Nem egy férfi panaszkodott már arra, hogy az asszony nem kívánja a szexet. Ahogy nem egy nő rémült már meg amiatt, mert nem vágyik a hancúrozásra. De sokszor egyikük sem teszi fel a magától értetődő kérdést: miért? Nem keresnek fel szakembert, mert szégyellik magukat. Ahelyett, hogy rögtön rávasalnánk valakire, hogy frigid luvnya, előbb gondoljuk át, mik lehetnek azok a valódi okok, ami miatt egy nő nem kívánja a szexet.

 

 

nem kivanja a szexet 01

kép: youtube.com

 

Komoly nehézséget jelenthet ezzel szembenézni. Nagyon sok nő szereti a párját, a férjét, még sincs kedve szexelni. Ettől meg persze lelki-ismeretfurdalásuk lesz és aggódnak, hogy a betegek, netán a párjuk el fogja őket hagyni. És persze a férfiaknak is aggasztó lehet, hogy a kedvesük miért nem kívánja őt.

 

Ha ez a jelenség hosszú távon fennáll és nincsenek párkapcsolati, illetve bizalmai problémáik a párnak, akkor komolyabb okról lehet szó. Mindenképpen több megértést érdemelnek a nők, mert a „jól van, te már sosem kívánod a szexet” és a „remek, ma sem lesz semmi” bűntudatkeltő, cinikus, csalódott megjegyzések csak olaj a tűzre.

 

Viszont a probléma sokrétű lehet, éppen ezért érdemes szakembert felkeresni, akár lelki, akár fizikai okok húzódjanak meg a háttérben. Bölcs döntés mindkét területen vizsgálódni, de talán most ez a cikk egy kis fénnyel szolgálhat a sötétben és hogy mégis merre érdemes elindulni.

 

Tehát, tételezzük fel, hogy maga a kapcsolat rendben van. Mert ha gondjaik vannak a párnak, érthető, hogy az asszony nem vágyik kekszelésre. És a békülős szex sem jön be mindenkinek, tehát azon sem kell meglepődni, ha a vitát követő első órában még nem mozdul a párjára az asszonypajtás.

 

Az egyik legáltalánosabb ok az a stressz. A munka, az anyagi problémák, a munkahelyi gondok mind-mind megölik a vágyat. Van, hogy 8-10 óra kemény munka után semmi kedve szexelni az embernek, akármennyire is szereti a párját. A kialvatlanság, a fáradtság meglehetősen csökkenti a libidót. De ha testileg és lelkileg kifacsarva érzi magát, mégis hogy élvezze a szexet? Persze van egy-két nő, akik a szexben a stresszlevezetést látják – ahogy a legtöbb férfi – de ez bizony nem sok hölgyre igaz.

 

nem kivanja a szexet 02

 

Majd úgy összességében a hormonok is képesek durván bekavarni a libidóba. Kezdjük azzal, hogy a fogamzásgátló tabletták sok nőnél vágycsökkenést okoznak. Ahogy a hormonalapú serkentőszerek is. Ha a kedves antidepresszánst szed, az szintén lehet egy ok, mivel bár nem az összes, de néhányuk ugyancsak csökkenti vágyat. Mint ahogy maga a depresszió is, ha jobban belegondolsz… az a nő, akinek lelki gondjai vannak, testképzavara mert csúnyának találja magát, önbizalomhiányban szenved, vagy attól tart, nem elég ügyes, jó az ágyban, az szintén nem fog arra vágyni, hogy ledobja a textilt és ellovagoljon a partnerén a naplementében.

 

De visszatérve a hormonokra: a szoptatás is csökkenheti a szex utáni vágyat. A tejtermelést serkentő prolaktin hormon a felelős ezért. Meg hát lássuk be… a fáradt és aggódó anya sem feltétlenül forró együttlétre vágyik, hanem egy forró fürdőre meg egy jó alvásra. És akkor még egy strigula a hormonok mellett: maga a hormonháztartás egyensúlyának hiánya is okozhat vágycsökkenést. A túl alacsony tesztoszteron szint (igen nőkben is van) vagy éppen túl magas ösztrogén is libidócsökkenéshez vezethet.

 

Aztán ott van sajnos a hölgyek népbetegsége: a PCOS. Policisztás ovárium szindróma. A lényeg az, hogy a tüszők helyett kisebb-nagyobb ciszták képződnek a petefészekben. Ez nem mellesleg túlsúlyt, hajhullást, pattanásos bőrt okozhat. Nem elég, hogy az ember beteg, még csúnyának is látja magát, nem meglepő, ha ennek fényében nem érzi magát elég szexistennőnek.

 

nem kivanja a szexet 03

 

Most pedig következzen egy meglepő ok, ami rengeteg nőre igaz a tudta nélkül: aszexualitás. Fizikailag és lelki szinten teljes mértékig rendben vannak, egyszerűen nem vágynak a szexre. Ez nem jelenti, hogy nem szexelnek. Időről-időre megjelenhet bennük a vágy, illetve a párjuk kedvéért is belemehetnek, csak éppenséggel ők huzamosabb is ideig elvannak szex nélkül és nem érzik a hiányát. Boldogok és elégedettek anélkül is. Fontos leszögezni, hogy ez nem betegség, tehát nem is kell, lehet kezelni. Szó sincs arról, hogy alacsony a libidójuk, sokszor nagyon is magas, csak éppen nem éreznek szexuális vonzalmat. Lényegében azt i s mondhatnánk: nem érdekli őket a szex.

 

Mint láthattad, rengeteg, de igazán, rengeteg oka lehet annak, ha valaki nem kívánja a szexet. Tartósan. Ezért kell alaposan kivizsgáltatnia magát és szakértő segítségét kérnie, mert javíthat a helyzeten vagy akár rövid időn belül meg is szűntetheti. De ehhez az kell, hogy a nők legyőzzék aggályaikat, félretegyék szégyenérzetüket és önmagukért, illetve akár a kedvesükért, de felkeressenek egy orvost meg egy szexuálpszichológust vagy egy sima pszichológust, ha a túl sok stressz tűnik gyanúsnak. Ugyanis a probléma nem fog magától megoldódni, csak rosszabb lesz. Viszont ezért kellene türelmesnek és megértőnek lenniük a kedvesükkel. Bíztassák őket, hogy forduljanak segítségért és támogassák őket! Ha összefognak, hamarabb találhatnak egymásra ismét az ágyban!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A harmincéves szűz. – Jót tesz a kapcsolatnak az, ha a pasi előtte sosem volt még nővel?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!