Akárhányszor megnyitom a Facebookot, mindig vár egy újabb kép a kicsi Íriszről. Anyukája előszeretettel oszt meg róla képeket. Van, hogy mindennap, máskor csak háromnaponta. Meg tudom érteni, a kislánya egy angyal, gyönyörű, ráadásul nagyon humoros, életvidám gyerkőc. Totál érthető, hogy anyuka oda van érte és boldogan tudatja ezt a világgal, hogy egy van egy angyalkája. De vannak olyan fellőtt képek, amik esetén az jut eszembe, de nem lennék a gyerek helyében...

 

 

facebook gyerek poszt 01

kép: pinterest.com

 

Félmeztelenül ül a kádban, a medencében, a tengerben. Nyakig csokipudingos a feje. Rákvörös a feje, mert sír a Mikulás ölében. Halálra van rémülve egy kiskutya láttán. Ledobta magát a földre a boltban és hisztizik.

 

Szent Habakuk. Némelyik kép nagyom ciki, már nekem kellemetlen. Nem tudok nem belegondolni abba, ha egyszer a gyerek meglátja ezeket a Facebookon, szinte biztosan ki fog akadni. Totálisan. A szakértők, a pszichológusok, de még a gyerekvédelmi jogászok is ezt mondják. Meg azt, hogy ne pakoljunk fel orrvérzésig mindenféle képet a gyerekről, re legalább gondoljuk már meg, mit teszünk fel és mi lehet a várható következménye.

 

Természetesen mindenkinek szíve joga azt tenni fel a gyerekéről, amit csak szeretne. De ha igazán szeretjük őt, azért legalább a feltöltés gomb megnyomása előtt megállunk egy pillanatra és elgondolkodunk. Ugyanis lehet, hogy az a gyerek később égőnek fogja érezni azt a képet, és szégyenérzetet kelt benne. Megalázónak, sértőnek könyvelheti el. Netán önmagáról alakulhat ki hamis kép. Azt gondolhatja, milyen laza és vad, ezért benne lesz minden őrültségben. Vagy inkább arra következtethet, milyen béna és szerencsétlen. Mindebből kifolyólag pedig negatívan is befolyásolhatja a kapcsolatukat.

 

Mivel manapság mindenki mindent lát a világhálón, idővel megtalálhatják az osztálytársai, akik majd szétszívják a vérét a suliban. Mikor nem lesznek barátai, munkahelye és pasija/csaja (mivel a munkaadók és a leendő partnerek javarésze is csekkol bennünket) majd a drága anyukát vagy apukát fogja hibáztatni érte, hogy elcseszte az életét, mert nem bírt leállni. Ha meg nem utálja meg őket, akkor elültetik benne a megfelelési kényszert azzal, ha azt éreztetik vele, mennyire fontos, hogy tökéletesnek mutatkozzon egy-egy képen, hogy a szülő azt megoszthassa a világgal.

 

facebook gyerek poszt 02

 

De mit is akarnak ezzel a szülők? Mit akar Írisz anyukája? Lájkesőt? A gyereke révén szeretne népszerűbb lenni a Facebookon vagy Instagramon? Ettől érzi magát fontosnak? Vagy tényleg csak nem gondol bele abba, mit csinál?

 

Mindenesetre Írisz anyjának is tudnia kell arról, hogy gyermekének is vannak jogai. Joga van látni a róla készült tartalmakat. Ha már elég nagy, akkor anyukának igenis meg kell mutatnia a róla készült képet és az engedélyét kérni ahhoz, hogy feltegye. De persze sok szülő nagy ívben tesz erre, mert úgy vannak vele: én gyerekem, megszültem, azt rakok ki róla, amit akarok, nem majd még az engedélyét fogom kérni. Mégis, mit fog így tanulni az a gyerek szülőjétől? Azt, hogy ő is nyugodtan tojja le mások érzéseit, mert az anyja sem kérte a beleegyezését és azt tett ki róla, amit csak akart.

 

Ezen a ponton meg kell említeni ennek a veszélyeit is. Nemcsak a társas kapcsolataira lehet majd negatív hatással. De nem lenne szerencsés, ha a félpucér vagy teljesen meztelen kép eljutna egy pedofilhoz. Vagy egy olyan kép, ami tökéletesen mutatja az iskolát vagy a méregdrága házi mozi rendszert. Ugyanis sok szülő nem gondol bele abba, micsoda visszaélések történhetnek ilyen kis részletek miatt. Felhívás lehet keringőre a gyermekrablónak vagy a tolvajnak.

 

Meg aztán ott van a hitelesség kérdése. Mikor felnő a gyerek és elkezd magáról mindenféle vad, cikis, erotikus képet megosztani, anyu majd tényleg nyugodt szívvel lecseszheti? Miért, mikor ő maga is gázos képeket posztolt róla? Na, ilyen esetekben lehet elveszíteni a hitelességünket.

 

facebook gyerek poszt 03

 

De sok szülő egyáltalán nem gondol ezekre, mert azt látják: mások is csinálják. Az ismerőseik, a családtagjaik, az influenszerek és a sztárok is. Miért éppen ők maradjanak ki a buliból? Nekik szabad, nekem nem? Lássuk be, a legtöbben érzelmi alapon hozzák meg a döntést, hogy kiposztolnak valamit. Ez cuki, az vicces, amaz megható, emez szép. Egyeseknél némi önbizalomfröccs is bejátszik: kiposztolom, hadd lássák milyen jó anya vagyok, milyen kiválóan nevelem a gyerekemet, én aztán mindent megadok neki. Ezek fényében persze, hogy nehezükre esik belegondolni abba, hogy hátulütője is van annak, ha a gyerkőcről posztolnak képet.

 

Azért talán ennek fényében majd Írisz anyukaja is kicsit másképp látja majd a dolgokat és kétszer is meggondolja, mit rakjon ki lányáról. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem tehet ki képet. Csak nem mindegy mit tesz ki. De néha ugyanolyan jó vagy hatásosabb is, ha egy rövid párbeszédet vagy kis történtet osztunk meg, persze azt is okosan! Mert az sem szerencsés kitenni, hogy még mindig túrja az orrát kilenc évesen vagy hogy ma is úgy jött haza a suliból, hogy verekedett. Most komolyan, szerinted ezek milyen hatással lehetnek rá? Ne ossz meg róla bizalmas, intim információkat vagy mikor sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetben van.

 

A képi anyaggal nagyon könnyen visszaélhetnek. Tehát, mikor legközelebb posztolsz valamit a csemetédről, állj meg egy pillanatra és gondold át, milyen hatással lehet rá. Vagy rád. De akkor vagy a legkorrektebb, ha elég nagy és megkérdezed kiteheted-e a képet és ha azt mondja nem, akkor elfogadod. És letörlöd a korábbi képeket, amelyekkel elégedetlen. Ekkor leszel te igazán jó szülő. Vagy talán az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem osztanál meg róla képet vagy legalább nem vinnéd túlzásba a posztolgatást róla.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Engednéd, hogy a gyermeked maga válassza ki a nemét?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!