Szép korú hölgyek, akiknek irigylésre méltó stílusa van!

Nőiesség 50 felett!

A divatban nincs korhatár, olyannyira, hogy bizony szép számmal akad olyan hölgy, akinek divatérzékét a fiatalok is megirigyelik. Összegyűjtöttünk jó néhány példát a nagyvilágból és kis hazánkból is, s megmutatjuk, azokat az 50 év feletti nőket, akiknek érdemes ellesni a praktikáit.

Az 50 év feletti nőknek van egy hatalmas előnye, még pedig az, hogy tisztában vannak önmagukkal, pontosan tudják, ki ők és mit szeretnének. Ez nem csak az általuk képviselt öltözködésben nyilvánul meg, hanem igaz ez, életük minden területére. Legyen szó munkáról, családról, intimitásról ők azok, akik már nem fecsérelik feleslegesen az energiáikat, ha valami nem passzol hozzájuk, azt nem is erőltetik. Az élettapasztalatnak köszönhetően legtöbbjük harmóniában áll saját magával, elfogadta a testét, az idő múlását és a személyes életútját. Tisztában vannak a személyiségük jó és árnyoldalaival egyaránt. Ez a belső béke a külsejükön is meglátszik, sugárzik róluk a nőiesség, nem félnek megmutatni a világnak kik ők és mit gondolnak a világról vagy éppen a divatról. Kik ők? Megmutatjuk!

Azok, akik megtalálták mindezt, a „bizonyos kor” felett is ápolt külsővel rendelkeznek és szeretnek stílusosan vagy épp divatosan, de a koruknak megfélően öltözködni. Látszik, hogy tudják mi áll jól nekik, s mi az, ami nem.

Egyáltalán nem mondanak le a csinos, akár feltűnő ruhákról sem, mondván, nem nekik való az már. Igenis való, csak meg kell találni a megfelelő darabokat.

ano1

Nem arról van szó, hogy magukra kell erőltetni a tini lányok popsimutogatóan rövid miniszoknyáját, hanem arról, hogy az aktuális életszakaszukhoz illő ruhák közül úgy válogassanak, hogy az kifejezze egyéniségük és egyedi stílusuk. Tehát nem minden ötödik x-et betöltött nőnek kell chanel kiskosztümben, gyöngysorral ötórai teáznia, csak hogy csinosnak mondjuk. Ha az egyáltalán nem róluk szól, jobb, ha elkerülik, mert szörnyen fognak festeni benne. Sportosan, hippsisen, bohókásan is lehet valaki dekoratív és ízléses.
Az elegancia nem feltétlen csillogó és fennkölt, néha a legegyszerűbb dolgok a legelegánsabbak.

A sivatagi piramis se nem fiatal, se nem puccos, még is eleganciát sugároz.

ano2Ha a karakterünkkel már tisztában vagyunk, akkor nem marad más dolgunk, mint annak megfelelően válogatni, Ami csak azért nem olyan egyszerű feladat, mert bizony a mai ruhákat javarészt fiatalka, zsenge tizen-huszonévesekre gyártják. Komoly piaci rést jelentenek napjainkban is a korosabb hölgyek, akiknek egészen más igényeik vannak a minőség és szabás tekintetében.

Kevés olyan, elérhető árú ruhamárka van, ahonnan kedvükre válogathatnak, igen szemfülesnek kell lenni, ha az ember öt x-szel a zsebében, vásárolni indul a mai közkedvelt konfekció ruhaboltokba.

Egyedi darabokat, neves, nagy tervezőktől persze találni, de erre bizony nem sokunknak van meg az anyagi kerete.

Erre felfigyelve az N Brown Group a "Fashion Begins At Fifty", vagyis a "A divat ötven felett kezdődik" című kampányával történelmet írt, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egy divatfotózás összes munkatársa 50 év feletti nő volt.
JD Williamset, a kampány egyik vezetőjét megbízták azzal, hogy készítsen egy felmérést, melyből kiderül, mit gondolnak az 50 év feletti nők a divatról és a médiáról. A kutatás során 2000 nőt kérdeztek meg ebből a korcsoportból, akiknek 58%-a úgy érezte, hogy a divatipar csak a fiatalabb generációkkal foglalkozik, valamint ötből hárman úgy érezték, az ő korosztályuk nincs képviselve a médiában – JD Williams célja az volt, hogy ezt megváltoztassa.

ano3Forrás: J.D. Williams

ano4Forrás: J.D. Williams

ano5Egy másik kezdeményezésben Ari Seth Cohen fotós állt amellé, hogy egy idős ember is lehet stílusos. Készített egy fotósorozatot, amelyben bebizonyította, hogy 70 felett is jól mutatnak a legmenőbb szabásminták és a feltűnő színek. Az inspirációt a fotós saját nagymamája jelentette, de bőven vannak még idősek, akik a divat örök szerelmeseinek vallják magukat. 

ano6

Forrás: Pinterest

ano7

Példaképeink, akik 50 felett járnak

Mindenkinek kellenek példaképek, ha más nem inspirációnak. Gyűjtésünkben olyan szép korú hölgyek szerepelnek, akiktől érdemes ellesni ezt-azt. A divathoz, stílushoz való hozzáállásuk tette őket igazán kortalanná. A listán nemcsak külföldi színésznők és divatszakemberek szerepelnek, hanem gyönyörű magyar nők is, akik szaktudásuk mellett, kifogástalan külsejükről is híresek.

