Nem mintha napjainkban nem lennének női elnökök, politikusok, befolyásos döntéshozók. Épp ez a lényeg! Gondoljunk csak bele, hogy mi nők, mit értünk el évszázadok alatt. Ami a férfiaknak alap volt, azt nekünk ki kellett könyörögni vagy éppen harcolni. Igaz, a világban nem mindenütt van egyenlőség és még a mai nap is akadnak olyanok, akik ferdeszemmel néznek a nőkre ott, ahol eddig csak férfiak dolgoztak, pedig kezdhetnek hozzászokni. Jó esély van arra, hogy egy szép napon a nők vezessék a világot.

 

 

nok iramyitasak a vilagot 01

kép: vocus.cc

 

Ez se légből kapott marhaság, a Today magazin oldalán lehetett olvasni egy Dr. Joe F. Coughlinnal, a MIT (Massachusetts Technológiai Intézet) AgeLab részlegének igazgatójával készült interjúban, aki rávilágított arra, hogy ma már nem 50-60 év az átlag életkor, hanem van az 70-80 is és szerinte az idősebb nőké a jövő.

 

Miért is? Lássuk csak: a nők ma már jóval szabadabbak és ezzel együtt képzettebbek, mint valaha. Nézz csak meg átlagos középkorút nőt, mint amilyen talán te is vagy. Dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet, odafigyel a pénzügyekre, gondoskodik a férjéről, a saját szüleiről, de akár még a férje szüleiről is. Sőt, ha arról van szó, az unokáiról is. Több generációban is jelen van, és mindegyiket támogatja. Emellett ma már sok esetben ők hozzák meg a fontosabb döntéseket: mikor kell orvoshoz menni, hova kellene menni nyaralni, melyik a biztonságosabb befektetés, melyik házat éri meg megvenni. Mindennek utána néznek, rákeresnek a neten, utána érdeklődnek a szakértőknél és megkérdezik más nők, illetve férfiak véleményét. Egyszóval rettentően alaposan, mert ők azok, akik igazán szeretnek biztosra menni. Másrészt, ha jobban megfigyelsz egy családot, sokszor, ha kérdés merül fel, mi a válasz: kérdezd meg anyát. Vagy majd anya eldönti.

 

Mit lehet mindebből kikövetkeztetni? Hogy baromi sok tapasztalatuk van. Remek szervezők, kiváló elemzők, alaposak és nem kevés határozottság rejlik bennük. Természetesen most tekintsünk el azoktól a nőktől, akikre ez mind nem igaz, mert jól tudjuk, hogy nem minden nő egy két lábon járó multifunkciós csoda. De akik igen, azoké lehet a jövő. Legalábbis Dr. Joe F. Coughlin szerint minden esély megvan arra, hogy a társadalmunk rövidesen megváltozzon, amiben nem kis helyet fognak kapni az idősebb nők.

 

nok iramyitasak a vilagot 02

 

Már csak azért is, mert jelenleg a nők sok esetben választás elé kényszerülnek. Család vagy karrier. A legtöbb középkorú nő életében a mai napig elbillen a mérleg a család felé. Azért próbálják minél inkább kitolni a családalapítást, hogy legyen idejük magukra és a karrierükre, ugyanis a nőknek igényük van arra, hogy sikeresnek, hasznosnak, értékesnek érezzük magukat és nem csak a szokásos női szerepekben. De talán nem görcsölnének annyira és tolnák ki a családalapítást, ha tudnák, hogy miután felneveltek egy-két gyereket és végig támogattak két-három generációt, vár még rájuk élet. Mivel manapság igaz, hogy sok idősebb nőt nem szívesen alkalmaznak egészségügyi okok miatt. Bár gyakran a fiatalabb nőket sem hajlandóak bizonyos területeken, ahol még azt hiszik, az inkább férfimunka, semmint női.

 

Viszont ez szerencsére változhat és a kutatások szerint már csak azért is, mert a nők hosszabb ideig fognak élni. Addigra már csak belátja a világ is, hogy a nők jóval több területen szereznek tapasztalatot. Mivel sokkal inkább jelen vannak a hétköznapokban, jobban is átlátják és kezelik a kihívásokat és gyorsabban meglátják a lehetőségeket. Míg a férfiaknak „elég” csak a munkára összpontosítani, a nők élet számos területén jelen vannak és pörögnek. Ráadásul, amíg a férfiak többsége nem tudja, mihez kezdjen a nyugdíjas évei alatt, csak sejtelmesen annyit mondanak: majd utazgatnak és többet lesznek a családdal, addig a nők vígan belefoghatnak egy vállalkozásba vagy egyéb céljaik megvalósításába. Már csak amiatt is, mert van nekik önbecsülésük és nem lesz sem energiájuk, sem pedig hajlandóságuk, hogy ismét alulról kezdjék el építeni a karrierjüket egy nagyvállalatnál.

 

nok iramyitasak a vilagot 03

 

A lényeg, hogy lesz végre idejük magukra és a karrierjükre, mivel alapvetően is produktívabbak. Szívesebben csinálnak valamit, mintsem non-stop pihenjenek. Egyrészt ehhez szoknak hozzá az évek során, másrészt bár értékelik a pihenést, de még inkább azt, ha alkothatnak, tehetnek valamit. A nők szinte egész életükben törekszenek az önmegvalósításra, csak legtöbb esetben épp idejük vagy lehetőségük nincs rá, hogy megtegyék.

 

 

Szóval, tiszta sor, hogy most leterhelve érzi magát egy középkorú nő. Ám ők is tudják, hogy el fog jönni az a nap, mikor a gyerekek kirepülnek és kevesebb feladatuk lesz. Akkor jön el az ő idejük. 50-60 évesen még egyáltalán nem lesznek öregek. Sőt, akkor kezdődik csak számukra egy új fejezet. Végre lesz idejük önmagukra és arra, hogy megvalósítsák vágyaikat! Már érdemes lehet most tervezgetniük, hogy mikor eljutnak erre a pontra, ne a félelem töltse el őket, hanem a tettrekészség. Addig pedig meglátjuk, mennyit változik a világ, mert egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy szép napon az idős nők kezében legyen a világ sorsa vagy legalább jelentős mértékben kivegyék részüket a döntésükből. Még van idejük a férfiaknak belátni – de jobb lenne minél előbb - hogy mennyi potenciál rejlik a nőkben, akik talán sokkal jobban átlátnák azokat a világi problémákat, amiket jelenleg próbálnak megoldani a fejesek.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A nőkkel csodát tesz a kor! De vajon ők miért nem így látják?

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!