Cikkünk első részében már kiveséztünk, miért is került napirendre, miért olyan fontos ez a téma és hogy egyáltalán miért „hagyja” egy nő a zaklatást. Most ideje szemrevételeznünk azt, hogy milyen hatással van a szexuális zaklatás a nők életére, milyen mély nyomot hagy bennünk, hogyan teszi tönkre egyesek életét a trauma, a félelem, a megalázottság, egy egész életen át tartó gyanakvás. A tanulság nem más, minthogy beszélni kell róla.

 

 

szexualis zaklatas 03

 

Kép: Pixabay.com

 

Talán érdemes lenne előbb górcső alá venni azt, hogy egyáltalán mi minősül szexuális zaklatásnak?

 

Két fajtáját szokás megkülönböztetni. Az egyik az utcán, köztéren, tömegközlekedési eszközön, szórakozóhelyen elkövetett zaklatás, vagyis fogdosás, megbámulás, a kéretlen beszólogatás és a tipikus odafütyülés.  Általában ezek járnak a legkisebb káros hatással, mert az esetek többségében gyorsan „túlesik” rajta az áldozat. De attól még nem kevésbé zavaró. Mégis mely nő vágyik arra, hogy a buszon egy vadidegen taperolja a melleit vagy hozzábújjon?! Mint ahogy a többség nem kíváncsi az alpári stílusban kezdődő „de jó a segged, úgy meg…”  „bókokra”.

 

szexualis zaklatas 09

 

A szexuális zaklatás másik típusa, a családon, illetve a munkahelyen, oktatási intézményen belüli szexuális zaklatás. Ez sajnos hosszabb és károsabb hatást gyakorol az elszenvedőre. És sajnos ez is nap, mint nap megtörténik, mikor a főnök, a tanár, vagy éppen ügyfél, egy rokon az, aki zaklatja a nőt. Mindegy, hogy szóban teszi, célozgatva, utalásokat téve nemi vágyaira vagy akár a tettlegességig fajulva, megérinti vagy fordított esetben érintésre kötelezi az áldozatot.

 

Mit tesz a szexuális zaklatás a hölgyek lelki világával?

 

Röviden-tömören: hazavágja. Néha már elég egyetlen incidens is, nem hogy mikor kitartóan kell elszenvedni a zaklatást. Kapásból megalázónak éli meg a nő a helyzetet, úgy érzi, kihasználják, egy darab húsnak, eszköznek tekintik és ez rombolja az önérzetét, ami odáig vezet, hogy hosszú távon önbizalmi problémák alakulhatnak ki. Azt a hamis érzetet kelti benne, hogy ő „csak erre” való, nem érdemel más bánásmódot.

 

Nem csak a magába vetett hite rendül meg, hanem a külvilágban, különösen a férfiakban. Hiszen eltűnik belőle a biztonságérzet. Este nem már kilépni az utcára, de még napközben is rettegve mer felszállni a buszra vagy bejárni a munkahelyére. Hirtelen az egész világ egy sötét és gonosz hellyé válik, ahol bármikor megtámadhatják, és terrorizálhatják. Onnantól kezdve minden kisebb-nagyobb zaklatás, a fütyülés, a beszólogatás, fogdosás újabb és újabb sebet ejt majd rajta.

 

szexualis zaklatas 02

 

Kép: Pixabay.com

 

Onnantól kezdve egy kalap alá veszi a férfiakat, mindből aljas disznó lesz, akik csak a testét akarják, akik csak bántani szeretnék őt, kihasználni és összetörni. Azt a következtetést vonja le, hogy nem szabad senkiben sem megbíznia. Így kezdenek el széthullni a társas kapcsolatai. Képtelen lesz megbízni az új barátokban, nem mer majd randizni vagy komolyabb kapcsolatot kialakítani.

 

Mint ahogy megint mások azt hiszik, ez a „normális” ha egy férfi így viselkedik és velük van a baj, amiért ezt nem tudják elfogadni. Csakhogy ez egyáltalán nem igaz, ez a fajta viselkedés kicsit sem elfogadható, főleg nem, amikor szexuális cselekedetekre kényszerítenék a nőket.

