Mikor találkozunk egy erős nővel, úgy tűnik, hogy mindene megvan: sikeres a munkájában, szerető családja van, jó egészsége és még arra is van ideje és lehetősége, hogy segítsen másoknak. A ragyogó mosoly mögött azonban ezek közül a nők közül sokan úgy érzik, hogy jelentős mértékben össze vannak törve. De ez mégis hogy lehetséges?

 

 

eros no osszetorve 01

kép: thefix.com

 

Egy erős nő szereti a függetlenségét, nincs szüksége senki segítségére. Egy ilyen nő magabiztos és magára hagyatkozik. Erre természetesen – és érthető módon – büszkék. Ám a probléma az, hogyha csak önmagára támaszkodik, azzal valójában maga alatt a vágja. Mivel néha mindenkinek segítségre van szüksége, még neki is és ezt be kellene látnia. Hiába hiszi azt, nem oldhat meg mindent egyedül. Sok mindent igen, de akkor sem maradéktalanul.

 

Az a gond, hogy talán nem akar zavarni, vagy gyengeségként fogja fel a segítségkérést. Pedig minden embereknek szüksége van időnként segítségre. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy igényünk van arra, hogy támogatva érezzük magunkat. A segítségkérés, egy teljesen normális dolog. Ettől senki sem lesz gyenge vagy rossz ember. Sőt, kimondottan bátorságra vall az, hogy egy erős ember képes belátni azt, ha valami nem megy egyedül vagy nem képes rá és inkább segítséget kér. Ez komoly lelki érettséget is jelez.

 

Nem meglepő, hogy családja és barátai bíznak az erős nőben, mivel az emberek megbízhatónak tartják. A kutatások azt mutatják, hogy ennek az az oka, hogy a szellemileg erős embereknek magas a felelősségérzetük. Bölcsnek és érettnek ítélik őket az emberek, akikre minden körülmény között lehet számolni. Másrészt minden bizonnyal a sikereik magukért beszélnek. Egy sikeres erős nő ritkán köszönheti a szerencsének az elért eredményeit. Vagy másnak. Sokkal inkább magának. Éppen ezért kapunk olyan pozitív képet róluk: hatalmas erőre vall az, hogy egyedül eljutottak odáig, ahol épp vannak.

 

De az erős nő nem osztja meg senkivel a küzdelmét és igazán a magánéletét sem. Pedig őket is érheti magánéleti probléma. Tragédia, válás, szakítás, anyagi nehézség, betegség, akármi. Szólnak is egy szót róla? Panaszkodnak? Nem. Nem azért, mert szégyellnék magukat, hogy ez történt velük. Hanem mert nem akarnak gyengének, sebezhetőnek látszani. Illetve nem akarnak másokat terhelni.

 

eros no osszetorve 02

 

Ám ezzel mit érnek el logikus módon? Hogy némán szenvednek. Ezzel pedig igencsak ártanak maguknak! Főleg, ha egyetlen ember sincs az életükben, akivel beszélhetnének róla. Inkább csendesen felőrlik a lelküket anélkül, hogy szeretet, támogatást, megértést és akár segítséget kapnának.

 

Az erős nő inkább cipeli mindenki más terheit, de nem osztja meg a sajátjait. Az ilyen emberek nem túl meglepő módon rendkívül magányosnak érzik magukat, és ez depresszióhoz is vezethet. Egyesek elkövetik azt a hibát, hogy betegesen próbálják magukról elterelni a szót, a figyelmet és rokonaik és barátaik problémáival küzdenek.

 

Pedig az igazság az, hogy szükségünk van másokra. Társas lények vagyunk, akár tetszik, akár nem. Úgy élhetünk boldog, egészséges, kiegyensúlyozott életet, ha vannak intim kapcsolataink, amelyekből szeretetet és megértést kapunk. Ha ebből nem kérnek és elzárkóznak, azzal növelik annak az esélyét, hogy mentálisan betegek lesznek.

 

Az erős nő gondoskodik a családjáról és a barátokról, és közben a saját érzelmi poggyászukat is cipelik. Annyira jól tartják magukat, hogy szinte senkinek sem tűnik fel az, hogy ezeknek a nőknek a vállain hatalmas terhek vannak és hogy mosolyogva szenvednek.

Ha pedig kipipáltak egy személyt, újra szembesülniük kell saját nehézségeikkel. Ilyenkor persze egyeseket valahol zavarni kezdi az, hogy rajtuk miért nem segítenek. Miért nem kérdezi meg valaki, kell-e nekik segítség? Ugye milyen szép kis ellentmondás? Vannak, akik nagyon is vágynak a szeretetre, a támogatásra, de képtelenek kinyitni a szájukat és kérni azt, illetve egyáltalán jelezni, hogy baj van.

 

eros no osszetorve 03

 

A határtalan erő és magabiztosság maszkja mögé bújnak. Főleg a gyerekek és az idősek előtt. Nem akarják, hogy aggódjanak miattuk. Csakhogy ezzel folyamatos kontroll alatt tartják magukat, elnyomják az érzelmeiket és ezzel megbetegítik magukat. Nemcsak belsőleg érzik magukat sérültnek, de egy idő után valóban sérültek lehetnek. Önmagukat nyomorítják meg.

 

Azt szokták mondani, hogy „ami nem öl meg, erősebbé tesz”. Egy nő a tragikus események után ellenállóbbá, keményebbé válhat és kimondottan feltámadhat, mint egy főnix madár. Az erős nő azért is lesz olyan bölcs, mert képes tanulni a hibáiból. De ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szomorú és mindent elfelejt. A nyomok megmaradnak a lelkén és emiatt nagyon is összetörve érezheti magát. Hiszen minden sebnek időre van szüksége ahhoz, hogy begyógyuljanak és utána is ott marad az emlékük.

 

Ez a folyamatos önkontroll tönkre teheti az erős nőket. A saját szabályaik. Ráadásul igencsak megtéveszthetnek másokat és ez sem túl szép. Ráadásul így egyes emberek többet várnak tőlük, mert úgy vannak vele: ez a nő mindent kibír. Lehet még terhelni. De nem, akadnak olyanok, akiket nem lehet. Ám annyira jó színészek, hogy ezt nem vesszük észre. Nekik maguknak kellene már belátniuk az, hogy segítséget kérni és elesettnek lenni, nem bűn. Ettől lehetnek még erősebbek.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Fájó leckék árán, de megtanultam: Értékes vagyok és szeretem magamat!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!