Nem mintha különösebben okokat kellene rá keresni, hiszen szembeszökő a változás az elmúlt évszázadokhoz képest. Ezzel valószínűleg sokan egyet is értünk, de az örök elégedetlenkedők nem azt látják, mennyivel jobb lett, hanem hogy MÉG mennyivel jobb lehetne. Pedig már ez az időszak is fantasztikus és kész öröm fiatal nőnek lenni a 21. században.

 

 

fiatal 21 szazad 01

Kép: fr.linkedin.com

 

Hiszen mi volt régen? Kuss a neved. Legalábbis főleg ez várt a nőkre. Maradjanak csendben, ne okoskodjanak, csak potyogtassák a gyerekeket meg adjanak vacsorát a férjnek, és tegyenek arról, hogy reggel legyen tiszta alsóneműje.  A nő egy értéktárgy volt, egy tenyészkanca.

 

Jó, persze akadtak kivételek, hiszen a vikingek is szívesen meghallgatták a harcos asszonyok véleményét. Később is akadtak olyan kultúrák, időszakok, illetve személyek, akik kíváncsiak volt a nők gondolataira, és társként kezelték őket, már ami az okosabb uralkodókat illeti.

 

 

Azok a nők, akik meg nem akartak az árnyékban élni és beállni a csordába, azok kitörtek. Igaz, ritkán díjazták őket. Eleinte. Mert ez a vicc, hogy utólag mindig rájöttek a férfiak, hogy az a nő mégsem olyan hülye. De féltékenységből lazán kiközösítették vagy akár meg is ölették. Így járt a szerencsétlen egyiptomi hellenisztikus filozófus, matematikus és csillagász, Alexandriai Hüpatia is, aki a történelem egyik első ismert női polihisztora volt. És mi történt vele? Hálásak voltak a férfiak azért, mert akad egy extra okos nő is a világban? A fenét! Megvádolták boszorkánysággal és kivégezték. Hosszú évszázadokon át főleg ez várt a nőkre, ha kimerték nyitni a szájukat. De szerencsére idővel már nem járt érte halál, max csúnya nézés, kiközösítés. Mégsem nem fogták vissza magukat a nők. Hála az égnek.

 

fiatal 21 szazad 02

 

Végre van szavazati jogunk. Akkor és ott mondjuk ki a véleményünket, ahol csak akarjuk. Ahhoz mehetünk hozzá, akihez csak szeretnénk, nem élünk elnyomásban – leszámítva azokat a nőket, akik kitudja miért, de önként vállalják. Akkor szülünk, amikor jónak látjuk és oda megyünk, ahová a kedvünk tartja. Jó, teszem hozzá, ez főleg a nyugati világban igaz a nőkre, kelet egyes területein még lenne hová fejlődni…

 

De összességében egyáltalán nem rossz a helyzet és bizakodásra akad okot. Lehet, hogy még itt sem tökéletes és vannak egyenlőtlenségek. Még mindig gyakran többet keresnek a férfiak, mint a nők. Még mindig sok férfimunkát csak férfi végezhet. Még mindig kevéssé alkalmaznak nőket bizonyos területeken. Még mindig vannak a férfiakban előítélet a nőkkel szemben, pláne most, hogy virágzik a feminizmus és féltik a helyzetüket. Még mindig „kell” félni, ha este, a sötétben mész haza… mert sajnos továbbra is vannak olyanok, akik azt hiszik, rendelkezhetnek a nő teste és élete fölött.

 

Úgyhogy egy okos nő, aki kihasználja a 21. század kínálta lehetőségeket, olyan életet élhet, mint aki megfogta az Isten lábát. Akármit megtehet. Megvalósíthatja önmagát és álmait. Már nincsenek képzési korlátok, a nőből is lehet orvos, politikus, ügyvéd, bankár, üzletasszony, ami csak lenni szeretne. Jó esetben élvezheti a kulturált férfiak társaságát, akik ma már nem odamennek hozzá, megragadják a hajánál fogva és magukévá teszik, hanem udvarolnak neki, ajándékokkal kedveskednek, szerelmet vallanak és romantikus kapcsolatot ápolnak. (Újraírom: jó esetben!)

 

fiatal 21 szazad 03

 

Kedvére válogathat a férfiak közül, megtalálhatja magának a legtökéletesebbet és addig is, élheti egyedül is boldog szingli életét. Igen, így is megszólhatja az idősebb nemzeték tagjai, hogy meddig akar még egyedül lenni, de ma már egyre elfogadottabb az egyedülálló nő, aki karriert épít, utazgat vagy éppen szabados szerelmi életet él. Hiszen, ha ehhez van kedve, miért ne? Ne törje össze senki szívét, de ha arra vágyik, hogy kalandozzon, miért ne tehetné? Ma már csak a beszűkült agyúaknál számít cikinek az, ha egy nő egyedül utazik a nagy világban, vagy egyedül megy szórakozni. Ahogy az is csak őket zavarja, ha egy nő még nem házas harmincéves korában és nem kezd el utódokat termelni. Ha ezekkel a féltékeny vagy konzervatív kritikákkal nem törődik egy fiatal nő, akkor egész nyugodtan élheti az életét a neki tetsző módon.

 

Sokkal tartozunk azoknak a nőknek, akik kitaposták idáig az utat, mert ha ők nem lettek volna, lehet mi sem tartanánk most itt. Ha nem lett volna Emmeline Pankhurst, aki kiharcolta a női egyenjogúságot vagy  Rosa Parks, aki a faji egyenlőséget vívta ki. Lomb Kató pedig a világ első szinkrontolmácsai közé tartozott, Marie Curie pedig bebizonyította, hogy egy nő is kaphat Nobel-díjat. Rengetegen taposták ki nekünk az utat és teszik azt napjainkban is. Úgyhogy az a legkevesebb, - azon kívül, hogy emlékszünk rájuk – hogy követjük példájukat a lehetőségeinkhez mérten. Persze szép lenne, ha minden egyes nő – és persze férfi is – letenne valamit az asztalra, valamit, amivel hozzájárult a világ kulturális, egészségügyi vagy technológiai, szellemi fejlődéséhez, békéjéhez, vagy éppen a nők helyzetéhez.

 

De ha már csak annyit teszünk, hogy élünk a szabadságunkkal, a lehetőségeinkkel, mindazzal, amit a kiharcoltak nekünk, már jó úton járunk afelé, hogy beteljesítsük a sorunkat. Igazi, modern 21. századi nők legyünk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mit adott nekem a feminizmus?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!