Nők elleni erőszaknak nevezünk minden olyan erőszakot, amely a nemi hovatartozása miatt történhet és történik meg valakivel. Az alábbiakban partnerkapcsolati erőszak legjellegzetesebb eseteit írom le nektek.

Az elmúlt pár hónapban a média nagyon felkapott témává tette, a nők elleni erőszakot. Minden évben egy lerágott csontként kezelik az emberek, és sokan elsétálnak a problémák mellett. A statisztikai adatok szerint a nők elleni erőszakról mindenki hallgat. Megjegyeznem, hogy az adatok olvasásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a nők elleni erőszakos cselekmények sok esetben, soha nem kerülnek hatóságok látókörébe.

A nők bántalmazásának gyakorisága és veszélyessége minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját. A nők elleni erőszakos bűncselekmények 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követte el. Magyarországon a rendőrség adatai szerint, a megölt nők 51százalékát, másik rendőrségi forrás szerint 76 százalékát parnere ölte meg.

Sőt, Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol a férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa. Amin felkaptam a fejem - miszerint 23 százalék élt át valamilyen fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. Igen, ezek azok az adatok, amik mellett nem mehetünk el.

ero1

A testi erőszakot megélt nők 55 százaléka, a szexuális erőszakot megélt nők 44 százaléka a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett. Ezek bizony nem nyolc napon belüli gyógyulások adatai. Arról se felejtsünk el beszélni, hogy a válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet fokozott veszélyességű időszaknak tekintik. Sokak számára ismerős ez az időszak, a sok fenyegetéstől való félelem. ( A nők félelmükben vissza térnek a partnerükhöz.) Azok a férfiak akik sem alkohol, sem drog hatása alatt nem álltak, azok is a megélt nők 27 százalékát bántalmazta. nem beszélve arról, akik párkapcsolati erőszakot megélt nők más nőkhöz viszonyítva ötször olyan eséllyel esnek át vetélésen és abortuszon.

Van az úgy nevezett Szóbeli (verbális) erőszak - a nők lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódása, nevetségessé tevése. Mikor a nő külseje, vallása, vagy faji hovatartozása miatt, veréssel való fenyegetés, gyerekek elvétele, öngyilkossággal való félelemkeltés. Ez akár lehet lelki erőszak is - alapvetően érzelmi zsarolás, barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságtól való eltiltás. A nő önbizalmának módszeres lerombolása. Félelmet keltó viselkedés, mint például : üvöltözés, tárgyak dobálása, támadó faggatózás, telefontól való elzárás, állandó ellenőrzés, a nő zsebeinek átkutatása.

A testi (fizikai) erőszak ilyen esetekben lehet a lökdösés,pofozás, fojtogatás, ököllel vagy más eszközzel való ütés, rugdosás, rázás, fegyverrel való fenyegetés. Testi bántalmazások közé tartozik az éheztetés, szomjaztatás, alvás megvonás, megkötözés, mozgásszabadság korlátozása is.

Szexuális erőszaknak minősül a nem kívánt együttlétekre való kényszerítés, nemi erőszak, szexel való fájdalomokozás vagy megalázás. Az intim testrészek bántalmazása, másokkal való közösülés kényszerítése, illetve a fogamzásgátlás akadályozása vagy kényszerítése, terhességre vagy abortuszra való kényszerítés.

Bántalmazási forma lehet a Gazdasági erőszak. Miszerint anyagi függésben tartás, munkáról való eltiltás, nő fizetésének elvétele, mindennapos pénzügyi elszámoltatás.

ero2

A NŐK elleni erőszak nem pusztán az emberi jogok durva áthágása. A NŐK megérdemlik a békét, a biztonságot, az egyenrangúságot!

A 15 és 44 éves kor között lévő nők esetében az erőszak gyakori oka a halálnak vagy rokkantságnak.

Emberkereskedelem áldozatainak több mint 80 százaléka NŐ.

Több mint 130 millió leány és asszony esik át nemiszervi csonkításon.

Gondoltad volna, hogy a nők 30-50%-a él meg szexuális zaklatást a munkahelyén az EU-ban. Magyarországon, ahol a megfelelő jogszabályok és eljárások hiányoznak, ez az arány feltehetően magasabb adattal bír.
Azt mindenki nagy szenzációnak tartja, ha a hatóságok a prostituáltakra csapnak le. De, mi van a nőkereskedelemmel? Évente 500.000 nőt adnak el prostitúció céljára, köztük több ezer magyar nőt és fiatalkorú lányt. A prostituáltak legalább 90%-a gyermekkori szexuális visszaélés vagy más családon belüli erőszak áldozata, a hatóságok még is a törvény előírásait megszegve őket büntetik.

ero3

EGYENRANGÚSÁGOT!

Nők és férfiak... párban élünk, s harmóniára, egységre törekszünk, s mégis oly nagyon különbözőek vagyunk.

Más a testfelépítésünk, a fizikai terhelhetőségünk, a biológiai adottságunk, a várható élettartalmunk, a hangulati, érzelmi életünk. Eltérő módon észleljük a világot, mást tartunk fontosnak, eltérő módon viselkedünk... Egyenrangúságot!!!

Én úgy gondolom a nő és férfi akkor válhat egyenrangúvá egy kapcsolatban, ha felismerik a különbözőségeiket, és ezzel együtt tisztelik egymás értékeit. Amikor az egyik ad, a másik fogadja azt, és mivel szeretet van két ember között, a másik kicsivel többet ad vissza mint amit kapott. Ha egy párkapcsolat boldogtalan, egészen biztos, hogy mindkét fél felelős a boldogtalanságért. Ha az egyik fél túl sokat ad, ezért nem a partnerét kell hibáztatni.Ugyanez a helyzet ha a másik fél kevesebbet. A végső tanulság az, hogy hiábavaló dolog mindenért a másikat hibáztatni. Megváltoztatni mindenki csak a sajátát hozzáállását tudja. Merjünk egymásnak adni, építeni önbizalmunkat. Hiszem, és remélem egyszer mi Nők is egyenrangúságot élvezhetünk.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!