Az alapsztori sajnos olyan, ami bármelyikükkel megtörténhet, de valószínűleg éppen ettől olyan könnyű beleélni magunkat ebbe a drámai, felkavaró filmbe. Becca és Howie egy olyan házaspár, akiket szörnyű csapás ért: meghalt a négy éves fiúk, Danny. Elütötte egy tizenéves. Azóta nemcsak az élettől, de egymástól is eltávolodtak.

 

 

engedd el 01

kép: imdb

 

Ahogy a filmben történnek az események, nagyon hiteles. 8 hónap telt el a tragédia óta és a pár próbálja felvenni a régi életük fonalát. De lehetséges ez egyáltalán? Hiszen meghalt a gyermekük. Ez a legszörnyűbb dolog, ami egy emberrel, egy párral történhet. Könnyebb felállni egy megcsalásból, bármilyen vitából, anyagi veszteségből, csak éppenséggel a gyermek halálából nem. Hiszen, mikor egymásra néznek: őt látják.

 

Ha még kínosan is figyelnek arra, hogy ne hozzák szóba egymás előtt, akkor majd megteszi ezt más. Elkerülhetetlen az újbóli szembesülés azzal, hogy a gyerekszoba az üres, ahogy az életük is, mert a halálával kicsit ők maguk is meghaltak. Ahogy Becca (Nicole Kidman) és Howie (Aaron Eckhart) is, kezdetben igyekszenek egymásra támaszkodni, ám újra meg újra a másikon vezetik le a feszültséget. Elég intelligensek ahhoz, hogy ne egymást hibáztassák, hiszen Danny a kutyája után rohant ki az utcára. Erről senki sem tehet. Vagy igen? Az, aki megvette a kutyát? Ha nincs kutya, nincs baleset sem? Vagy a sofőr, aki nem hajtott elég lassan, nem vette észre a gyereket? Igen, igazság szerint mindig van kit okolni, de az segít bárkin is?

 

Az sem segít, hogy Becca, aki ráadásul minden intimitástól elzárkózik és megharagszik a férjére, amiért az le akar feküdni vele, sőt: másik gyermeket szeretne. A szex és egy másik gyerek gondolata bűntudatot ébreszt benne. Mégis, hogy élvezhetné az életet, miként lehetne másik babája, mikor egy gyermeke meghalt?

 

engedd el 02

 

Lehet azért hibáztatni őket, mert folyton egymást marják? Mindenen összevesznek? Mert egyikük a múltba temetkezik és görcsösen ragaszkodik az emlékekhez, míg a másik próbál felejteni és továbblépni? Nem, hibáztatni senkit sem lehet, mert úgy gyászol az ember, ahogy tud, bár azzal, ha kárt tesz magában vagy másban: nem kapja vissza a gyermekét. De tény, hogy minden könnyebb, ha egymásban a partnert, semmint az ellenséget látják.

 

Csakhogy mivel nem értik egymást elsiklanak a másik mellett. Sajátosan és veszélyesen kezdenek gyászolni. Howie összemelegszik az egyik gyászcsoportbeli taggal és együtt füvezgetnek. Becca még veszélyesebb dolgot művel: közel kerül ahhoz, aki elütötte a gyermekét. Mivel baleset történt, nincs benne fékevesztett harag. Csak ismerni akarja azt, aki elvette gyermeke életét és egyúttal talán úgy tekint rá, mint pótgyerekre? Egy kicsit minden gyerekre úgy néz, de valahol ez is érthető, nem igaz? Ösztönből jövő anyai szeretettel és gondoskodáshoz fordul a gyerekekhez, miközben a környezetétől elzárkózik, még a férjétől is.

 

Erősnek akar mutatkozni. Olyannak, aki egyedül is képes szembenézni a helyzettel, de közben mégis látványosan menekül: eltünteti a tárgyi emlékeket, a képeket, el akar költözni és elege van a csoportterápiából. Vagy talán ő jár jó úton és a férje a visszamaradott, aki ragaszkodik a régi élethez?

 

engedd el 03

 

Nem lehet kérdés: egy ilyen helyzetet csak együtt oldhatnak meg. És ahol van igazi szeretet, tisztelet, ott bármit túlélhet egy házasság. Sokszor tűnik úgy, hogy tönkre fognak menni, el fognak válni, ahogy sokan mások tennék. Ám bebizonyítják, hogy szeretik és tisztelik egymást annyira, hogy végül nem elmenekülnek a problémák elől, hanem szembenéznek azokkal. Apránként, új életet kezdenek. Él még bennük a hűség és a kitartás. Tudják, hogy mással sem lennének boldogabbak. Ez a leghelyesebb, amit egy pár tehet ilyenkor és természetesen az, ha segítséget kérnek. Egy haláleset, pláne egy gyermeké, minden, csak nem szőnyeg alá söprendő, nem olyan dolog, amit egyedül kell átvészelni. Kell a szeretetteljes, támogató légkör, amely nem fojt meg, de mégis megadja azt a biztos tudatot: lehet rájuk számítani.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Boldognak kellene lennem, mégsem vagyok az. Ez vajon ciki? – Elgondolkodtatott a Hölgyválasz

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!