Valóban van egy hatalmas különbség nő és férfi között, de ez az eltérés nem a lábuk között rejlik, hanem az agyukban, a gondolkodásmódjukban. Azt kell mondjam, hogy Viktornak sok tekintetben igaza volt, mikor arról beszélgettünk, hogy gyakran veszik össze a barátnőjével. Főleg banális dolgokon és legfőképpen azért, mert a barátnője mindent túlagyal. Nem mondom, hogy ez minden nőre igaz, de nem is vasalhatjuk rá, hogy hazugság, mert: van benne valami. Néha tényleg túlpörögjük a dolgokat.

 

mindent megerteni akarsz 01

Kép: pinterest.com

 

Hajlamosak vagyunk mindent túlagyalni, minden egyes szót, arckifejezést, momentumot. Mindennek titkos jelentést tulajdonítunk és ha megkérdezik, mire alapozunk, azt feleljük: női megérzés. Szóval, ha a pasi csak annyit mond: „Köszönöm, finom volt az ebéd.” Akkor egyesek már ott is rémeket látnak, hogy miért nem „nagyon finom”, ezek szerint annyira nem is ízlett neki. Vagy, hogy megkérdezed a párodat, hogy áll ez a ruha, mire ő azt feleli: nem rossz. Na, a nem rosszba tudunk a legjobban belekötni, az olyan, mintha azt mondta volna: szar. Pedig csak annyit akart kifejezni, nem az igazi. Jó, ezek ilyen extrém szőrszálhasogatások és talán nem mindenbe kötünk bele, kivéve persze az önbizalomhiányos emberek, akiknek örökké pozitív visszacsatolásra vágynak és minden kétes mozzanaton képesek fennakadni és negatív jelentést tulajdonítani neki, még akkor is, ha közel s távol semmi rossz volt benne. Ez nem női megérzés, ez inkább női beképzelés, vagy női mágia, ahogy a dolgokat kényünk-kedvünkre átformáljuk.

 

Viktorék már egy éve együtt vannak, de a barátnője rendszeresen megkérdezi: Miért szeretsz? Miért vagy velem? Viktor az utóbbi hónapokban egyre türelmetlenebb, mikor ezt a kérdést hallja. Elmondta már neki részletesen, röviden, virágnyelven, puffogva, de még mindig ez a téma. Nem érti, mit akar hallani a barátnője, mivel lenne elégedett. De hát nyilvánvaló, hogy komoly önbizalomhiánnyal küzd és ezért kell újra meg újra hallania. Ám a barátnője azzal érvel, hogy csak meg akarja érteni a kapcsolatukat, ahogy magát Viktort is, ami szép dolog, - és szükség is van rá - de egy idő után már ezt is túlzásba lehet vinni és akkor inkább csak agyvérzést kap az ember, mintsem örömet érez.

 

mindent megerteni akarsz 02

 

Ráadásul Viktor exbarátnői is visszatérő témák. Miért szerette és hagyta el őket. Még csak nem is Viktor kezdeményezi ezeket a beszélgetéseket, hanem ha valamiféleképpen felmerülnek, a barátnője az, aki egyből lecsap rájuk és addig kérdezősködik, míg meg nem tud mindent. Ez is olyan, hogy el lehet mondani egyszer vagy kétszer, szépen, türelmesen. Jó, ha a múltunkkal is tisztában van a pártunk. De mikor századszorra is egy lerágott csonton nyammog a kedvese, olyankor már úgy érzi, elveszíti az eszét.

 

Azt hiszem ez sokunk számára ismerős. Képbe akarunk kerülni az exszel, tudni, hogy ő mivel volt különb vagy mi éppen mivel szárnyaljuk túl. Leakarjuk nyomni annak ellenére, hogy már nincs is a képben. Megint csak a fránya egónkat kell megetetni.

 

mindent megerteni akarsz 03

 

Arról panaszkodott nekem férfi barátom, hogy:

 

„Nem tudom, miért nem fogja fel, hogy én csak szeretni akarom. A legutóbbi veszekedésünknél azt vágta a fejemhez, hogy érdektelen, közömbös vagyok. Mert nem izgat a kapcsolatunk jelenlegi állapota és jobbá tétele. Hogy nem érdeklődöm eleget a múltja felől. Nem, nem vagyok az basszus. Mondtam is neki, hogy te mindent megérteni akarsz, én meg csak szeretni. Nem érdekel, mi volt régen, nekem csak a most számít. Még csak nem is az, hogy mi lesz, hiszen most teremtjük a jövőt. A kapcsolaton meg minek annyit agyalni, miért kell mindent megérteni? Miért nem lehet azt egyszerűen megélni? Ha ezen múlik, hogy én egyszerű embernek tűnők a szemében, hát akkor tessék, az vagyok. Én kérek elnézést, hogy nem tudok lényegtelen dolgok miatt izgulni, mint ő.”

 

Talán nemcsak Viktor esetén van ez így. Talán valóban ez a válasz mindenre. A kedveseink nem idealizálnak túl minket, olyannak látnak, amilyenek vagyunk. Csak mi hisszük, hogy a csípőnkön a hurkát kémlelik meg az ősz hajszálainkat, közben meg sem fordul ilyesmi a fejükben, csak arra gondolnak, de szép a haja vagy de jó ez a nő. Miért is ne lehetne, hogy ők nem agyalnak azon annyit, hogy boldogak, elégedettek vagyunk-e, hanem úgy vannak vele, hogyha nem, akkor szólunk nekik, máskülönben a maguk módján igyekszenek mindent megtenni azért, hogy azok legyünk. Miért zavar az minket, hogy ők nem akarnak a múltunkban vájkálni és nekik azóta van időszámítás, hogy összejöttünk? Ettől tényleg nem lesznek érdektelenebbek. Csak leegyszerűsítik, amit le lehet, hogy az igazán fontos dolgokra koncentráljanak: és az a szerelem. A kedves. Ez nem azt jelenti, hogy néha nem kell beszélgetni a párkapcsolatunkról, de igenis, jót tesz neki. De ne mindig csak a toldozása-foldozása legyen a lényeg.

 

mindent megerteni akarsz 04

 

Márpedig Viktor nem az egyetlen ilyen férfi, aki hasonlóképp gondolkodik, hogy csak szeretni akar és úgy gondolja, működik közöttük a kölcsönös bizalom és őszinteség. Ezért nem kérdezősködik, kutakodik, végez örökösen elégedettség felmérést. Ő nem titkol semmit, sem a múltját, sem az érzéseit, sem a vágyait. Nyitott lapokkal játszik. Azt gondolná, hogy a párja is. Számára ez olyan egyszerű és természetes. Ezért nem érti, hogy lyukadhatnak ki mindig ugyanoda, hogy a párja rémeket lát és titkokat keres.

 

Nem kizárt, ha mi nők, kicsivel kevesebbet agyalnának, valóban jobb, és meghittebb lehetne a kapcsolatunk. Azt az időt, amit örökös agyalással töltünk, aktívan a kedvesünkre szánhatnánk, hogy megéljük a pillanatot. Ez lenne a cél. Szeretni egymást. Nem kell hozzá mindent megérteni, sokkal inkább elfogadni. Egymást. Fogadjuk el, hogy a kedvesünk úgy szeret, ahogy vagyunk, hiszen minket választott.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

 „Köszönjük, hogy kiheréltetek”! – Őszinte férfiak panaszáradata

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!