Sajnos egy újabb a valóságból kiragadott történet következik. Bár mondhatnám, hogy szerencsére nem túl gyakran fordul elő az ilyesmi, de sajnos nem így van. Ebben a történetben egy olyan házaspár történetét ismerhetjük meg, akik anyagilag teljesen becsődöltek. Nemrég tudta meg a feleség, hogy a férje évek óta szerencsejátékozik a háta mögött és elverte minden pénzüket…

A személyek kérésére a szereplők neveit megváltoztattuk!

 

ferj elherdalta a penzt 01

 

Kép: Freepik

 

Három éve házasok, de hét éve van együtt a fiatal pár. A 36 éves Dóri már megszokta, hogy férje, a 39 éves Dani néha részegen esik haza. Úgy tudta, hogy a kollégáival vagy barátaival iszogatott munka után. Ez már évek óta így volt. Hozzá kell tenni, meglehetősen zavarja Dani gyakori részegsége, de úgy volt vele, hogy keményen dolgozik, sok a stressz a munkahelyén, néha ennyi belefér és szó nélkül hagyja, hogy kiengedje a gőzt.

 

Meg aztán jobban örült volna, ha a pénz nem italozgatásra megy el, ugyanis lakáshitelük van, de szeretnének is nagyobb házba költözni és természetesen Dóri szeretne már családot is alapítani. Arról nem is beszélve, hogy Dórinak átlag magyar fizetése van, és Dani az, aki valamivel jobban keres. Szóval többé-kevésbé szerényen, de eddig futotta mindenre, amire szerették volna.

 

ferj elherdalta a penzt 06

 

Egy nap Dóri szokásához híven, hónap elején kérte Dani fizetésének egy részét, hogy befizethesse a számlákat, mivel szépen fel volt osztva ki és mit fizet. Csakhogy Dani a részeg pillanatában közölte, - aki már hétvégente is egyre többet ivott és egyre változékonyabb lett a hangulata – hogy neki már nincs fizetése. Ugyanis a bank elviszi a felét, a másikat meg bizonyos személyeknek kell odaadnia, akiknek tartozik… és akkor kiborult a bili, előkerült a szőnyeg alól a piszok, hogy Dani három éve aktívan kártyázik a haverokkal és idegenekkel és szépen felélte a megtakarítását, és már jó ideje mínuszban játszik. Vett fel pár személyi kölcsönt is, hogy folytathassa a játékot, így alakult ki a banki tartozás.

 

Mondani sem kell, Dóri majdnem szívbajt kapott, és ahogy mi olvasók se, úgy ő sem értette, hogy nem tűnt fel neki három év alatt, hogy a férje nullára redukálta a pénzüket és hogy hitelt vett fel? Hogy nem esett le neki, hogy a sok ivás és hangulatingadozás menekülés a szomorú valóság ellen?

 

Az persze más kérdés, hogy Dani, hogy volt képes magában tartani ezt évek óta. Hogy nem volt benne annyi becsületesség, hogy megmondja, elkártyázta a pénzüket? Vagy létezik, hogy a szerencsejáték szenvedély idáig fajulhat, hogy fel sem méri, mit csinál?

 

ferj elherdalta a penzt 03

 

Hasonlókat kérdezett tőle Dóri. Olyan válaszokat kapott, hogy Dani félt megmondani, hogy adóssága van, nehogy elhagyja őt. Hogy azt hitte, a banktól felvett pénzzel visszanyerheti, amit eljátszott. Hogy elakarta mondani, csak nem tudta, hogy tegye. A kulcskérdés pedig, hogy-hogy van még pénze piára meg játszani? A válasz egyszerű: hitelből. Tartozik a barátoknak, kollégáknak, a kocsmatulajdonosnak és az említett idegeneknek is. Néha titokban eladta egy-két értékesebb holmiját vagy feltette tétnek, amit szintén nem vett észre Dóri.

 

Ment a sírás, a bocsánatkérés, az esdekelés. Dóri meg összetört. Hogy lehet ebből kimászni? Hogy éljenek meg egy fizetésből, amiből a lakáshitelt kell fizetni, a számlákat és még ételre is maradjon? Megfordult a fejében, hogy segítséget kér a családjától, de annyira szégyelli a dolgot, hogy csak nekünk merte elmesélni, még szeretteik sem tudnak arról, hogy ekkora pácban vannak. Arra bíztattam, hogy ilyen időkben igenis érdemes a családra támaszkodnia, hiszen ő maga nem tehet a helyzetről és ezért van a család, hogy segítsenek egymáson. Ám annyira szégyelli az adósság tényét és a férje szenvedélybetegségét, hogy inkább vállalja, hogy a létminimumon élnek, semmint további kölcsönöket kérjen a családtól és mert nem akarja magukat még kínosabb helyzetbe hozni. Pedig így bizony igen szomorú és nehéz idő köszönt be rájuk, de ha még szeretik egymást és fontos a közös jövőjük, akkor hegyeket fognak mozgatni azért, hogy rendbe tegyék az életüket és megoldják a gondjaikat. Ez az elhatározás.

 

ferj elherdalta a penzt 04

 

Éppen ezért Dóri arra kötelezte Danit, hogy a házasságukért és a szerelmükért járjon el egy anonim alkoholista szervezethez. Igyekeznek minden létező ingyenes segítséget igénybe venni, hogy Dani leszokjon az alkoholról és a szerencsejáték függőségről. Mellette Dóri elvállalt egy részmunkaidős állást is, hogy anyagilag valamivel beljebb legyenek. Úgy kalkulálták, hogy nagyjából két év kell, mire megszűnnek a tartozások és akkor kezdhetnek nulláról mindent elölről.

 

Ami viszont még nagyon bántja Dórit ebben a történetben azon kívül, hogy a férje így átverte, hazudott neki, és valahol ki is használta, hogy a családalapítással kapcsolatos tervei még váratnak magukra… de még ezek után is teljes szívével szereti Danit és készen áll arra, hogyha kínkeservesen is, de egyenesbe hozza az életüket. Dani lelkesedése viszont hullámzó, könnyen megzuhan és nem könnyű elviselni a dühkitöréseit, az agresszióját, amit az elvonási tüneteket okoznak és hogy Dóri sokszor ha tud, még a munkahelye elé is megy, mert egyelőre még nem lehet teljesen megbízni Daniban, hogy munka után az útja egyből hazafelé vezet.

Hát lehet így élni? Bizalom nélkül? Úgy, hogyha látszólag csak az egyik fél akarja Isten igazán a változásokat? Bízzunk benne, hogy célba érnek, és sikerül rendbe jönniük!

 

ferj elherdalta a penzt 03

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Egy halálosan beteg partner mellett az élet

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!