Némelyikükre olyan mély hatást gyakorolnak a történtek, annyira megragadnak a félelem világában, hogy sokszor az egész életüket a kevéske biztonságérzetének fenntartásának szentelik. Ha kell, gyalog vagy biciklivel járnak mindenhova, elkerülik a veszélyesnek ítélt terepeket. Lemondanak a csinos öltözködésről, igyekszenek testüket elrejteni, nehogy ezáltal ingereljenek másokat. Kilépnek a munkahelyről, hogy ne zaklathassa tovább a kolléga, inkább felrúgják tanulmányaikat, hogy soha többé ne keljen találkozniuk a zaklató tanárral. Mert nem látnak más kiutat a szomorú helyzetükből.

 

szexualis zaklatas 06

 

De mondani sem kell, így nem lehet élni, nem igaz? Miért az áldozatnak kell meghunyászkodnia és felforgatni az életét? Nem normális, hogy a napjai a rettegés, a bizalmatlanság, az önértékelés, a depresszió jegyében telnek. Mivelhogy ez súlyos depresszióhoz vezethet.

 

Mi lehet a megoldás a szexuális zaklatás ellenszere?

 

Az első legfontosabb az, hogy az áldozatnak beszélnie kell róla. Ne hallgasson! És meg kell érte minden nőnek, hogy ez nem az ő szégyene. Még akkor se, ha hagyta magát, valamilyen módon részt vett benne, mert tudjuk jól, hogy sokan csak kényszerből cselekszenek, mert félnek a munkahelyük elvesztésétől, vagy éppen attól, hogy oda az előmenetelük. Sosem lenne szabad egy hatalmi helyzetben lévő férfinak, sőt mi több, egyetlen férfinak sem visszaélnie a hatalmával.

 

szexualis zaklatas 06

 

Kép: Pexels.com

 

Tudni kell erről beszélni a megfelelő személlyel vagy személyekkel. Sokan abban a pillanatban ledermednek, nem tudják, hogy reagáljanak. Meg kell tanulni kezelni az ilyen helyzetet. Túl kell lépni az ijedtségen és megmondani, hogy nem vevő erre. Ezt kell tennie a tömegközlekedési eszközön is a zaklatóval. Ne szabad szó nélkül hagyni, ki kell tudni állni önmagunkért. Meg kell kérni, hogy vegye le a kezét rólad, és a kollégának is meg lehet mondani, hogy nem jön be a simogatás, meg a beszólogatás. Első körben lehetőség szerint mindig kulturált módon kell az illetőt felszólítani arra, hogy ne tegye, amit tesz, mert zavaró.

 

Ugyanolyan fontos az is, hogy nem szabad általánosítani. Nem minden férfi egyforma, nem mind zaklató. Sőt, nagyon sok másik férfit is zavar az, hogy így viselkednek egyes nembeli társai. Akár az ő segítségüket is lehet kérni!

 

szexualis zaklatas 08

 

Ugyanakkor sok sikertörténet származott a szolidaritásból. Hogy a hasonló helyzetűek összefogtak. Mondjuk összefognak a kolléganők és egyszer csoportosan várják azt a főnököt, kollégát, aki zaklatja őket és diplomatikusan felszólítják arra, hogy hagyjon fel a tevékenységével. Továbbá a sorstársak erősítik egymást a jelenlétükkel és segítik a másik felépülését. Persze sokan félnek kiállni a másik mellett, féltik az állásukat, hogy „valamibe belekeverednek”. De fordított helyzetben bizonyára ők is értékelnék, ha melléjük állnának. Ki másra számítson egy nő ilyen helyzetben, ha nem egy másik nőre?

 

Mint láthatod, a szexuális zaklatás nem természetes, nem elfogadható dolog, vagyis nem kell eltűrnöd sem neked, sem másnak. Fel kell lépni ellene. Tehát, ha tartósan zaklatnak téged, akkor keresd meg te is azt a szervet, azt a személyt, aki a segítségedre lehet. Mert van segítség. Nem vagy egyedül.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!