Iris Apfel

„Tudja, mi a divatkatasztrófa? Amikor az ember tükörbe néz, és egy idegen bámul vissza rá.”

ano8

Forrás: Pinterest

A lista legöregebb tagja kétség kívül Iris Apfel, aki 94 éves, Iris Barrel néven látta meg a napvilágot. Az idős hölgy régóta a divatvilágban tevékenykedik, ugyanis férjével textilcéget alapítottak. Iris ennél a cégnél dolgozott egészen 1992-ig, míg nyugdíjba nem vonult. Bár a divatvilágban az ősidőktől fogva ismert, az elmúlt hetekben mégis még jobban a figyelem középpontjába került köszönhetően annak, hogy a Mac kozmetikai cég az ő nevével fémjelzett kollekciót dobott piacra. Iris megjelenéséhez szorosan hozzátartozik karakteres, fekete keretes szemüvege. Ruháira a bohóság jellemző, stílusa kissé pimasz. Pont, mint önmaga, nemrégen nyilatkozta, le hogy szörnyülködve nézelődik manapság az utcán, s arra a következtetésre jutott, hogy ma minél kövérebbek az emberek, annál kevesebb ruhát vesznek fel, s ez horror, főleg az L-es sztreccsfarmer. Börtönbüntetést kellene osztogatni, mind a kettőért, aki viseli annak is, de annak is, aki megtervezte.

Vivienne Westwood
“Ha bizonytalan vagy, túlozz!”


Húsz évvel Iris Apfel születése után, 1941-ben született Vivienne Westwood. A punk stílus nagyasszonyát nem kell bemutatnom senkinek, hiszen töretlen évtizedes pályája során mindig az élvonalba tartozott. Vivienne Isabel Swire néven született, és mára híressé vált nevét és márkanevét férjének, Derek Westwoodnak köszönheti. A Sex Pistols menedzserével folytatott viszonya nemcsak a pályáját indította be, hanem stílusát is örökre meghatározta. Ahogyan tervezői, úgy saját stílusára is a vad, punk jelzők igazak. Vivienne vörösre festett hajával, extrém ruháival mindig képes magára irányítani a figyelmet.

Patricia Filed

“Szerintem a trendek szolgai követése elnyomja az egyéniséget. Épp ezért nem javaslom, hogy bedőlj akár egynek is. Legszívesebben betiltatnám magát a kifejezést is…”

ano9Vivienne Westwooddal egyidős Patricia Filed, aki a Szex és New York sorozattal, majd mozifilmekkel írta be magát a stylistok történelemkönyvébe. A szintén vörös fürtökkel büszkélkedő stylist New Yorkban született örmény és görög bevándorlók gyermekeként. Húszas éveiben indult be a divatkarrierje, ugyanis akkor nyitotta meg első üzletét Manhattanben. A nyolcvanas évektől kezdve inkább sorozatokban dolgozik jelmeztervezőként, de azért saját kreációkat is készített/készít. A Szex és New Yorkkal történelmet írt, olyan tervezőknek adott világhírnevet, mint például Manolo Blahnik. Az ő nevéhez kötődik az Ördög Pradát visel című film is. Patricia kora ellenére imádja a feszülős, sokat láttató darabokat – láthatóan jól érzi magát a bőrében! Saját elmondása szerint az öltözködési stílusa elég széles skálán mozog, bár a vörös szőnyegen tényleg szeret szexi darabokban vonulni (fittyet hányva a korra), de a hétköznapokban inkább a papucs-farmer-póló hármast részesíti előnyben.

Anna Wintour

“Manapság az Instagram vagy a Facebook által egy szempillantás alatt bárki lehet híres. A kérdés az, hogy hosszútávon sikeres leszel-e vagy sem.”

ano10Az amerikai Vogue nagyasszonya, első számú stílusikon. Az 1949-ben született Annának frizurája a védjegye, amit 14 éves kora óta változatlanul visel. Fufrus bubifrizurája kellő komolyságot ad, pont olyat, ami tökéletesen passzol a divatvilág egyik mindenható úrnőjéhez. Méretes napszemüvege mögé bújva, póker arccal figyeli a divatbemutatókat, természetesen mindig az első sórból. A ruhatára hasonlóan visszafogott és letisztult, mint a frizurája. Pedig a lázadás a vérében van, 16 évesen azért tették ki a középiskolából, mert nem tartotta be az öltözködési szabályokat. Később sem változott a helyzet, a következő iskoláját, önszántából hagyta ott. A divat iskola egész szellemiségének ellentmondva, kijelentette a stílus nem tanulható, s ezzel kilépett. Stílusikonná válását időtlen megjelenése és a divatvilágban betöltött befolyásos szerepének köszönheti.

