Ott ültem a kétgyerekes barátnőmnél és sokkot kaptam, mert nem az a látvány fogadott, mint máskor. Hétvégente vagy bármikor, ha nem nyári időszakban mentem, kisimult volt, békés, úgy tűnt, hogy övé a világ összes türelme és el van a két gyerkőccel. De mikor utoljára láttam, azt hittem mentőt kell hozzá hívni, hogy vigyék egyenesen az idegosztályra… mivel a nyári szünet kinyírta az idegrendszerét.

szar anya 01

 

Kép: baomoi.com

 

Még nem vagyok anya, így számomra mindig is varázslatnak az, hogy egy anya – vagy jelen esetben a barátnőm – mennyire el van a gyerekével, mindegy, hogy egy vagy több legyen. Lenyűgözött, hogy honnan van neki ennyi türelme ahhoz, hogy játsszon velük, kezelje a hisztijeiket, a kirohanásaikat, azt, hogy egyik éppen magára borította a kaját, a másik meg a könyvespolcot készül… mindig csak mosolygott, csak nagy ritkán emelte fel a hangját, hogy megfedje a gyerekeket, ha rosszat csináltak. Egy öt és egy nyolc éves kisfia van. Van, hogy nagyon jól el vannak magukban, esetleg egymással, máskor viszont non-stop az anyjukon lógnak, aki a nyári időszakban két hónapot otthonról dolgozik. A júniusa még necces volt, de akkor hol a férje, hol a nagyszülők vigyáztak a gyerekekre.

 

Most viszont velük van két hónapja, túl vannak egy nyaraláson is és… rá sem lehet ismerni. Nyúzott, kialvatlan, fáradt, olyan sápadt, hogy azt lenne hinni, beteg. Mesélte, hogy addig még elviselhető volt számára az élet, míg a gyerekek néha a többi szülőnél voltak, hogy a kis barátaikkal legyenek. De az utóbbi hetekben már senki sem ér rá és reggeltől estig ő van a gyerekekkel, akik persze elég sokszor unatkoznak, mivel Klárinak dolgoznia kell. Nem mindig köti le őket a tévé vagy, hogy egymással, netán magukba játszanak, és mindig mennének valahova meg Klárival játszanának. Aki ideges, mert nem tud figyelni a munkájára, de közben a gyerekeire sem igazán, közben szalad a ház, nincs ideje rendet rakni, takarítani, főzni viszont muszáj és az is csak tovább stresszeli. Szóval kész idegroncs, amiért senkinek sem tud megfelelni igazán.

 

szar anya 02

 

Bár próbálja visszafogni magát, de látom az arcán, hogy mikor az egyik gyerek megint rosszat csinál vagy túl hangos, ráncok gyűlnek a homlokán és a legszívesebben ordítana, tombolna, de nem teszi. Mikor látta, hogy szinte olvasok az arcáról kényszeredetten próbált mosolyogni és elhitetni velem, hogy minden a legnagyobb rendben van. Hiába mondtam neki, hogy ne akarjon átverni, látom, hogy ki van készülve.

 

„Szerinted rossz anya vagyok, ha elegem van már a gyerekből? Ne is válaszolj, tudom, hogy sz** anya vagyok és szégyellem magam érte, de alig várom, hogy végre oviba meg iskolába menjenek, mert úgy érzem, nem bírom tovább.”

 

A férje hétköznaponként dolgozik, és csak esténként jár haza. A nagyszülők így is sokat segítettek, ezért nem akarják tovább terhelni őket. Bébiszitterre persze nincs pénzük és megfelelő barátok sincsenek, akiket át lehetne csődíteni. Ellenben akiket meg lehetne, azokat meg szintén nem akarják terhelni, hiszen az ő gyerekeik, nekik kell gondoskodniuk róluk, nem passzolhatják le folyton őket. Úgyhogy marad az önuralom gyakorlás, a görcsölés, az ima, hogy teljen már el végre a nyár.

 

szar anya 03

 

De mit feleltem a kérdésére? Azt, hogy bár nem vagyok anya, de semmiképpen sem mondanám, hogy sz** anya. Nem hinném, hogy valaki attól lesz az, hogy soknak érzi őket, miközben igyekszik dolgozni, háztartást vezetni, ráadásul minimális a segítség, amit kap, és mindennek a tetejében vadul próbál mindenkinek megfelelni, és egy csepp ideje sem jut magára. Érthető, ha stresszes és ki van készülve. Persze biztos vannak olyanok, akik ennél is durvább körülmények között vannak, még többet idegeskednek vagy pedig ez nekik meg sem kottyan. Csakhogy mindenkinek más a tűrőképessége, más idegrendszerrel rendelkezik. Lehet, hogy neki ez a sok, és azt hiszem már ez is mennyiség, amit ő kibír. Nem üti a gyerekeit, nem terrorizálja, nem akar mindenáron megszabadulni tőlük – hiszen akkor vígan odaadná bármely barátjuknak – sőt, a körülményei ellenére is igyekszik velük annyit törődni, amennyit csak tud és lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy titokban már várja az iskola meg ovikezdést, hogy ismét visszaálljon a rend az életükben és magára is jusson egy kis ideje. Nem. Azt hiszem, mindettől még nem rossz anya.

 

Meg lehet őt érteni és valahol természetes a reakciója, hogy ilyen életvitel mellett ki van borulva. Miért kellene őt megkövezni azért, mert csendre és nyugalomra vágyik, vagy arra, hogy végre önmagára is jusson egy kis ideje? Nem gondolnám, hogy jogos lenne azt mondani, hogy „minek csinál gyereket, aki nem bírja elviselni őket”. Hiszen ez csak most van így, mikor már lemerülőben vannak a készletei és ennek ellenére is igyekszik felelősségteljesen látni el az anyai szerepet. Igazából az ilyen anyák igazi hősök és persze azok is, akik ennél is keményebb életvitellel rendelkeznek, éppen ezért megkövezés helyett inkább vállonveregetést érdemelnek és nyugodt lelkiismeretet. Hiszen sose mondta a gyerekének, hogy de unlak már, elegem van belőled, alig várom, hogy iskolába menj. Csak nekem nagy titokban merte bevallani, mit érez, és ha nem lenne elég baja, még emiatt is tovább stresszeli magát, hogy ilyesfajta „bűnös” gondolatai vannak.

 

szar anya 04

 

Szerintem távol áll a sz** anya fogalmától Ő és mindazok, akik hasonlón mennek keresztül. Úgy vélem, mindent megtesznek azért, hogy jó anyák legyenek, de nekik is megértőbbnek kellene lenniük önmagukkal szemben. Vannak határaik, nem robotok. Ha kifárad a testük és lelkük, érthető, hogy keresik a kapaszkodót, mint amilyen éppen az iskola vagy óvodakezdés, hogy legyen egy kis fény számukra az alagút végén. Ettől még nem lesznek rossz anyák. Legalábbis én így gondolom. És te?

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem akarom megszülni a gyereket, de megölni sem szeretném

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!