Adott két nő, akiknek története igazán valósághű. Amanda tökéletesnek hitt élete felborul, amikor kiderül, hogy megcsalja a pasija. Iris pedig a kollégájába szerelmes, akivel viszonyt folytat, miközben a férfi mással is hetyeg. Meddig engedik, hogy lábtörlőnek nézzék őket? Bizony, sokunknak fájdalmas nézni, amit művelnek, pedig jó néhányan hagyjuk így magunkat összetörni. Újra meg újra.

 

 

holiday 002

kép: pinterest

 

Amanda (Cameron Diaz) kész meghúzni a határvonalat, - és egyúttal kimondani, hogy vége - amikor rájön, hogy a pasija megcsalja. Jól mondja: a szerelembe nem fér bele a megcsalás. Szerencsére ő nem az a fajta, aki nem látja a fától az erdőt és képes sokadik alkalommal is megbocsátani a pasinak. Márpedig sokan esnek ebbe a hibába. Nem az a baj, hogy megbocsátják az egyszeri félrelépést, ha azt a férfi is bánja és mindketten akarják a kapcsolatot. Hanem az, amikor újra és újra megteszik, mert nem látják be: a férfi visszaél a helyzettel. Nem szerelmes, nem akarja igazán a kapcsolatot. A nők pedig szerelmesek vagy éppenséggel félnek az egyedülléttől, a kudarcélménytől. Nincs elég önbizalmuk ahhoz, hogy elhiggyék: mással is lehetnének boldogak. Sokkal boldogabbak. Ezért inkább visszafogadják azt, aki nem tiszteli, nem becsüli őket.

 

Iris (Kate Winslet) is tipikus példája sajnos a gyáva, önbizalomhiányos nőnek. Nem ismeri fel a saját értékét, azt hiszi, nem érdemel jobbat és túlidealizálja a pasit, aki játékszernek tekinti őt. Mindenki látja, hogy „szánalmas”, amit csinál, hogy újra meg újra visszamegy hozzá, hagyja magát kihasználni és talán ő maga is tudja, hogy az. Mégsem cselekszik.

 

holiday 02

 

Egészen addig, amíg nem kap egy kis löketet. A két nő megismerkedik egymással a neten és úgy döntenek: pasimentes vakációra mennek. Iris Los Angelesbe megy, míg Amanda Londonba és egy rövid ideig egymásnál vendégeskednek. Épp erre lenne szüksége minden összetört szívű és bátortalannal nőnek. Egy barátnőre, egy ismerősre vagy éppen vadidegenre, aki kimozdítja a komfortzónájából. Aki felhívja a figyelmét az értékére, bátorítja, támogatja és segít felfedezni benne a spirituszt. Ami minden nőben jelen van. Sokan biztos lebecsülik a „csajos lelkifröccsözést” meg a „lelkizést” vagy egyenesen szánalmasnak tartják, pedig nincs ebben semmi rossz. Nem ettől lesznek a nők gyengébbek, hogy segítségért, támogatásért folyamodnak egymáshoz. Hanem akkor, ha gyáván meghúzódnak a komfortzónájukban.

 

Ahogy a filmben is láttuk. Amanda rögtön egyéjszakás kalandba keveredik Iris bátyjával. Eleinte nem gondolja komolynak a dolgot majd mégis azzá válik. Ahogy Iris is új barátokat, ismerősöket szerez és kiderül, hogy az egyik barát többet jelent a számára. Sőt: képes nemet mondani a kísértésre, mikor megjelenik a kollégája, akibe annyira szerelmes volt. Amikor egy nő rálel a saját értékére, meglátja magában a szerethető lényt és végre tisztelni, becsülni kezdi önmagát, nemet fog mondani a mérgező kapcsolatokra. Onnantól kezdve senki lábtörlője sem lesz.

 

holiday 03

 

Lehetne mondani: ez csak egy vicces vígjáték egy kis romantikával meghintve. Valóban. De még akár is megtörténhetne! Nem kell mindjárt másik országba menni, de elég lehet feszegetni a határainkat és idővel átlépni őket. Tudni kell nemet mondani a régire, a rosszra, és igent mondani az újdonságokra. Új emberekkel kell megismerkedni, de akár új környezetet is lehet váltani. Jó, ha mindehhez van valaki mellettünk, aki támogat és bíztat, mikor elbizonytalanodnánk. Mert elfogunk. Eleinte, az első bukkanónál vagy az új világgal történő találkozásnál a legszívesebben visszaiszkolnánk a megszokott, kényelmes kis egérlyukunkba. De nem szabad. Jó, ha ilyenkor észnél vagyunk, esetleg van egy barátunk, aki átsegít a nehézségeken.

 

Bátorság. Erő. Ez minden nőben megvan. Még akkor is, ha nem tudnak róla. Csupán néha kell egy kis löket vagy kell valaki, aki segít bennük felfedezni. Talán a sok csalódás vagy a pocsék neveltetés miatt elhisszük, hogy értéktelenek vagyunk, nem érdemlünk boldog szerelmet és kapcsolatot. Pedig ezt mind-mind megérdemeljük és meg is kaphatjuk, ha nem akadályozzuk benne magunkat a saját beszűkült felfogásunkkal. Bármi lehetséges egy olyan nő számára, aki hisz magában és nem fél cselekedni! Érdemes tanulni az ilyen filmekből, mint például a Holiday. Ha magadra ismertél az egyik nő személyében, akkor tessék: itt a megoldás, most már tudod, mit kellene tenned. Egy bátor lépést tenned a régiből az újba! Merj változtatni!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Minden nő életében van legalább egy ördögi pasi! – Miért bűvöl el bennünket a Lucifer sorozat?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!