Süle Kati

“Van világ a trendin kívül is!”

ano11A leghíresebb, 50 év feletti bloggerünk, akinek stílusát rengeteg fiatal irigyli és követi. A divatvilágba akkor robbant be, amikor a Street Fashion Budapest oldalra feltöltött képeivel, váratlan népszerűségre tett szert. Merész és kreatív, széles látóköre az öltözködésén is visszaköszön. Ruháit magának készíti, mindent átalakít, még a régi iskolai köpenyéből is remek ruhadarabot alakított ki. Szoknyából csinál felsőket és fordítva. 2011 szeptemberében Magyarországra látogató Yvan Rodic, a FaceHunter fotósa néhány ember mellett őt is megörökítse.

Pápai Erika
„A külső és belső harmóniáért kegyetlenül megdolgoztam, sok mindent elcsitítottam, eltakartam.„

ano12

Az 1959-es születésű, Jászai-díjas művésznő ugyan 1985 óta számos budapesti és vidéki színpadon és rengeteg darabban megmutatta tehetségét, a drámáktól a komédiákig és a zenés darabokig, de a szinkronszerepeire is ugyanolyan büszke. Nicole Kidmant és Jennifer Lopez is többször szólalt meg az ő hangján, nem beszélve a Született feleségek Gabrielléjéről, azaz Eva Longoriáról.

Sosem félt a változástól, az idő múlásától, fiatalnak érzi magát a lelke legmélyén is, ezt jól példázza az is, hogy 40 évesen is boldogan vállalta az anyaságot, ugyanis 1999-ben szinte egyik napról a másikra férjhez ment, szerelembe esett és hamarosan, egészségesen megszületett a kisfiuk.
Sugárzik belőle az életerő, az önazonosság. Öltözködésében az elegáns, nőies darabokat kedveli, melyeket szívesen visel magas sarkúval.

Ráckevei Anna

„Úgy végigmenni a közös úton, hogy megmaradjon a szeretet, tisztelet, és még mindig tudjunk adni a másiknak, a legnagyobb feladat, amire közösen képesek lehetünk.”

ano13A gyönyörű színésznő számos színházi előadásban, tévé- és játékfilmben szerepelt már. Természetes szépség, botox és szépészeti beavatkozások nélkül, stílusa is tükrözi természetimádó személyiségét. Szereti a bohókás, etno stílusú ruhákat. Az idő múlását nem szeretné elkendőzni, erőlködés nélkül hagyja, hogy az elmúló évek nyomot hagyjanak arcán, ennek ellenére is vonzó, belső szépsége pedig átütő.
Ami pedig a tehetséget illeti, abból is bőven jutott neki, amit 1985 óta számos alkalommal bizonyított a színpadon, a tévében és a filmekben. Ráckevei Anna 1960-ban született Budapesten, az érettségit követően pedig a Nemzeti Színházstúdiósaként dolgozott egészen 1981-ig, amikor is felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ezt követően a Madách Színháznak és a Nemzeti Színház társulatának is tagja volt. A kilencvenes években fellépett többek között a Thália Színházban és a Kecskeméti Katona József Színházban.
Kétségkívül példát vehetünk róla. Érdekesség, hogy szinkronszínészi pályafutása alatt, a legtöbbször Meryl Streep magyar hangját adta, akivel még a karaktere is megegyezik.

Bánfalvy Ágnes

„A mai fiataloknak is szükségük van arra, hogy találjanak valami kapaszkodót, valami emberit, ami támpont lehet az életükben.”

ano14Ha már Meryl Streepet emlegetjük, akkor Bánfalvi Ági nemcsak hogy karakterében, de külsőre is megszólalásig hasonlít a híres színésznőre. A másik, ami rögtön eszünkbe jut, az nem más, mint az Abigél fonott copfos, cserfes Torma Piroskája, persze azóta rengeteget tett az asztalra ez a különleges szépségű hölgy. Karrierjét hamar Amerikában folytatta, ahonnan a szerelem végleg haza szólította, 1991-ben megismerkedett egy nála egy 17 évvel fiatalabb férfival, Horváth Csaba rendezővel, akivel oltár elé is álltak. Talán fiatalságának titka is ebben rejlik.
Bánfalvi Ágnes szereti a letisztult ruhákat, szívesen visel olyan időtlen, klasszikus darabokat, mint a makulátlanul fehér ing.

Reméljük, hogy sokakat motivált a sok tehetséges, időtlen szépség, s nem felednek egy nagyon fontos tényezőt, mégpedig, hogy:

„Minden hölgy annyi idős, amennyinek egy férfi látja!”
/M.C.Beaton/

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!