A 18. századi regény a 21. században is kapós, aktuális, népszerű. Egyszerűen megunhatatlan. Nem azért, mert fröcsög a romantikától, hanem mert egy olyan világot idéz fel, ami sajnos letűnt, a benne élőkkel együtt. Ugyan akadnak kivételek, de elenyészően és ez meg is látszik a társadalmunkon. Természetesen nem sírunk vissza mindent Jane Austen világából, de van néhány dolog, aminek… főleg akinek óriási keletje lenne ma is!

 

 

buszkeseg es balitelet 01

kép: pinterest.fr

 

A legtöbben ma is odáig vagyunk Jane Austen örökéletű szerelmi történetéért. A Büszkeség és Balítélet c. filmnek még mindig van mondanivalója, amellett, hogy atmoszférája ma is könnyeket csal a szemünkbe! Nem is feltétlenül azért, mert de jó is lenne ma is bálokra járni, hanem inkább: de jó is lenne egy kis udvariasság! Az emberek sokkal udvariasabbak, kedvesebbek voltak. Tudták, mi az a jó modor! Ma ez sokszor annyiban kimerül, ha te belépsz a boltba, akkor esetleg köszönésképpen rád mordul az előadó. Vagy még annyit sem kapsz. De nemcsak a boltokban lett luxus a jó napot, kérem, köszönöm, elnézést, hanem a munkahelyünkön, sokszor a családokon belül is. Ez pedig gáz!

 

Ráadásul ezek az emberek akkor is képesek voltak jó modort mutatni, mikor olyannak kellett beszélni, akit szívből rühelltek. Nem volt anyázás meg, menj a p*csába, hanem higgadtan, kulturáltan beszéltek és legfeljebb virágnyelven küldték el egymást melegebb éghajlatra. Hol van ez ma?

 

Hol van egyáltalán a választékos beszéd? Jó persze, abban a világban sokaknak nem adott meg a tanulás lehetősége, de állítom a szülők, akik tehették jobban odafigyeltek a gyerekeikre. Tudták, hogy a tudás óriási érték. Különben is: divat volt a tanulás! Hogy valaki minél tanultabb, sokrétűbb legyen. Egy kicsit értsen mindenhez! Milyen csodás dolog lenne ma ez? Képzett, okos, intelligens és gyakorlatiasabb fiatalok majd felnőttek között élni.

 

Elképesztő, mennyire más lehetett akkoriban egy társasági beszélgetés. Ma elmész a céges bulira vagy baráti összejövetelre és repkednek a bémegek meg mást se hallasz csak panaszkodást, szidalmazást, fikázást és esetleg még össze is verekednek a buli végére. Jó, persze, néha jó érzés ökörködni, baromkodni a haverokkal, de azért olyan jó lenne olykor egy-egy intelligens beszélgetés is!

 

buszkeseg es balitelet 02

 

 

Milyen jó is lenne, ha több Mr. Darcy és Miss Elizabeth Bennet élne közöttünk. Jobb hely lenne a világ. De sajnos mára kihalófélben vannak az úriemberek és úrihölgyek, néhány kivételtől eltekintve. Ma már a fiatalok sokasága nem akar tanulni, nincsenek céljaik, álmaik, nem akarnak jobbak lenni. Napjainkban az udvarlás főleg abból áll, hogy elmennek randizni és utána egyből az ágyban kötnek ki vagy egyikük szó nélkül eltűnik. Hol évődnek ma az emberek hetekig, akár hónapokig, lassan kerülgetve egymást? Hol szán időt a férfi a hódításra? Hol udvarol a hölgynek? Sehol, mert akár rászolgált, akár nem, a hölgy manapság egy darab hús nekik. Az udvarlás kiment a divatból. Állandó rohanás van és mindent azonnal akarás. Nem érnek rá bókolni, hódítgatni és talán nem is akarnak, mert az sem tudják, hogyan kell. Vagy úgy vannak vele: meg sem érdemli a nő. Dőljön egyből az ágyamba vagy eredjen a fenébe. Nincs már annyi Mr. Darcy, aki kitartóan kajtat a kiszemeltje után, és igyekszik őt minden létező módon meghódítani, hogy utána szerelmet valljon. Ki vall ma már szerelmet?!

 

buszkeseg es balitelet 03

 

Igen, egyre kevesebb a nő, akinek lehet, aki tényleg megérdemli. Való igaz, hogy sokan már az első randira is fehérneműbe mennek el és készen állnak arra, hogy bármikor szobára menjenek. Attól függ mennyire jóképű a pasi vagy mennyi pénze van. Az, hogy mi van belül, az már kevéssé érdekes. Ők sem érnek rá totojázni, térjenek rá a lényegre. Azután az egyik részül szó nélkül eltűnik vagy gyorsan elveteti magát, hogy legyen, aki eltartsa. A harmadik verzió meg az: hogy karrierista és olyan pasi kell neki, aki a papucsa lehet.

 

Alig vannak már Elizabeth Bennetek, akik az eszükkel próbálják meghódítani a férfiakat. Akik ha nem is rendelkeznek tökéletes külsővel – hiszen ő is csak a második legszebb volt a családban – akkor már az eszének, semmint a bugyijának villogtatásával igyekezne megfogni a férfit.

 

Lassan eltűnnek azok az úriemberek és úrihölgyek, akiknek van eszük és értékrendszerük. Akiknek jelent valamit a becsület, a tisztelet, a hűség, a kitartás és a szorgalom a mindennapokban és a szerelmi életben egyaránt. Nem csak azért nézzük meg újra meg újra ezt a filmet, mert bejönnek a szerelmi jelenetek, hanem mert hiányoljuk ezt a fajta világot. Ahol még nyerő az intelligencia, ahol a férfi-férfi akar lenni és a nő pedig nő.  Bárcsak visszakaphatnánk valamicskét abból a világból!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Az igazi férfi a bajban is ott van melletted! - Ha egy férfi igazán szeret…

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!