Mindened fáj. Bár lehet az nagyobb nyűg, hogy megvan, hogy azon aggódsz, csak át ne ázzál. Nyűgős is vagy, vagy legalábbis úgy változik a hangulatod, mint a Petőfi rádióban a zeneszámok, talán háromszor öltözöl át, mikor is negyedszerre felkapod a vizet saját magadtól, és a legegyszerűbb farmer-póló-blézer kombinációt húzod magadra. Mert jó lesz az, menned kell. Van valami könnyed leszarom-életérzés ilyenkor a nőkben, amitől még így is sokkal magabiztosabbak, életerősebbek, és halál lazábbak, mint általában. Lehet, hogy belül ezt nem mindig érzik, de mindenféleképpen annak tűnnek.

 

 

eleg vagyok nokent 01

Kép: hereyoursweetgirl.com

 

Talán mert ezekben a napokban rájön az emberlánya, hogy ki is ő, hogy amiről úgy gondoljuk micsoda probléma, az valójában eltörpül a menstruáció mellett. Illetve minden saját probléma jelentőségét veszti és ott lebegünk a semmiben: néhanap kicsit skizofrén állapot. Oké van, aki nehezebben viseli, van, aki ki sem bír mozdulni ilyenkor az ágyból, és van, akinek meg se kottyan, de mégis, az erőhatása minden nőnél ugyanaz. Meg az a fajta hagyj most élni életérzés. A férfiak pedig eleve szeretik a laza és független nőket, akik látszólag nem agyalnak minden másodpercben mindent túl, akik szabadon engedik a párjukat bárkivel és bármikor és még csak fel sem róják nekik. A férfiak szeretik a szabadságot, és amikor egy párkapcsolatban két túl erős független személyiség találkozik, az rengeteg türelmet igényel és nem feltétlenül csak az összecsiszolódás időszakában. De ez egy másik történet.

 

Szóval, ott vagy nyűgösen, leszarom-életérzéssel és kicsit aggódva, hogy azért semmi se legyen piros, és akkor hirtelen mindenki megtalál. A buszon, az utcán, az áruházban, a színházban, a messengeren, a mit tudom én hol, te pedig azért lássuk be, az ilyen helyzetekbe, mint Nő, fürdözől. Imponál és szereted, ha megdicsérnek, ki ne szeretné? A férfi dicsér, a nő elfogadja, de szükség van arra is, hogy a nő dicsérje a férfit: néha kell, hogy kifejtsük, hogy biztassuk, hogy elmondjuk mennyire csodálatos hímpéldány, és mennyire ügyes. És valóban így van.

 

eleg vagyok nokent 02

 

No de, mi a legvonzóbb a Férfi szempontjából egy Nőben? A pozitív kisugárzás mindenféleképpen, a természetesség, az intelligencia, hogy van saját véleménye és nem is fél használni. Emellett a tartás, a kiegyensúlyozottság, az önazonosság, hogy nem játssza meg magát csak azért, hogy elfogadják. Az, hogy ad magára, plusz az önfeledt nevetés, hogy a másik fél/felek képesek igazi mosolyt csalni a nőnemű arcára, a cenzúrátlan őszinteség, ami olykor már-már túl nyers. A csillogó szemek, amik csupán akkor kezdenek nem csillogni, ha a szív nem találja a helyét. Amikor belerepülsz egy szürke égboltba, és csak azt veszed észre, hogy a szemeid véreresek s üresen tekintenek a világra, mintha egy kalickába lennél bezárva, pedig szabadnak érzed magad.

 

Este azt írod messengeren, hogy boldognak kéne lennem, és amúgy is az vagyok, csak fogjuk az újholdra a kicsit zűrzavaros összezavarást, közben pedig úgy érzed, egy kicsit tönkretesz téged a lélek. Az érzelmeink egy hónapban egyszer, egy egész héten át, úgy játszadoznak velünk, ahogy csak nekik tetszik, (jó persze, máskor is képesek erre, de ilyenkor nagyon), mi pedig beleülünk egy pohár borral a kádba, és hagyjuk. Ahogy néha a szerelemnek is, hogy azt tegyen velünk, amit csak szeretne. Ilyen egy jó Nő? Egy nagybetűs Nő ilyen? Tisztában van saját magával, így tudja, meddig engedheti meg a többieknek a színházat? És tudja egyáltalán, hogy meddig van az a bizonyos határ? A szerelmet nem érdekli az Igazi Nő: a valódi szívnél nem létezik egy stop tábla, hogy innen tovább nem mehetsz, gondolkodtál volna előbb, kisgyerek, a szerelemnek mindent meg kell bocsátania? A szerelemnek mindent meg lehet bocsátani? Tudjátok, az az igaz szerelem. Ami lélekből jön, és amiben úgy hiszel, ahogy semmi másban a Földön. Ha hiszel kettőtökben, bárki bármit mondhat, a másik fél bármit tehet, képtelen vagy az elengedésre, képtelen vagy úgy levegőt venni, hogy tudod, a másik már sosem fogja megfogni a kezed.

