Amikor meglátsz egy nőt, aki molett vagy már túl mutat annak a határán és inkább a kövér szóval illetnéd, de látod, hogy testhez álló vagy éppen mélyen dekoltált ruhát, esetleg bugyivillantós csípőnadrágot visel, mi jut róla az eszedbe? Az, hogy „Ó, szegény!”, biztos így kompenzál vagy egyszerűen lesajnálod a külseje miatt? Vagy arra gondolsz, hogy „Ez nem semmi, van ám önbizalma!” De ezt dicséretnek szánod vagy elhűlsz attól, hogy képes ilyen ruhát felvenni?

 

 

dagadt vagyok 01

Kép: bigodino.it

 

Kétségkívül vannak, akik azt mondják, hogy ez tök jó. Hogy ennyire bátrak, egészséges önbizalommal bírnak és képesek olyan ruhát is felvenni, amiket a modelleken vagy legalábbis a soványabb nőkön látni, akiken ugyebár minden jól mutat. Igen, egyesek tisztelettel adóznak irántuk, hogy tökéletlen külsejük ellenére is bátran vállalják magukat, nem hagyják, hogy a környezetük szabjon nekik határt. Nem érdeklik ki és mit gondol róluk, azt vesznek fel, amit akarnak. Márpedig ha ők csöcsvillantós pólóban érzik jól magukat vagy szívesen megmutatják testük körvonalát, akkor miért ne öltözhetnének úgy?

 

Az is igaz, hogy ez a téma ott kezdődik, hogy valakinek a molettek, és a náluk súlyosabb hölgyek a főnyeremények. Nem mindenki bukik a csontkollekciókra vagy legalábbis korunk agyon idealizált modelljeire. Sok férfi szereti azt, ha „van mit fogni” egy nőn. Márpedig bizonyára ők igen kívánatosnak tarthatják a cicanacit viselő túlsúlyos hölgyeket. És igazán nem akarok senkit se történelem órával untatni, de régen a barokk és reneszánsz korszakban, ezek a hölgyek voltak a legideálisabbak, a legszebbek egy férfi számára.

Csakhogy vannak nők, akik épp azon dolgoznak, hogy lefogyjanak vagy egyszerűen csak arra vágynak, hogy olyan ruhát viseljenek, mint mondjuk a vékony kolléganő. Elmegy, felpróbálja és úgy van vele, tudja, hogy ott van egy kis úszógumi, de ki nem tojja le, neki ez tetszik. Tetszik a ruha és saját maga is benne. Hiszen miért is ne állhatna neki jól egy olyan ruha, amit karcsú modellekkel reklámoznak? Megveszi és másnap fantasztikus, sugárzó közérzettel megindul a munkahelyére.

 

Útközben pedig azt hallgatja, hogy kinevetik. A fiatalok vagy akár a korabeliek összesúgnak a háta mögött, nők és férfiak egyaránt.

 

dagadt vagyok 02

 

„Szinte minden nap ér valamiféle atrocitás, de már megszoktam. Azon szórakoznak, hogy milyen dagadt vagyok és hogy jut eszembe ilyen szűk ruhát felvenni. Volt már olyan, hogy valaki egyenesen odajött hozzám és megkérdezte, honnan ez az önbizalom meg hogy nem-e érzem magamat kötözött sonkának. Egyszer egy csapat fiú azon élcelődött, hogy látom-e még vajon a p*námat a hasamtól. Szerencsére ritkán szólnak be ilyen nyíltan vagy mondják úgy, hogy értsem. De attól még látom az arcukon, hogy megvannak botránkozva. Korábban nagyon rosszul esett és sokáig nem is mertem testhez álló ruhákat felvenni. De egyre többször láttam, hogy más is úgy öltözik, ahogy én és szerencsére egyre többet kampányolnak a reklámokban és a különböző műsorokban a plus size nők mellett. Közben keményen dolgoztam az önbizalmamon. Hiszen, csak mert dagadt vagyok, miért kellene zsákot húznom magamra? Úgy döntöttem nem érdekel, nem világnak, hanem önmagamnak akarok tetszeni és jól érezni magamat a bőrömben.” – mesélte Viki.

 

Neki szerencsére már helyén van az önbizalma. Ám akiknek nincs, azokat összetörik a napi beszólások, kigúnyolások és szemétkedések. Pedig szó nincs arról, hogy ízléstelenek lennének. Jó, ezt is túl lehet tolni, mint mindent, de nagyon sok molett és plus size nő van, aki kifejezetten csinosan öltözik és olyan ruhákat viselnek, amiket a legtöbben csak modelleken tudnának elképzelni.

Mindennek a tetejében sokan nem gondolnak bele abba, hogy nem mindenki kényelmi okokból cipeli magán a súlyokat, mert nincs kedve mozogni. Sokaknak ilyen a testalkata, mert örökletes génekkel, testi adottsággal rendelkeznek. Mások pedig betegség miatt nem képesek fogyni. Márpedig azért, mert valaki vélhetően sosem ér el címlapra kívánkozó alakot, ezért nem is viselheti azokat a ruhákat, mint a többi? Rejtőzzenek el? Bújjanak el a világ elől? Húzzanak magukra krumpliszsákot és érezzék rosszul magukat, hogy esélyük se legyen egy boldog életre?

 

dagadt vagyok 03

 

Mert igen, valahol a ruha is teszi az embert. Ha egy nő elégedett az öltözékével, a külsejével, az már fél siker az életben. Hiszen mindenhez önbizalom kell. A karrierhez, a kapcsolatokhoz. Ezt vennék el tőlük azok, akik szerint gáz, ciki, visszataszító, hogy mutogatják az idomaikat és akik esetleg lépten-nyomon kísérletet tesznek arra, hogy összetörjék ezeknek a nőknek a szívét és önbizalmát. Nem érdeklik őket milyen csodálatosak belül  - és persze kívül is – hogy milyen eszesek, viccesek, tehetségesek lehetnek. Ők csak egy testet látnak, ami bántja a „tökéletes” szemüket. Mintha ők bármivel is különbek lennének. Pedig sokszor az derül ki, hogy az ő az almájuk a rohadtabb…

 

Ezért nem szabad hagyniuk a molett és túlsúlyos hölgyeknek, hogy mások befolyásolják az önbizalmukat, az öltözéküket. Ők is lehetnek szépek, és érezhetik magukat csinosnak, kívánatosnak, szexinek. Mivelhogy ezek nem kiváltságok, hanem bárki rendelkezhet ezekkel a tulajdonságokkal. A divat sem csak a vékonyaké, hanem az egész világé.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Segítség, megint egy évvel öregebb lettem!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!