Zöld utat adtam Péternek, hisz mindig megbeszéljük, mikor menjen el a haverokkal, és mikor maradjon itthon. Meg úgy általában, mindent megbeszélünk, mert a jó párkapcsolat titka a kommunikáció. Amióta beleléptünk a hetedik közös évünkbe, különösen figyelek erre. Sokan mondták, hogy vigyázat, ez rázós lesz, de valamiért nem tartottam tőle. Mi mindig megértettük egymást, hisz nyíltak vagyunk egymással, kimondjuk, amit ki kellett mondani. Hiszünk a kommunikáció erejében. Ez a kulcsa mindennek, ugye? De vajon mindig bízhatok ebben? A szó erejében?

A párkapcsolatok
pixabay.com

 

Kimerülten, mégis éberen vártam, hogy hazaérkezzen a férjem, hisz azt mondta, csak pár órára marad ki. Mivel Peter egyből a munka után vágott bele a szórakozásba, jogosan feltételeztem, hogy este tízkor hazaesik végre. Hát nem így lett. Ráadásul fel sem vette a telefonját. Ilyesmi ritkán fordult elő vele, hogy hiába küldözgettem az üzeneteket neki, vagy hiába próbáltam hívni, nem jutott el hozzá. Éjfél körül járt. Az ígért pár órából jó pár óra lett, a férjem pedig sehol. Aggódni kezdtem. Mindig felhívott, ha tovább marad, hogy megnyugtasson. Épp ezért tartjuk fontosnak a kommunikációt, hogy a másik ok nélkül ne aggódjon, vagy kételkedjen. Annak semmi értelme. Jobb megkímélni ilyesmitől a párunkat.

 

Beszélj, beszélj, beszélj!
tenor.com

 

Ennek ellenére kétségek között ébredtem reggel. Amikor oldalra néztem, üres volt mellettem az ágy. Vajon hazaért Péter, csak nem akart megzavarni és a kanapén aludt el? Reménykedve közelítettem meg a nappalit, figyelve rá, nehogy nyikorogjon a lábam alatt a parketta. A régi bérházakban elég egy lépés, már is tudni, ki merre jár, mit csinál. Miközben lassan közelítettem a nappali felé, azon gondolkoztam, vajon miért nem vett róla tudomást, hogy kerestem. Ez egyszerűen nem rá vallott. Amikor beléptem a nappaliba, kiderült, hogy a férjem nincs otthon. Újra megnyomtam a hívógombot, mióta felkeltem, a telefonom szorongattam a kezemben. A vonal azonban kisípolt, tehát lemerült a telefonja. Az járt a fejemben, hogy felhívom a kórházak sürgősségi osztályát. Biztosan történt valami, és ha nem teszek semmit, csak itthon tétlenkedem, lehet, hogy elszalasztom, hogy Péternek épp ott, ahol van, szüksége lesz rám.

 

De miért nem hívott? Miért nem vette fel a telefont? Mi oka volt rá, hogy reggelig eltűnjön egyetlen szó nélkül?

 

Az édesanyámat készültem hívni, hogy jöjjön át vigyázni a gyerekekre, én majd utánajárok az ügynek, amikor megnyikordult a zár. Kiszaladtam az előszobába, és szóhoz sem jutottam, amint megláttam Pétert. Betámolygott az ajtón, majd az előszoba szekrényre lerogyva a cipőjével kezdett bajlódni. Odaszaladtam hozzá, és lesegítettem a cipőjét. Fintorogva ugyan, de elviseltem az alkoholszagot, ami dőlt belőle, majd Péter rádőlt a vállamra, Rengeteg kérdés kavargott a fejemben.

 

Miért nem szóltál? Miért nem értelek el? Mióta nem beszéljük meg, mikor jössz?

 

Ehelyett elmondtam neki, mennyire hiányzott nekem egész éjszaka, és hogy aggódtam érte, már a sürgősségire készültem telefonálni, hogy történt-e valami baja.

Ekkor rádöbbent, hogy a közösen töltött hét évünk alatt most először hagyta ki a szükséges információkat, pontosan azt a tényezőt, amiről a többeknek papolt egész éjszaka.

 

Most először történt meg velünk, mióta együtt voltunk, hogy Péter elfelejtette a telefonját megnézni, és tájékoztatni engem arról, mikor érkezik haza.

 

Ugyanis a haverjai egész éjszaka azzal nyaggatták, hogy a mi kapcsolatunkban hogyhogy nem ütközik ki a hét éves krízis, amivel ők annyit küzdenek, sőt alig bírnak kimászni a házassági válságukból. Sokan inkább új nő után néztek, és hagyták az egész családot, gyerekeket maguk mögött, mint hogy tovább szenvedjenek a kilátástalanság, az értetlenség, a gyanúsítgatás miatt.

Péter megsimogatta a vállam, és homlokát az enyémhez támasztva kért bocsánatot, hogy elragadta a hév, és hogy nem ezt érdelem, hisz a párkapcsolatok legfontosabb alappillére a kommunikáció.

 

 

Beszélhetünk?
tenor.com

 

Veled előfordult már a kommunikációs gubanc a párkapcsolatodban?

 

Fodor Zsuzsa

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Vajon lehetünk őszinték úgy, hogy közben nem bántunk másokat?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!