Egyre több nő szájából hallani: nem vágyik gyerekre. Egyáltalán nem akar. A huszonöt, a harminc, de még a harmincöt évestől is ezt hallani. Persze nem mindenki előtt hangoztatják, mivel valahol félnek ezt kijelenteni. Legalábbis sokan nem merik felvállalni, mert akik eddig megtették, jeges zuhanyt és szitokáradatot kaptak a nyakukba. De miért is? Mi rossz van abban, ha egy nő nem akar gyereket?

 

 

nem akar anya lenni 01

kép: pinterest.co.uk

 

Vannak nők, - de még férfiak is – akik megütköznek ezen. Szentséges ég, hát te nem akarsz gyereket? Aztán elgondolkodnak, milyen genetikai hulladék lehet az olyan nő, aki nem vágyik gyerekre. De az Isten szerelmére, miért kellene minden egyes nőnek azért lélegeznie, hogy anya legyen? Mi a baj azzal, ha valaki miután jól átgondolta a dolgot arra jut, hogy nem szeretne anya lenni? Nem beteg, nem elmeháborodott, nem is félresikerült emberi lény. Csak egyszerűen másra vágyik, ennyi.

 

Ahogy meg lehet érteni azt is, akinek minden vágya egy gyermek, hogy anya legyen, azt is meg kellene, aki épp ennek az ellenkezőjét vallja. Hiszen mi rossz van benne? Nem tesz kárt magában, sem másokban. Azt sem lehet mondani, hogy tettével a kipusztulás szélére sodorja az emberiséget, ugyanis kb. 8 milliárd ember él a Földön, nem úgy néz ki, hogy épp a kihalás veszélye fenyeget bennünket, különben nem akarnánk annyira a Marsra költözni. Sőt épp ez az: eggyel vagy épp hárommal kevesebb ember lesz a világon, aki továbbra is kizsákmányolhatja a Földet. Így is túlnépesedés van és az emberiség idézte elő a klímaváltozást, ami azzal fenyeget, hogy a jövőben elevenen elégünk.

 

 

De különben is, mióta számít bűnös dolognak, ha egy nő nem akar gyereket? Amióta a társadalom belénk verte a meggyőződését, hogy a nő szent feladata a gyermek szülése és hogy gondoskodjon a családjáról. Ezt persze évszázadokkal ezelőtt jól bekajálták az emberek és azóta bárki, aki ennek ellentmond, azt ki kell közösíteni és csúnyán kell rá nézni. Ahelyett, hogy elfogadnánk a döntését és sok szerencsét kívánnánk neki. Hiszen egy nő nem tenyészkanca, ezer más dolgot is kezdhet az életével. Élhet a munkájáért, lehet belőle boldog szingli vagy még boldogabb feleség egy olyan férj mellett, akivel örökké kettesben lehet, mert az minden vágyuk. Ha az a nő boldog gyermek nélkül, nincs jogunk megkövezni. Miért lenne? Mert nő és nem veszi ki a részét a szülés meg a gyereknevelés nehézségeiből? Haragudjunk meg rá, mert nem lojális a neméhez? Ugyan már! Gyermeket szülni nem kötelességből kell, hogy a társadalom vagy a családunk elfogadjon bennünket. Nem azért kell gyermeket nemzeni, mert ez a nők dolga és mert azt hitették el velünk, hogy akkor lesz teljes az életük, ha van gyerekük.

 

nem akar anya lenni 02

 

Legyünk őszinték. A gyerek csodálatos dolog. Az egyik legnagyobb csoda egy nő, egy ember életében. De csak az egyik. Nem maga A csoda. Nem attól leszünk jobbak, rosszabbak, boldogabbak vagy boldogtalanok, hogy gyermekünk van, csak ha így akarjuk felfogni. A gyerek egy opció, nem életcél. És ha egy nő úgy dönt, nem akar anya lenni, mert nem érzi magát késznek arra, hogy anya legyen vagy egyáltalán nem is dolgozik benne a vágy, akkor nincs min vitatkozni. Ő egyszerűen nem kéri ezt a „kiegészítőt” az élethez. Jobb szeret egyedül lenni, nem vágyik felelősségre, boldogabb, ha a párjának vagy munkájának élhet. Boldog, ha azt tehet, amit csak akar, nincsenek kötöttségek az életében. Ez nem önzőség. Csupán gyakorolja az élethez való jogát, hogy azt tesz, amit akar, anélkül, hogy bárki megmondaná, mit kellene vagy mit illene tennie.

