Már több, mint 30 éves film, de még mindig nagy sikernek örvend. Tagadhatatlan, hogy szinte minden nő életében eljön a pillanat, amikor a Dirty Dancing hosszabb-rövidebb időre belopja magát a szívébe, pláne, mikor meghallja a film zenéjét, amitől nagyot dobban a szíve és arra vágyik: bár őt is ilyen szerelmesen megtáncoltatnák.

 

 

dirty dancing 01

kép: pinterest.com

 

Már rengeteg hasonló filmet láthattunk, de ez, az igazi a nyerő. Nem lehet überelni. Hiszen ez a film több egy sima romantikus, táncos filmnél. Azt üzeni: mindenkinek van egy piszkos oldala. Minden érett személyiségű, jóravaló vagy éppen komoly nőben van egy vadmacska. Ott él bennük a tűz, a szenvedély, csak kell hozzá a megfelelő férfi – vagy éppen hivatás – ami a felszínre hozza. Márpedig a nők ezt imádják és akkor vannak leginkább elemükben, ha átadhatják magukat a szenvedélynek.

 

Hiszen eleinte Baby is egy szürke kisegérnek tűnik. Apuci kicsi lányának, a gazdag család kiváltságosának. Sótlan, cukis kislánynak látszott botlábakkal. De Baby-ben ott lobogott a tűz, a bizonyítási vágy. Meg akarta mutatni a többieknek, hogy nem egy kislány, hanem egy ifjú hölgy testébe zárt érett nő, akinek hihetetlenül jó szíve van, mert a bajban mindig lehetett rá számítani. Nem azért rohant mindig segítséget kérni vagy intézkedni, hogy a jó kislány képében tetszelegjen és ezért őt szeressék. Úgy akarta bebizonyítani az érettségét, hogy elfogadta talán élete legnagyobb kihívását és megtanult táncolni azért, hogy kihúzza barátait a csávából. Tűrte a negatív kritikát, keményen tanult és senki sem tudta elrettenteni a céljától. A fejébe vett valamit és végigcsinálta. Ez önmagában is lenyűgöző, elismerést érdemlő teljesítmény. Bebizonyítatta, hogy több annál, mint akinek hiszik.

 

dirty dancing 02

 

Az már csak a hab a tartorán, hogy időközben összemelegedett Johnny-val. De ez is csak azért történhetett, mert Baby szíve mindig is a helyén volt és nem érdekelték sem az osztálybeli, sem a korkülönbség. Képes volt alázatosan viselkedni és tanulni a mestertől, holott az a munkásosztály tagja. Sosem érdekelték ezek a kérdések.  Az erős, tehetséges férfit látta Johnny-ban, aki idővel hajlandó volt észrevenni, hogy Baby nem egy elkényeztetett buta liba, hanem annál jóval több. A kapcsolatuk példaértékű, hogy nyitottan bántak egymással, egymást megtisztelve.

 

Másképp nem is működhetne két ember között egy ilyen forró, érzéki tánc. Csak úgy, ha van közöttük bizalom és tisztelet. Hiába a tanult mozgás, a tudás, kell hozzá a szív és a lélek. De nemcsak a belső szenvedélyük, hanem az, hogy képesek legyenek átadni magukat a másik félnek. Márpedig itt van a kutya elásva. Bármit is mondjanak ma a nők, lehetnek akármekkora karrieristák, feministák, sokuk igenis vágyik egy Johnny-ra. Aki minden körülmény között tisztességes, becsületes. Nem lop, nem csal, nem hazudik. Őszinte és mindig fair a környezetével szemben. Persze, hogy imponáló a nőknek, aki egy igazi férfi vágynak. Bár több Johnny Castle rohangálna a világban és csak ránk várna.

 

Meg egyesek talán Johnny sármos megjelenésére, izmos testére, de főleg a jellemére áhítoznak. Az erős, biztos férfi kezekre, amik vezetik az életnek nevezett táncban. Nem az elnyomást kívánják, hanem azt, hogy elengedhessék magukat, mert tudják: ez a férfi nem ver át. Biztos pont az életemben, megbízhatok benne. Átengedhetem neki testemet és lelkemet, mert tudom, hogy nem él vissza vele.

 

dirty dancing 03

 

Erre vágynak a híres erős nők is, ahogy számtalan másik is. Nőnek érezni magukat és biztonságban tudni. Szeretnék, ha az életük párja képes lenne megmozgatni őket, ha felébresztenék bennük a cikk elején is említett tüzet. Félreértés ne essék, nemcsak a férfi képes erre. Ám sok nőnek igenis fontos a szerelem, a párkapcsolat, a társuk és akkor érzik magukat igazán elemükben, ha a megfelelő társ van mellettük, aki felemeli őket a magasba. Ehhez pedig két ember kell. Az erős férfi, aki minden körülmény között állja a sarat és nem engedi el a nőt. És a nő, aki a harmóniára, az egyensúlyra törekszik, támogatva a férfi munkáját és nem billen el. Ez a csapatmunka képes létrehozni egy tartós, harmonikus kapcsolatot, mind a táncban, mind a szerelemben.

 

Ezektől lesz igazán tartalmas a film. Mindezt nem rágják a szánkba, nem mondják el didaktikusan, magunktól kell rájönnünk, megéreznünk. Emiatt érzünk sokan késztetést arra, hogy újra meg újra megnézzük, mert mindig találunk benne egy újabb bölcsességet. És mert érezni akarjuk: bennünk is van tűz. Egy kicsit mi is Baby-k vagyunk és arra vágyunk, hogy a férfi kihozza belőlünk a legjobbat és felemeljen.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Minek veszekedjünk, mikor holnap a halál el is választhat bennünket? - A P.S. I love you üzenete

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!