Sokaknak annyi maradt a 2004-es Hölgyválasz című filmből, hogy Richard Gere és Jennifer Lopez egy igen forró tangót lejtenek. Pedig sokkal többről szól a film, mint egy szexi nőről meg egy jóképű fazonról. Ez egy olyan romantikus vígjáték, amely komoly gondolatébresztőket tartogat a nézőnek.

 

 

holgyvalasz 01

kép: pinterest

 

Van nekünk egy John Clarkunk. Sikeres ügyvéd, fényes karrierje és boldog családi élete van. Meg minden, amire vágyott, illetve vágyhat egy ember. Ott a két szép gyereke, meg a nagyszerű felesége, akikkel eltöltheti a sokadik születésnapját, a sokat házassági évfordulója után. Kényelmes és biztonságos élete van. Létezik, hogy mégis boldogtalan? Szomorúság keveredik az ő csodás mindennapjaiba? De mégis, hogy lehet boldogtalan az, akinek látszólag minden oka megvan a boldogságra?

 

Ez az a kérdés, amit sok ember nem tesz fel magának tudatosan. Csak miután történik valami. Ez a valami lehet egy baleset, haláleset vagy éppen egy új szerelem vagy szenvedély színre lépése. Azt hihetnénk, hogy ez történik Johnnal. Megpillantja a gyönyörű tánctanárnőt, Paulinát, ezért beiratkozik a tánciskolába. Hirtelen lesz egy titka a felesége, a családja előtt. Eltünedezik, későn járt haza, füllent. Nem is csoda, hogy a felesége, Beverly (Susan Sarandon) gyanút fog és felbérel egy magánnyomozót. Álmaiba sem gondolta volna, hogy épp azt kell megtudnia: a férje… táncolni jár el!

 

Igen, talán John is elbizonytalanodik magában. Paulina gyönyörű, élettel teli, izgalmas. Ráadásul mellette azt érzi, hogy maga is újra fiatal, és különleges. Nem egy átlagos ügyvéd, egy tipikus családapa. Valóban, éles a kontraszt a kissé megszürkült családi élettel szemben. A tánc megváltoztatja, átformálja a személyiségét. A felszínre hívja szenvedélyes, kalandos énjét. Új világ tárult fel előtte, és egyre vágyja az izgalmakat. A tánc világában ismét valaki és azt érzi: igazán él.

 

holgyvalasz 02

 

Végül épp ez derül ki, hogy nem is Paulina maga a lényeg, hanem az, aki mellette lehet. Egy életteli teli férfi, akinek ismét szólnak valamiről a napjai, van egy kis fény, pezsgés benne. A legjobb, ha ezt megosztjuk azzal, akit igazán szeretünk, aki fontos számunkra és vele együtt pezsgünk tovább. Bizony, sok évtized után megfakulhat a házasság, ha nem vigyáznak rá. Kihunyhat a tűz és unalmassá, megszokássá válhat, ahogy a házastársak is. Ám ez nem törvényszerű, nem kell így lennie, csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Újra felpezseghet a vér, fellobbanhat a régi tűz, ha két ember kész változtatni rajta. Erre mondja a végén a főszereplő is, hogy nem kell táncpartnert keresnie, mert már rég megtalálta az igazi társát. Ugyanis ha egy szép napon ráébredünk arra, hogy boldogtalanok vagyunk, hiányolunk valamit, nem mindjárt az a megoldás: lecseréljük a partnert, elválunk. Sokak számára ez lehet a könnyű és a kényelmes megoldás. De van egy még jobb, járható út: meg kell találnia a párnak azt, amitől újra egymásba szeretnek. Ahogy a filmben is, Beverly-nek eleinte idegen volt, hogy a férje táncol, de rájött, mennyire boldoggá teszi és milyen jó hatással van rá, így végül megkérte: tanítsa meg őt is.

 

De ehhez szembe kell nézni az igazsággal. John miért nem is vallotta be, hogy táncolni jár? Mert akkor el kellett volna ismernie: hiányzik valami az életéből. Boldogtalan. De abszurdnak tűnik akkor, amikor az embernek mindene megvan és boldognak kellene lennie. Csakhogy a boldogság nem adható parancsba. Ha nem teszünk a saját boldogságunk érdekében is, akkor egy-kettőre besavanyodhatunk. Szóval igazság szerint nem baj, ha azt érezzük, hiányzik valami és nem vagyunk elégedettek az életünkkel. Nem az a ciki, hogy ezt érezzük, hanem az, ha magunkban tartjuk és úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, holott semmi sincs. Nem szabad bedőlni a társadalmi elvárásoknak, hogy boldognak kell lennem, ha mindent kipipáltam, amit elvártak tőlem. A szív és a lélek nem így működik, nem lehet azt mondani nekik: érjétek be ennyivel.

 

holgyvalasz 03

 

Egyedül az igazság szabadíthatja fel az embert. El kell ismerni, ha szomorúságtól, egyhangúságtól üvölt a lelkünk. Az ember vegye komolyan a lelke jelzéseit és tegyen valamit! Nézzen szét maga körül, keressen új hobbit vagy vegye elő a régieket, de tegyen arról, hogy megszűnjön a tátongó ürességérzet benne. Máskülönben könnyen belebetegedhet a boldogtalanságba és a házassága, a családja is rámehet. Meg kell találni azt, amitől az ember újra élőnek, elevennek érzi magát, és ami visszahozza a tüzet a kapcsolatába. Tudatosan kell törekedni arra, hogy időről-időre megtörtjük a hétköznapok szürkeségét, különben teljesen elveszünk, feloldódunk benne. Na, az lesz csak az igazán ciki!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A legnagyobb háború nem a világban, hanem a szívekben zajlik – Az Elfújta a szél igazsága

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!