Nemcsak március 8-án, hanem egész évben. Hadd segítsek: nem virágra és nem is csokira. De még csak nem is a plüssállatkára vagy egy hétvégi wellnessre. Egyáltalán nincsenek nagy kéréseink, sőt. Valódi vágyaik még csak pénzbe sem kerülnek és túl sok időt sem vesznek igénybe. Kicsit sem irreálisak és könnyen teljesíthetőek. Kíváncsi vagy, mire vágynak a nők istenigazán?

 

 

nonap valojaban 001

kép: mnn.com

 

Eredetileg a nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja volt. 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) tartjuk meg évente a nemzetközi nőnapot, amit az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. Kimondottan munkásmozgalmi céllal született meg.  1857. március 8-án textilipari nődolgozók tüntettek New Yorkban az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetésért. Ezen a napon valójában erre kívánunk emlékezni: az elért sikereinkre, a küzdelmeinkre.

 

Ma a tisztelet és elismerés jele, hogy virággal kedveskednek meg vacsorázni visznek bennünket. (Vagy csak elszeretnék kerülni a férfiak a veszekedést meg a panaszkodást.) Igen, ezek mind szép dolgok és jól is esik nekünk. De vannak dolgok, amikre szívesen elcserélnénk a tábla csokinkat és a masszázskuponunkat. Sokkal jobban örülnénk annak, ha jobban tisztelnének és becsülnének bennünket. Nemcsak a saját családunk, a férjünk vagy a barátunk, hanem minden egyes férfi. Jó volna úgy végigmenni éjszaka a sötét utcán, hogy nem kell attól tartanunk, hogy megerőszakolnak bennünket. Jó volna, ha a férfiak nem élnének vissza a testi fölényükkel és vernék meg a feleségüket. Szeretnénk biztonságban érezni magunkat a világban és a párunk mellett, nem pedig attól rettegni, hogy kihasználják a testünket vagy egyenesen megnyomorítják azt a lelkünkkel együtt.

 

Vegyék komolyan, ha egy nőt zaklatnak, mindegy milyen módon is teszik és ne azzal intézzék el, hogy megérdemli, mert biztos valami olyat tett. Hallják meg a panaszainkat és ne vegyék félvállról őket azzal a címmel, hogy nekünk semmi sem jó és úgyis mindig van valami bánatunk. Hogy a fenébe ne lenne, ha sokszor azt látjuk, semmi sem változik vagy csak alig?

 

Igazi ajándék lenne az is, ha egyenlő bánásmódban részesülnénk. Ha a világ minden táján megszűnne az elnyomás. Hagyni kellene, hogy a nő azt csináljon, amit akar, minden negatív következmény nélkül. Hadd legyen belőlünk patológus, pilóta, autóversenyző és ne utasítsanak el azon a címen, hogy az férfinak való. Kapjunk ugyanolyan fizetést és munkafeltételeket, mint a férfiak és járjon nekünk is a vállon veregetés, a pénzbeli meg szóbeli elismerés, ha sikert értünk el.

 

nonap valojaban 02

 

Fogadják el, ha többet akarunk. Ha karrierre vágyunk, egyenlő bánásmódra és nem érjük be a tipikus női szerepekkel. Legyenek nyitottak az ötleteinkre, az elképzeléseinkre és ne tegyenek úgy, mintha mindent a férfi tudna jobban. Ne fintorogjanak ránk, hogy nők vagyunk és mondják: gyengébbik nem, mikor ez nem igaz. Lehet, hogy egyes nők minden edzés ellenére sem lesznek olyan erősek, mint a férfiak, de mégis sokkal többet elviselnek. Hogy lehet egy nőre azt mondani, hogy gyenge, mikor kibírja a szülés nehézségeit, majd egyszerre nevel gyereket, dolgozik, vezeti a háztartást és gondoskodik a férje igényeiről? A nő nem gyenge, hanem egy fejlett egyén, egy nyolckarú istennő.

 

Ennek ellenére tudnánk értékelni, ha mindez nem elvárás szinten történne. Hogy a férfiak ne azt várják a nőktől, hogy szüljenek, hogy csak a családnak éljenek. Ne várja el férj, hogy körülötte forogjunk és kiszolgáljuk minden egyes igényét. Hadd döntsük el mi, hogy mennyit adunk magunkból és bármennyi is legyen, igenis legyenek hálásak érte. Olyan jó lenne többször hallani a köszönöm szót. Köszönöm, hogy vagy nekem, hogy neveled a gyerekeinket, hogy gondoskodsz rólam, hogy ilyen jó munkaerő vagy.

 

nonap valojaban 03

 

 

Szeretjük a csokit, a virágot, az apró figyelmességeket, de ne csak egy napon tüntessetek ki figyelmükkel bennünket. Az évben ne csak néhány napon érezzük magunkat különlegesnek, legyen az Valentin-nap, születésnap vagy akár az évforduló. Nem lehetne egész évben nőnap? Nem kell mindennap virágot venni, ahogy arról szó volt, sokkal jobban örülnénk a tárgyakban nem kifejezhető ajándékoknak. Szavaknak, tetteknek.

 

Hát nem az lenne a férfinem érdeke, hogy a párja vagy a beosztottja, a világban élő nők testben és lélekben egyaránt, boldogok, illetve elégedettek legyenek? Hát de! Hiszen az ilyen nők lesznek azok, akik utána képesek csodákat tenni. Belőlük lesz a legjobb feleség, legjobb anya, legjobb munkaerő, legjobb orvos, legjobb ügyvéd. Legek születnek, akik rengeteget tehetnek a közvetlen környezetükért vagy akár az egész világért. Ahelyett, hogy letépnék a virágot, gondozniuk kellene és táplálni, hogy növekedjen. Mert a letépett virág ronda látvány a kertben és egy vázában is, amiben épp hervadozik. Ám a kertünk – világunk – ékessége lehet, ha erős gyökerekkel bír, ragyog és majd kicsattan. Ne becsüljük le a virágok erejét.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mindig feldob, ha eszembe jut ez a 8 ok, miért is jó nőnek lenni

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!