben el tud majd aludni. E mellett jó, ha van egy éjjeli lámpa is a szobában, így ha este felkelsz szoptatni, nem kell felkapcsolnod a nagy lámpát.

 prak7

Kép forrása: inspiráciok.hu

 prak8

Kép forrása: dekoraciok.hu

prak9

Amire szükséged lesz: ping-pong labdák, színes karácsonyi égősor. Ennek a lámpasornak elkészítéséhez először egy késsel vagy kicsi fúróval lyukasszuk ki a labdákat. Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy minden egyes lámpára tegyünk rá egy labdát, majd szögek segítségével rögzítsük a falhoz a kész lámpasort.

Keressünk praktikus játékokat, csüngő tárgyakat amivel lekötjük a babák figyelmét.

Nem véletlenül helyeznek mindig csüngő játékokat a babaágy fölé – ez ugyanis lefoglalja a picit, így nem fog mindig utánad sírni. Emellett ezek lehetnek első fejlesztő játékai, amelyek felé kis kezecskéjét nyújtogatja. Minél feltűnőbb legyen, színes, méretes.

„Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó komód vagy és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. A keményfából, vagy a stabil, kopásálló, hibátlanul élfóliázott, laminált bútorlapból készült darabok nem fognak csalódást okozni.
Érdemes bababoltban vásárolnunk, mert itt szakszerű tanácsokkal segítenek a döntésünkben és megfelelő választékban és minőségben állnak rendelkezésünkre a kisgyermek gondozásához szükséges termékek.”

prak10

Minél tágasabb, világosabb…

Vessük be az optikai trükköket a szem megtévesztésére!

Ne használjunk sötét színtónusokat legfeljebb elvétve!

Apró mintás szőnyeg, függöny esetleg kerülhet a szobába, hiszen az apró mintás is jó irányba arányítja a teret.

Használj sokféle funkcionális és dekorációs világítást. Ne csak egy központi fényforrás legyen a szobában!

A textilek és a szőnyeg valamint a bútorok páca is lehetőleg a világos színvilágból kerüljön ki. Nincs szükség nagy kontrasztálasra, hiszen a gyerekjátékok tarka színeikkel bőven feltöltik a "színigényt”
Bátran csíkozz, használ apró mintát! Egy-egy részén a szobának festhettek vízszintes csíkokat a falra, esetleg falmatricázhattok, tapétázhattok. A vízszintes csíkozás szélesít.

prak11

Kép forrása: Juditu.hu

prak12

Kép forrása. mamilla.hu

Mire figyeljünk otthon:

  • Kispárnát ne használjunk a kiságyban! Alvás közben akkor van biztonságban a baba, ha kellően kemény és sima a fekvőfelület.
  • Ne állítsuk a kiságyat ablak, fűtőtest, lámpa, fali dekoráció (kép, könyvespolc,) és olyan bútor közelébe, amelynek segítségével a gyermek ki tud mászni a kiságyból.
  • Ha a csecsemő már meg tud fordulni, állítsuk a matracot a legalsó fokozatba!
  • Függöny zsinórja, redőny hevedere, a kiságyra kötött játék szalagja fojtási veszélyt jelenthet. Ezektől óvjuk a csecsemőt.
  • A bútorok csavarjai nem lehetnek lazák, mert a gyermek ruházatának zsinórja vagy a cumitartó pántja beleakadhat, ami fulladásveszélyes.
  • A pelenkázó asztalon soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket!

 

prak13

Kép forrása: pinterest

A habos-babos hercegnős és a WMNO-s szobák:

prak14

Kép forrása: wordpress

prak15

Kép forrás: babbo

prak16

Kép forrása: pinterest

„A babaszoba harmóniáját a szoba hangulatához illő textília, ágynemű és kiegészítők teremtik meg.”

Az újszülötteknek igazából négy dologra van szüksége: fekhelyre, pelenkázóra, fürdetőhelyre és arra, hogy a ruháikat tárolják valahol. Minél kevesebb helyünk van, annál kreatívabban és helytakarékosabban kell elhelyeznünk a bútorokat. Az újszülöttek rövid ideig képesek a hordozójukban aludni, de idővel mindenképpen szükségük lesz egy igazi ágyra. Régebben az volt a szokás, hogy a babaágy végéhez lehetett rögzíteni a pelenkázót polcokkal, manapság inkább olyan ágyakat árulnak, aminek a tetejére lehet rögzíteni ideiglenesen egy pelenkázót, ami így nem foglal sok helyet. Praktikus és helytakarékos megoldás a pelenkázóval összeépített babakád. A pelenkázó rész lehajtható, amikor a kádat használjuk. Két polc is van alatta, ahol kényelmesen elférnek a pelenkázás és a fürdetés kellékei is. Az aljára kerekeket szereltek, melyek segítségével kivihetjük a fürdőszobába, majd visszaguríthatjuk a szobába, hogy ott pelenkázhassuk napközben a gyermekünket. Kapható a hagyományos babakádak alá összecsukható láb, ami használat után nem foglal sok helyet.

Nehéz eltalálni, hogy mennyi ruhát érdemes vásárolni egy csecsemőnek, hiszen pillanatok alatt kinövik a holmijaikat, viszont túl keveset sem szabad, mert akkor mosásból és vasalásból áll csak az élet. Bármennyi ruhácskát is veszünk, azt valahol tartani kell, ezen kívül helyre van szüksége az ágyneműknek, textilpelenkáknak, törülközőknek.

prak17

Kép forrás: pinterest

( Letisztult, sok szekrény, rendezett babasarok )

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!