Minden évben ugyanaz. Reszkessetek, betörők!, Családi vakáció, Télapu, Igazából szerelem. Jó, mikor máskor menjenek a karácsonyi filmek, ha nem karácsonykor? Igazából lehetne nyáron is, annak is megvan a feelingje. De úgysincs karácsony Kevin meg a Griswold család nélkül, hiszen az emberek vevők rájuk. Van, aki tényleg szereti és neki attól lesz igazán kellemes a karácsony, ha a kedvenc karácsonyi filmjeit nézheti. Más viszont meg kényszerből nézi. Mivel annyira szar, hogy már jó vagy mert egyszerűen nincs más.

 

 

reszkessetek betorok 01

kép: pinterest.co.kr

 

Elvégre az újabb filmekből óvatosan vetítenek. Tény, hogy mindig akad egy-egy újabb karácsonyi film, de nem viszik túlzásba azok vetítését. Inkább maradjanak a jól bevált filmek, mint a szerencsecsomag gyerek, akit otthon hagytak vagy Jim Carrey töpörödöttszívű zöldszörnye.

 

Persze jogos lehet a kérdés: hogy lehet emiatt morogni? Akinek nem tetszik, az ne nézzen tévét vagy fizessen elő a HBO-ra. Ott a pont. De miért keljen még fizetnem azért, hogy normális műsort is lássak? Nem elég az, amit a sima kábeltévéért fizetek? Nem azt mondom, hogy töröljék el a Hull a pelyhest meg a társait a Föld színéről, tudom, hogy sokak biztos vele halnának. De nem lehetne kicsit változatosabb műsort leadni?

 

Annyi sok jó régi, klasszikus karácsonyi film van, amiről az embereknek fogalmuk sincs, mert nem meglepő módon nem a kereskedelmi csatornák adják. De lehet, hogy még a közszolgálatisok sem. Olyanokra gondolok, mint amilyen a Csoda New Yorkban. Egy anya elmondja az igazságot a gyerekének arról, hogy a Mikulás nem létezik, erre felbukkan, és az emberek meghurcolják, miközben azt követelik, hogy bizonyítsa be. Végül az emberek ráébrednek a karácsony valódi lényegére. 

 

De hihetetlenül kedves és megkapó Az élet csodaszép is. George Bailey a csőd szélén áll, úgy érzi, romba dőlt az élete, és már az öngyilkosságot fontolgatja, mikor megjelenik a mennyből egy angyal és megmutatja a férfinak, milyen pocsék is lett volna a világ, ha ő nincs.

 

reszkessetek betorok 02

 

Nagyon szép történet a Saroküzlet is, amiben Novák kisasszonyt felveszik a Matusek Hugó bőröndkereskedésébe annak ellenére, hogy Králik úr, az üzlet tapasztalt eladója jelezte, hogy nincs üresedés. A poén az, hogy a két, egymással hadban álló fiatal egymással levelezik anélkül, hogy tudnának róla.

 

És muszáj megemlíteni a Csoda a 34. utcában című filmet is. Felbukkan az igazi Télapó és egy plázában vállal munkát, ahol szabályosan megváltja az embereket és visszahozza szívükbe a valódi karácsonyt. Na, ezek hol vannak évről- évre? Csak azért, mert túl régiek, nem elég jók a modern embernek? Ki állítja, hogy a fekete-fehér film csak rossz lehet? Ezek szerint egyszer felvirradhat az a karácsony, mikor ükunokáink nem fogják tudni ki az a Scrooge, mert túl régi ahhoz, hogy leadják a tévében?

 

Pedig a régi filmeknek megvan a maguk varázsa. Csodálatos alkotások, amelyeket méltatlanul elhanyagoltak. Nem annyira művik, mint a modern hollywoodi filmek, sokkal több érzelem és mondanivaló van bennük. Érdemes megnézni egyet-kettőt ahhoz, hogy legalább legyen viszonyítási alapod és ne az alapján ítéld el őket, hogy a 1980-as évek előtt készültek.

 

De talán az sem lenne rossz megoldás, ha több új karácsonyi film készülne. Tudom, nem olyan egyszerű az, sok milcsibe is fáj, de az emberek hálásak lennénk, ha évről évre több új karácsonyos műsort láthatnának. Nem kell a Trónok Harca meg a Gyűrűk ura látványelemeivel vegyíteni, elég egy-egy rövidebb, szórakoztató és mondanivalóval gazdag film. Sokan szeretjük a karácsonyt és a karácsonyi filmek hozzájárulhatnak az ünnepi hangulathoz. Gondolj bele, milyen jó volt először látni a fránya Igazából szerelmet vagy a Karácsonyi éneket. Simogatta, melengette a lelkedet. Vagy épp megnevetett. Olyan jó lenne ezt újra meg újra átélni. Tény, hogy ezek többször is nézhető filmek, de nem minden áldott karácsonykor, mintha kutyakötelességünk lenne megnézni A kelekótya karácsonyban Luther Krankot, hogyan szeretné megmenteni a karácsonyt vagy Bud Spencer, miként verekszi el magát karácsonyig.

 

reszkessetek betorok 03

 

Oké, most kijött a Múlt karácsony, meg ott van a nem túl régi Káosz karácsonyra, vagy a Rossz anyák karácsonya. Ezek még nézhetőek, de valószínűleg azért is, mert nem több évtizede kell ugyanazokat néznünk. De a kutya mindenit, miért nem elérhetőek olyan filmek, mint a Behavazva? Annyira helyes kis film arról, hogy karácsonyi este hóvihar dúl egy kisvárosban, ami felbolygatja a barátságokat és szerelmeket a középiskolai végzősök között.

 

De ugyanígy melegséget ébreszt az emberben A karácsony igazi öröme, amiben egy egyedülálló apa elveszíti állását karácsony előtt, és így meg kell tanulnia négy gyermekével együtt, hogy mi a valódi boldogság.

 

A karácsonyi lovag is belopja magát az ember szívébe. Varázslatos módon megjelenik egy középkori lovag, és beleszeret egy középiskolai tanárnőbe, aki kiábrándult a szerelemből.

 

Ha pedig oda vagy a hercegnős filmekért, akkor imádni fogod a Karácsonyi cserebere című romantikus vígjátékot. Egy hétköznapi chicagói cukrász és egy jövendőbeli hercegnő olyanok, mint két tojás, ezért karácsonyra helyet cserélnek.

 

A Netflix évről-évre tele van jobbnál jobb karácsonyi filmekkel. Csakhogy, ha az ember nem tud vagy nem akar előfizetni, akkor csessze meg és nézze az agyoncsépelt karácsonyi filmeket az ünnepekkor? Köszönjük. Pedig olyan jó lenne ünnepekkor végre igazán karácsonyi filmeket nézni, amiknek van mondanivalójuk, nem sablonosak és képesek igazán ünnepi hangulatot ébreszteni bennünk. Bocsi Kevin, de ez neked nem megy.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A stresszmentes karácsony hozzávalói – Ez nem a szokásos lista!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!