Akkor én most pánszexuális vagy biszexuális vagyok?! – kérdezte egy nap Zsani. Eddig azt vallotta magáról, hogy biszexuális, vagyis egynél több nemhez vonzódik. Bonyolódott már kapcsolatba nővel és férfival is, méghozzá azért, mert fizikai vonzalmat érzett a kiszemeltje iránt. Csakhogy nemrégiben olvasott a pánszexuálisokról egy cikket és kissé elbizonytalanodott magában...

 

 

panszexualis 01

kép: pinterest.de

 

Rengeteg lehetőségünk van manapság arra, hogy kategóriába soroljuk magunkat és aszerint vállaljuk fel a nemi irányultságunkat. Ott vannak a heteroszexuálisok, a homoszexuálisok, a demiszexuálisok, biszexuálisok és természetesen a pánszexuálisok is. Szó sincs arról, hogy ez a legújabb őrület, mivel már a 20. század óta használják ezt a kifejezést, csak mostanában kapta fel a popkultúra. Na, de kiket is?

 

Azokat, akik bárkihez vonzódnak, a másik nemétől, szexuális vagy nemi identitásától függetlenül. Olyan, mintha csak a lelket látnák és nem a testet. Inkább a belső értékei fontosak és nem számít a külső. Csakhogy ez se teljesen pontos, hiszen ez a demiszexuálisokra is jellemző, akik az ember személyiségébe szeretnek bele ellenkező nemek esetén. A pánszexuális sem a testbe szeret bele vagy kezd el ahhoz vonzódni. Hanem ahhoz, akivel egy hullámhosszon van és jól érzi magát vele.

 

 Sokszor a „genderblind” szóval illetik magukat, mert úgy gondolják, valakinek a biológiai és társadalmi neme nem mond semmit arról, hogy fognak-e az illetőhöz vonzódni.

 

Talán egy kis segítség lehet az, hogy Miley Cyrus is pánszexuálisnak tartja magát. 2026-ban úgy fogalmazott, hogy azokhoz vonzódik, akikkel kölcsönös az érzés. Nem szereti kategóriába sorolni az embereket és azért se neheztel, ha a partnere sem teszi ezt. Sőt, egyszer azt is kijelentette, hogy "Egy embert szeretek, nem egy férfit vagy egy nőt.” Már sokkal korábban érezte ezt, és akkoriban azt hitte magáról, hogy biszexuális, de rendkívül zavarta a beskatulyázás. Nem azt nézte, hogy valaki férfi vagy nő. A lelkét nézte, a személyiségét. Később sikerült csak megérteni a szexuális orientációját, miután megismerkedett más pánszexuálisokkal.

 

panszexualis 02

 

Miley után felmerte magát vállalni Bella Thorne is, aki saját bevallás szerint nem is sejtette, hogy pánszexuális. 2016-ban a Good Morning America vendége volt, ahol elmondta, hogy valójában nem biszexuális. Elmagyarázták neki mit jelent pánnak lenni, hogy valakit csak úgy szimplán szeret, függetlenül a nemétől és azóta megtalálta önmagát. Természetesen vannak más pánszexuális celebek is, mint például Janelle Monáe, Sia, Amber Heard, és Kesha. De állítólag még Deadpool is...

 

Azért már lassan kezd kitisztulni a kép, ugye? Hogy mi a különbség a pánszexuális és a biszexuális között? Főleg az, hogy a biszexuális a nemek iránt vonzódik. Hol a férfihoz, hol a nőhöz, akit szebbnek, kívánatosabbnak ítél. Bármelyikkel szívesen létesít kapcsolatot. A pánszexuális belülre tekint és ő abba esik bele, akivel remekül megvan, jól érzi magát. Lehet neked bármilyen nemi irányultságod, vallhatod magadat bárminek, őt nem fogja érdekelni. A biszexek nem, de a pánok vonzódhatnak a transzneműekhez, kétneműekhez és semlegesekhez is. Míg biszexuálisok esetén mondjuk nem fontos az előzetes ismertség, a pánszexuálisoknak valahol igen, mert nem fognak egy idegen (egy test) iránt vonzódni. Nekik szükségük van arra, hogy eltöltsenek egy kis időt, barátkozzanak, legyen valami kapcsolat, mert csak az alapján ébredhet bennük vágy vagy szerelem.

 

panszexualis 03

 

Szóval Zsani áttanulmányozott pár cikket a pánszexuálisokról és az az érzése támadt, hogy talán maga is az, de mérget nem venne rá. Ez pedig gond, mert mindenkinek számottevően könnyebb az élete, ha tudja mi a nemi irányultsága. Fontos az önértékelés szempontjából, ahhoz, hogy megértse magát és boldog legyen. Egyszóval elengedhetetlen a teljes élet megéléséhez. Ezért a legjobb amit Zsani tehet, hogy próbálkozik, ismerkedik, teszteli magát vagy pedig felkeres egy szexuálpszichológust, akinek a segítségével könnyebben beazonosíthatja a nemi irányultságát. Nem fogja megmondani micsoda, csupán segít neki rájönni. Elsőre talán nem könnyű felismerni magunkban a különbséget a biszexualitás és a pánszexualitás között, érthető, ha az emberben maradnak kétségek. Ám törekedni kell arra, hogy ezeket eloszlassák!

 

De bárki is ismerje fel magán a „jeleket” és kezdjen gyanakodni arra, hogy esetleg pánszexuális, nem kell kétségbeesni, nincs benne semmi rossz. Így rengeteg lehetősége van az embernek párt találni, ráadásul nagyon sok pán van a világban és nemcsak divatból. 2018-ban kihirdették a legkeresettebb internetes szavakat és az amerikai Merriam-Webster online szótár adatai szerint a “pánszexuális” volt a harmadik szó, amely a legjobban érdekelte az embereket. Nemcsak a kíváncsiság miatt, hanem mert az emberek is keresek önmagukat! Vagyis sokkal több pán van a világban talán, mint azt gondolnák, illetve az emberek gondolnák magukról.

 

Ha te is bizonytalan vagy magadban, mint Zsani, fordulj bátran szakértőhöz! És soha ne szégyelld a nemi irányultságodat! Ha jól esik, vállald fel, ha pedig nem, akkor tartsd meg magadnak és csak annak áruld el, akinek igazán szeretnéd.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Lehet, hogy demiszexuális vagy és nem is tudsz róla? Most kiderül, hogy az vagy-e!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!