Annyira szeretem. Mikor azt mondják, én vagyok a gyengébbik nem. Mert „nő” vagyok. Ami egyet jelent azzal, hogy védtelen, gyenge, elesett, és jóformán életképtelen. Ahhoz képest sokszor erősebbnek, talpraesettebbnek érzem magamat sok nagy és hatalmas férfihoz képest. De még a tények is azt igazolják, hogy rengeteg férfi elbújhatna egy-egy erős nő háta mögött.

 

 

gyengebbik nem 01

Kép: flax-culture.com

 

Tudom, hogy ez valahol idea is. Hogy a nő legyen gyenge szépasszony, akit megkelljen menteni, védeni, és aki lehetőség szerint a házi munkán és a gyereknevelésen kívül egyébhez ne értsen. Nem minden férfi vágyik erre, de sokan. A lényeg az, hogyha ki kell nyitni egy befőttesüveget, akkor a nő a férfit hívja segítségül. Még jobban értékelnék, ha minden egyes nap úgy nézne rájuk a szépasszony, mint egy élő Istenre. Mert ettől nő a férfi önbizalma és érzi magát vad és izmos hegyi embernek.

 

Csakhogy túl sok olyan pasival találkoztam már, akik férfinak látszottak, de mégis gyengék voltak. Ezek a férfiak ágynak estek egy kis meghűléstől és már a poklok poklát élték meg 38 fokos lázzal. Annyira szenvedtek, hogy nem tudtak dolgozni, ki sem bírtak kelni az ágyból és húslevesért sipítottak. De amikor én bementem 42 fokos lázzal dolgozni és nem volt utána energiám háromfogásos vacsorát főzni, le voltam cseszerintve, hogy miért nincs otthon kaja. Persze ha az ember szóvá teszi, hogy lázasan jár dolgozni és még el is ment utána bevásárolni, csak arra nem maradt ereje, hogy megfőzzön, még megkapja, hogy ő a hülye, minek ment be dolgozni. Van benne igazság, csak nem éppen akkor, mikor a szükség nagy úr és egyszerűen muszáj bemenni.

 

Kerültem már olyan helyzetbe is, hogy saját magamat kellett megvédenem, mikor inzultáltak, míg a kedves, ott állt mellettem, mint egy nagy melák és köpni-nyelni nem tudott. Jóformán még majdnem én szálltam bunyóba a saját a becsületemért, ha már a szeretett párom megkukult és nyugodt szívvel hallgatta, hogy megaláznak, sértegetnek és illetlen megjegyzéseket tesznek rám. Hozzáteszem akkor sem éppen egy ropitestű Babszem Jankóval voltam ott, hanem egy olyannal, akiről ránézésre azt feltételezné az ember, hogy ez kérem szépen: férfi.

 

gyengebbik nem 02

 

Talán még ennél is szebb volt az, mikor egyszer egy férfi ismerősömmel beszélgettem a  buszmegállóban, belekötöttek hárman és ott is némán, zavarodottan állt és ahelyett, hogy megvédte volna magát, még én voltam az, aki közbeléptem és kiálltam mellette. Ha már ő nem volt képes magáért. Meg is lepett, hogy a nagy tetovált izomállat, hogy képes csendben elviselni, hogy szidják. Értem én, hogy hidegvérű, nem lehet könnyen felhúzni, és hogy esetleg konfliktuskerülő, nem keresi a bajt, de mikor már a baj valósággal veri az ajtaját, nem kellene tennie valamit?

 

Úgy hiszem, nem csak én kerültem már hasonló helyzetbe. Mikor a férfi elfelejtett – vagy talán soha nem is volt az – férfi lenni és a nő volt az, aki bebizonyította, hogy több hapsiság szorult belé. Pedig én sem vagyok egy szőrősképű drabália és még csak nem is Jason Statham az apám.

 

Csak éppen, ha a pasi a sokadik könyörgésem után sem jött oda, hogy segítsen odébb tolni a szekrényt, hát megtettem egyedül. Ha nem szerelte meg a kocsit, akkor inkább elvittem szerelőhöz. Amennyiben ő nem tud két feladatra sem figyelni egyszerre, akkor majd én figyelek azokra is, meg még öt másikra, mert egy nőnek ez is megy. Mint a villanykörtecsere is, az is remekül megy egyedül is.

gyengebbik nem 03

 

Szóval senki se feltételezze vagy egyenesen állítsa azt egy nőről, hogy ő gyengébbik. Igen, van olyan is. De láttam én már pálcikatestű lányzót is beszélni, inni vagy éppen olyan kung-fu rúgással leteríteni azt, aki molesztálta, ahogy arra egy férfi sem lett volna képes. Sok férfi feje volt vörös, amikor a nő magán segített. Az meg hülyeség, hogy mindettől egy nő, nőietlen lesz. Mert „elveszi” a férfi kenyerét azzal, hogy erősebb. Mint arra utaltam, lehet a férfinak soha nem is volt kenyere, ergo férfiassága, amit el lehetett volna tőle venni, vagy ha volt is, miért hagyta? Persze, hogy az erős nőket kell okolni azért, hogy erősek és nem várnak a férfiakra meg könyörögnek nekik.

 

De nem is értem, hogy merülhet fel az, hogy a nő a gyengébbik nem. Bakker, a nők világra hoznak egy gyereket! Hát olyan fájdalomban van részük, aminek a felétől sok pasi holtan vágódna el. Míg gyakran egy férfi csak egyfunkciós (dolgozik), addig nő dolgozik, viszi a háztartást és gyereket nevel. Tényleg így nézne ki a gyengébbik nem?

 

Zárásként, gondoljunk bele a legalapvetőbb példába. Nő, tengernyi szatyorral és babakocsival. Ha csak nincs a közelben egy valódi úriember, férfiszármazék, akkor ki lesz az első, aki odaugrik segíteni felszállni neki a buszra? Egy nő… ahogy többször láttam, hogy a vén anyókát is a nő kísérte át batyustól az úton és nem egy férfi.

 

Úgyhogy én, és sok más nő is megköszönné a világnak, ha nem tartanák őket a gyengébbik nemnek. Ha pedig valakinek ez a zsánere, az keressen magának toronyban raboskodó Rapunzelt, de egyébként fogadja el azt, hogy erős nővel van dolga.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Elkeserítő, hogy rohamosan fogy az empátia a világban

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!