 

eleg vagyok nokent 03

 

A menstruáció kicsit olyan, mint egy párkapcsolat: szorít, ledönt, üvöltesz tőle, zokogsz a buszon, vagy épp az utcán kezdesz el indokalatlanul táncolni, a legszélsőségesebb énjeidet hozza ki belőled, és az a legszebb az egészben, hogy élvezed. Hogy mondhatod azt, hogy nem, de attól még élvezed. Önmagadat állítja szembe önmagaddal. Mintha kicsit te irányítanád a világot. Egy jó párkapcsolat is olyan, hogy egy fikarcnyi mű dolog sincs benne, csak az a puritán valóság, ami túlnyersen is fájdalmasan tökéletes néha.

 

A menstruációtól az emberlányába költözik az ősanyaság érzete, az összes földön élt és élő és élni fog nők ereje, szívóssága, önérzete, figyelme. És a legszebb az egészben, hogy ehhez a körhöz te magad is tartozol, és nem magától értetődően, nem azért, mert nőnek születtél és kész, tehát van, amiért csinálnod sem kell semmit, mégis megkapod. Nem kapod meg csakúgy a nőiességet, az ősanyaságot, vagy épp az energiákat. Nem leszel csakúgy magabiztos, hogy előtte és utána és közben nem dolgozol saját magadon. Szükséges hinned magadban ahhoz, hogy valóban önbizalmad legyen. Szükséges ismerned magadat, a gondolataidat, a testedet, a lelkedet, a kihúzható határt, a felhúzott ablakot, a lemenő napot ahhoz, hogy azt kaphasd és úgy, ahogy megérdemled. Nem utolsó sorban persze, hogy miért is ősanyai erő: a vérzés nem mással egyenlő, mint azzal, hogy a Nőnek lehet majd gyermeke. Egy utód, akivel törődhet. Akit nevelhet, aki ránevethet, aki újra definiálhatja a valóságról kialakult képét. Egy gyermek, aki jobb esetben eltűnteti, kiradírozza a szülők saját egójának tökéletességét, vagy épp az önzőségük prioritását.

 

eleg vagyok nokent 04

 

A menstruáció, öntisztulás. A menstruáció, megújulás. Mintha minden stressz, aggodalom kifolyna a testedből a véreddel együtt. Minden méreg, ami beléd ívódott. Minden rossz gondolat, ábránd, képzelet kiszáll belőled, és menetelsz tovább az úton. Olyan erő költözik beléd, hogy azt egy tankkal sem lehetne elvontatni. Ami jelent valamit az egyén számára, az általában miért köthető össze a fájdalommal? Miért fáj, ami alapjáratban véve hozzád ad? A menstruációtól érzékeny leszel, a párkapcsolattól még inkább. Törnél és zúznál legszívesebben mindkettőtől, amíg, mert igen, pontosan addig, amíg nem vagy tudatában annak, hogy elég vagy. És ez az elég vagyok érzet az, ami körbelengi a levegőt, amitől a férfiak úgy érzik, vadászok lehetnek a nagybetűs állatkertben.

 

Elég vagyok, hogy szerethetnek.
Elég vagyok, hogy szeretni tudjak.
Elég vagyok Neki.
Elég vagyok az érzelmek viharának.
Elég vagyok ahhoz, amit az éppen nyújt a számomra.
Elég vagyok az értelemhez.
Elég vagyok Nőnek lenni.
Elég vagyok az öntudathoz, hogy ne szégyelljek semmit magamon.
Elég vagyok a gondolataimhoz.
Elég vagyok a munkában.
Elég vagyok a családban.
Elég vagyok az embereknek.


Miért? Mert elég vagyok saját magamnak is. Semmivel sem vagyok jobb vagy rosszabb a másiknál, és ő sem rosszabb vagy jobb.

Ne szégyelld azt, hogy Nő vagy! Mutasd meg!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem tudok pasi nélkül élni!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!