Kevés olyan nő van, akit ne mozgatott volna meg a P.S. I love you. Egy csodálatos álmot kínál: a szerelem ígéretét a halálon túl is. Azt a benyomást kelti, hogy létezik a túlvilág, ahonnan szerelmes leveleket kaphatunk az elhunyt kedvesünktől. Mindettől pedig azt érezhetjük, hogy sosem válunk el igazán. Legalábbis addig, amíg meg nem jön az utolsó levél…

 

 

ps i love you 01

kép: youtube.com

 

Gyönyörű film. Bárcsak tényleg így menne ez a valóságban. Hogy az elhunyt szerelmünk nem tűnik el azonnal az életünkből. Romantikus és előre látó lélek ez a Jerry-fiú, hogy gondolt arra, mi lesz a feleségével, mert tutira el fogja hagyni magát, padlóra kerül, lemond a boldogságról és a szerelemről. Ezért hangfelvételt készített, leveleket küldött neki és játékos kihívásokba rángatta bele. Visszahozta a halálból, hiszen valahol Holly-ba már csak hálni járt a lélek. De férje a túlvilágról képes volt új életet adni neki. Persze ne kerüljünk ilyen helyzetbe, de valószínűleg mindannyian örülnénk annak, ha valamilyen okból kifolyólag eltávozik a férjünk, ám „itt maradna” és segítene bennünket a továbblépésben. Jól tudjuk, hogy megvannak ennek a veszélyei, ahogy Holly anyja és Daniel is annyiszor is hangsúlyozta. Még mindig az elhunytba kapaszkodik, ahelyett, hogy továbblépne és úgy éli az életét, ahogy Jerry diktálja a túlvilágról. Igen, ez csak egy film, de elméletben ez akár valódi segítség is lehetne.

 

Ám mégsem kimondottan ez a film lényege. Hanem inkább az, hogyha ilyen tragédia történik, idővel tovább kell lépni. Ahogy Jerry is mondta: neki az életet jelentette Holly, de feleségének csak egy fejezet az életében. Ő itt maradt és neki tovább kell élnie. Ezt mondani mindig könnyebb, mintsem megtenni. De nyitottnak kell rá lenni és nem elzárkózni a lehetőség elől, hogy egyszer valaki újra megérinti a szívünket.

 

Ám ami igazán, de igazán a film mondanivalója az az, hogy ne a problémákon, a szarságokon rágódjunk. A házasságnak nem az örökös civakodásról kell szólnia. Az ember ne akarjon úgy járni, mint Holly, hogy éveken át veszekszik a férjével olyan dolgok miatt, minthogy kicsi a lakás, miért nincs még baba, nincs elég pénzük aztán egy szép napon tessék: elveszítette a férjét. Tegnap még az volt a legnagyobb baja, a férje miért valósította meg a vágyát és nyitott limuzin céget, másnap pedig az, hogy meg fog halni.

 

 

Tulajdonképpen ez bármikor, bárkivel megtörténhet. Ma szokásodhoz híven letolod a férjedet, miért nem segít a háztartási körüli munkákban, miért nem vesz még el, vagy szimplán rajta vezeted le a munkahelyi feszkót. Holnap meg elüti egy autó vagy egy gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak nála és hamarosan elveszíted.

 

ps i love you 02

 

Akkor mit fogsz gondolni? Még mindig az fog bántani, hogy sose vitte le a szemetet? Bárcsak ne történnének ilyen tragédiák, de sajnos megeshetnek. Épp ezért kellene egy kicsit úgy élni, hogy bármelyik nap lehet az utolsó. Ez nem azt jelenti, hogy akkor vad habzsi-dőzsibe és pénzszórásba kell kezdeni. Nem is szabad attól rettegni, hogy akármelyik nap meghallhatunk, mi vagy a szerettünk. De egy picikét lehet olyan mentalitásunk, hogy arra törekszünk: szeretettel teli napjaink legyenek. Minimum azáltal, hogy nem haraggal a szívünkben térünk nyugovóra. Hogy nem az ellentétekre, a vitákra koncentrálunk. Ne veszekedjünk csip-csup ügyeken. Tényleg, ne történjen ilyen, de ha úgy engednéd el reggel, hogy este összevesztetek azon, miért nincs elég pénzetek és erről kitehet, másnap délben meg baleset éri, az biztos, hogy neked is lelkiismeret-furdalásod lenne. Az volt az utolsó mondatod: szemét görény vagy és nem pedig ez: szeretlek szívem, legyen szép napod. Nem kell erre rágörcsölni, de mégis, nem lenne jobb úgy élni az életedet és a kapcsolatodat, hogy lehetőségeidhez mérten a legjobbat hozd ki belőle? Hogy a haragtartó viselkedést, a hibáztatást és konfliktusgyártást lecseréled az optimizmusra, békés megoldásokra és kompromisszumokra?

 

ps i love you 03

 

Jól tudjuk, hogy problémák állandóan lesznek, azokat nem lehet kivédeni. De azon lehet segíteni, hogy ne darálják szét a kapcsolatot. Tegyünk az ellen, amivel nem vagyunk megelégedve. Jerry saját céget indított. Megtette a kezdő lépést. Ha neked is olyan munkád van, mint Holly-nak, hogy gyűlölöd és minden nap feszülten jössz haza miatta, akkor neked is váltanod kellene. Mindent meg lehet oldani, még ha idővel vagy segítséggel is, de lehet változtatni. És kell is. Hiszen a házasságban nemcsak a közös céljainkat kell megvalósítani, hanem a saját álmainkat is, amikről nem szabad megfelejtkezni, ahogy Holly tette.

 

Kezdetben egy hebrencs lány volt, aki a mának élt, alkotni akart, maradandót teremteni a világban. Utazott, mert új élményekre vágyott. Igen, a házasság előtt sokan vagyunk ezzel így, majd a boldogító igen kimondása után megérünk. De ez nem jelenti azt, hogy el kellene veszíteni önmagunkat és búcsút inteni az álmainknak. A házasság keretei között kellene kiteljesednünk. Egy szerető, támogató partner révén, aki emlékeztet arra milyenek voltunk és mik az álmaink, amiket mi magunk már elfeledtünk.

 

Ezek után nézd meg újra ezt a csodálatos filmet és gondold át az életedet, a kapcsolatodat! Gondolkozz el azon mivel vagy elégedetlen és tégy ellene! Fedezd fel régi vagy új vágyaidat és tégy értük! Ahhoz pedig ne keljen tragédiának történnie, hogy jobban értékeld a párodat és megtanuljatok érett felnőttekként viselkedni a kapcsolatban. Ne háborúzzatok, hanem szeressétek egymást!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hagyjuk, ami nem működik és inkább éljünk! – Az Ízek, imák, szerelmek üzenete

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!