Keménydió. A 16 éves lány lefeküdt a vele egyidős barátjával úgy, hogy védekeztek. Aztán a következő hónapban elmaradt a lány menstruáció, aki volt elég bátor és felvilágosult ahhoz, hogy egy drogériában tesztet vegyen, ami bizony pozitív lett. Tudta, hogy egyedül nem oldhatja meg a dolgot, ezért kénytelen volt elmondani az anyjának, aki persze sokkot kapott. Mert a mai világban egy lány, akinek tervei vannak a jövőre nézve, karrierről álmodik és a szülők büszkesége, mihez kezdjen azzal, hogy terhes? És mit lépjen erre az anyja?

 

terhes a tini lanya 01

 

Kép: Freepik

 

„Terhes a 16 éves lányom, most mihez kezdjek?” – tette fel magának a kérdést a 44 éves anyuka, aki nemrégiben tudta meg a lányától, hogy terhes. Először persze rettentően mérges volt, hogy kivel és mégis mikor feküdt le. A válasz erre, a fiú, akivel egy iskolába jár és hogy nagyjából egy hónapja a fiúnál. Nem az a fajta anya, amelyik elkezdi kipofozni a gyerekből a gyereket, inkább a kétségbeesős típus, akinek a szeme előtt már le is pergett a lánya élete. Hiszen minden szülő önmagát látja a gyerekében, és szeretnék, ha az elmulasztott álmokat, sikereket, a gyermekük élné meg. De hogy lesz a 16 éves lányból díjnyertes jazz balett táncos, mellette pedig gyógyszerész, ha egyszer 16 évesen már terhes?

 

A normális, nem pedig az „az lesz amit én mondok anyuka” megkérdezte a lányát, hogy mit szeretne. Megakarja tartani a gyereket vagy sem? A fiú egyáltalán tud róla? Az egyik kérdésre az volt a válasz, hogy fogalma sincs mit szeretne, nem szeretne még szülő lenni, különben is ő maga is gyerek, de kioltani sem akar egy életet. A másik kérdésre az volt a felelet, hogy a fiú még nem tudja, mert fél attól, ha elmondja neki, kiakad, nem fogja szeretni és elhagyja. Úgyhogy volt min sóhajtóznia anyukának, mert maga sem tudta mi legyen. Ő sem volt a híve az abortusznak, de „nem tehetjük tönkre a lányom életét, akire fényes jövő vár”.

 

terhes a tini lanya 02

 

Mi ilyen esetben a megoldás? Lehet szavazásra bocsátani a kérdést? Vagy adni kell egy kis időt a fiataloknak, hogy gondolják meg, mit szeretnének? Hiszen a döntés főleg az övéké, mert mint említettem, ez a szülő nem a punktum típus. Úgyhogy el kellett mondani egyfelől az apjának is, akitől meg anyuka is tartott és megint csak nem azért, mert apuka is „a szétütöm mindkettőt” karakter lenne, csak éppen féltek a reakciójától. És természetesen a leendő apának is meg kell tudnia róla, illetve az ő szüleinek…

 

Szóval volt ott kálvária rendesen. A lány apja összetört, egyrészt azon, hogy elvették a lánya ártatlanságát, és hogy vége a jövőnek és jóformán el is temette a lányát. Anyuka is megzuhant egy kicsit, hogy vajon mit rontottak el… hogy az ő hibájuk-e a dolog. De hogy a fenébe lenne az övéké? A lány és a fiú is felvilágosult gyerek, kaptak felvilágosítást a szülőktől meg az iskolában, tisztában voltak azzal mit tesznek. Másrészt a fiatalok sajnos ma már korábban érnek, hamarabb kezdenek szexuális viszonyt folytatni. Ők ráadásul védekeztek is, csak úgy tűnik valami mégis hibázott. Mégis mit kellett volna tenniük a szülőknek? Eltiltani a fiúktól, rövid pórázon tartani, megfigyelni? Hiszen jól tanul, okos, értelmes, segítőkész lány, nem az a fajta, akit regulázni kellene. Ez egy sajnálatos baleset, senki nem vonható érte felelősségre.

 

terhes a tini lanya 01

 

Persze mikor a szülők összegyűltek a két gyerekkel, a dolog nem így tűnt, elszabadultak az indulatok és ment, hogy a fiúnak gatyájában tartani a locsolócsövét meg a lány is magán tarthatta volna a bugyiját. Elvégre könnyebb úgy elviselni a csapást, ha van egy bűnbak, lehet kit szidni, de jelen esetben talán igazán nem érdemelte meg egyik sem. Max azért lehetne őket megróni, mert elkapkodták a dolgot vagy mert a lány nem mondta el az anyjának magától, hogy szeretne valakivel lefeküdni (hiába, nem mindenki Lorelai Gilmore lánya) de azt sem, hogy már megtörtént. Pedig ő az a szerencsés gyerek, aki megtehette volna, hogy az anyjával ezt megbeszéli, mert volt olyan baráti a kapcsolatuk, de hiába, nem mindenki tudja legyőzni azt, hogy „ő az anyám” és nem szokás vele szexuális jellegű témákat feszegetni.

 

A kérdés viszont továbbra is állt: Mit szeretnének a fiatalok? Mint kiderült, a fiú ugyanolyan a véleményen volt, mint a lány. Még nem áll rá készen, még ő is gyerek, még szórakozni szeretne és ő bár még nem tudja pontosan mi szeretne lenne, de hozzátette, hogy előbb még dolgozna. Ellenben nem szeretné a magzat életét sem elvenni.

 

Lehetett hát mérlegelni. Tartsa meg, szülje meg a lány a gyereket, akit aztán a szülők nevelnek majd? Vagy tegye meg ő maga és a fiúval együtt mondjanak le a vágyaikról és váljanak szülővé? Vagy majd a lány neveli, hogy legalább a fiú élete megmaradhasson? Vagy pedig vetessék el, hiszen ebben a korban még felépül és utána még lehet gyereke? Vállalják a lelki ismeretfurdalást? Az, hogy a kis tizenévesek kapcsolata rámegy, az így is úgy is esélyes volt, hiszen még a felnőttek is nehezen kezelnek egy ilyen helyzetet, nemhogy a tinédzserek.

 

terhes a tini lanya 03

 

Még mindig nem született konkrét döntés a dologban, adtak egy kevéske haladékot a gyerekeknek, de a szülők is bár szomorúan és egyáltalán nem szívesen, de az abortuszra hajlanak, mert az tűnik számukra a legkézenfekvőbb a megoldásnak. A gyerekeknek elmondták a lehetőségeiteket, nem akarják befolyásolni őket, de kezdik úgy érezni, hogy talán ők is abortusz mellett fognak dönteni.

Nagy szerencséjük van azzal, hogy a szüleik ilyen megértőek és türelmesek és meghagyják a döntés lehetőségét. Nem is lenne értelme másnak, bárkit is hibáztatni a történtekért – sem a szülőket, sem a gyerekeket - vagy megmondani nekik mit tegyenek. Ez is tanulság ebből a történetből és az, hogy érdemes még jobban megerősíteni a gyermekkel való kapcsolatot, hogy megtudjon nyílni a szülőnek és beavassa őt az ilyen jellegű történésekbe is. Az is szerencse, hogy fiatalok, hiszen előttük áll a jövő és ha nem is maradnak együtt, de megvalósíthatják vágyaikat és később is lehet belőlük szülő, amikor már igazán felkészültek rá.

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Modern családmodell – Ma már úgy beszél a gyerek az anyjával, ahogy akar?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!