 

Nem kell sajnálni, hogy jaj szegény, de így sose tudja meg milyen anyának lenni, sosem lesz része a gyermeke feltétlen szeretetében és egyáltalán: sokkal kevesebb szeretet jut neki az életben. Na, nehogy már! Az anyaság valóban fantasztikus élmény és kivételes a gyermektől kapott szeretet. De ezek hiányában nem lesz rosszabb annak a nőnek. Nem lesz satnyább az élete, mert nem szereti őt egy gyermek. Hála az égnek, a szeretet igen sokoldalú, bárhonnan jöhet és bárkitől. Ám a legfontosabb, hogy önmagunktól származzon.

 

Ott van például Teréz Anya. Sosem volt gyermeke. De mégis, ki meri kétségbe vonni, hogy az ő szeretete hatalmas volt? Vagy olyan szörnyen boldogtalannak és depressziósnak tűnt, mert nem volt gyereke? Neki a világ volt a gyermeke, mindenkiben meglátta a szeretni valót, akiről lehet gondoskodni. De jó, attól még, hogy egy nő nem szeretne gyermeket, nem lesz Teréz Anya, szó sincs erről. Csak arról, hogy bár nem volt gyermeke, mégsem volt boldogtalan. Sokra vitte, és elégedett volt az életével. Ez más nővel tán nem eshet meg? Nem lehet más életcéljuk, minthogy szülők legyenek? Annyi nőtől hallani, hogy a gyereke az élete értelme, az egyetlen jó dolog az életében, róla szól az élete. Talán nem mindenki szeretne erre a pontra eljutni.

 

nem akar anya lenni 03

 

De persze nemcsak lelki, hanem praktikussági okokból is dönthet valaki úgy, hogy nem akar szülő lenni. Jól tudjuk, hogy a pártalálás sokaknak igazi kihívást és nehézséget jelent. Ha valaki évek óta nem találja a megfelelő személyt és közeledik a negyvenhez, az mégis mit tegyen? Érje be valakivel, akit nem szeret vagy nem elég jó neki és kockáztasson, hogy boldogtalan házasságban nevelheti a gyerekét? Vagy kockáztassa, hogy 5 év múlva elválnak és egyedül marad a gyerkőccel? Azt is meg kell érteni, ha valaki alapból nem akar már negyven fölött szülni és kitenni magát a veszélyeinek. Ám attól még, hogy ezekben az esetekben arra jut valaki, hogy nem akar anya lenni, még mindig nem kell sajnálni. Ha annyira akart volna, megoldja. Az, hogy nem iparkodott azt jelenti, nem is vágyott rá annyira. Senkinek sem tenni jó, ha valaki olyan szülne, aki nem akar. Nemcsak magával vagy a kapcsolatával tolna ki, hanem a gyerekével is.

 

Végezetül manapság azt is meg kell érteni, ha valaki nem szeretne gyereket nemzeni erre a világra. Nemcsak a klíma-szorongás miatt, hogy mi lesz velünk. De sokan nem tartják elég boldog, békés, szép helynek a világot ahhoz, hogy világra hozzanak egy életet, amit kiolthat egy másik ember vagy elrabolhatja, mert olyan kedve van.

 

Mindez nem mentegetés akar lenni. Szimplán tények. El kell fogadni, hogy nem minden nő született anya és hogy másra vágynak. Ahelyett, hogy haragudnánk rájuk, támogassuk őket, de ha még nem is értünk velük együtt, legalább ne hátráltassuk vagy húzzuk le a személyüket. Néma tisztelet. Adjuk meg mindenkinek a neki járó tiszteletet.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

El tudnád képzelni, hogy idővel a nők irányítsák a világot?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!