A nők nagy többsége szeret vásárolni, a férfiak pedig nem. Kivételek persze vannak, de általánosságban elmondható, hogy a két nem között állandó konfliktusforrások egyike a „shoppingolás”.

 

vasarlas 01

 

Kép: freepik.com

 

Természetesen vannak ellenpéldák, nem is kevés. Amikor egy társaságban szóba került ez a téma, mindig van legalább egy nő, aki kikéri magának, és egy férfi, aki szégyenlősen mosolyog. Ettől még nem válik kevéssé igazzá: a nők nagy többségének konkrétan egy szórakoztató program a vásárlás, míg a férfiaknak egy nyűg.

 

 

De miért? A férfiak általában funkcionálisan vásárolnak. Amire szükségük van, azt igyekeznek a leggyorsabban beszerezni, pontosan azért, mert nálunk a cél az adott dolog birtoklása. Ha kell egy nadrág, a férfi bemegy a boltba, felpróbálja az első (naná, hogy fekete színű) nadrágot, és ha jó, már veszi is meg. Küldetés teljesítve, feladat letudva, áru beszerezve.

 

Ennél a példánál maradva, ha egy nő venni akar egy nadrágot, végignézi az összeset, felpróbál még két szoknyát, egy kabátot, kettő blézert, stb. Aztán vagy vesz 2-3 dolgot (ha megengedheti magának), de előfordul, hogy semmit.

 

A férfi agynak ez felfoghatatlan. Már ott kezdődik az értetlenkedés, hogy mi a fene tarthat ennyi ideig egy vásárlásban? Aztán szintén értelmezhetetlen kód, hogy miért próbál fel valaki egy olyan ruhadarabot, amit nem is akar megvenni?

 

vasarlas 02

 

De az egész problémakör elő sem kerül, ameddig nem történik meg a férfiak rémálma: amikor a szeretett nő elhívja magával a férfit vásárolni.

 

Egyrészt, a nők szempontjából érthető igény, hogy a férfi véleményezze az általa vásárolt ruhát (mégis kinek akarna tetszeni, ha nem neki?), és a férfiak ásítozása, látványos szenvedése, összefoglaló nevén „a pasihiszti”, mindenképpen rossz érzést kelt. A szelídebb természetű nők inkább le se reagálják, elviselik, a kevésbé békések pedig szóvá teszik. Ez veszekedéshez vezet, és a legrosszabb, hogy a vásárlás nem érte el a célját. (Nem csak az nem derül ki, melyik ruha tetszene a pasinak, de még az együtt töltött idő is mérgezett.)

Férfiszemmel a fentebb vázolt dolgok miatt a vásárlás, legalábbis ez a fajta vásárlás időpocsékolás.

 

 

A konfliktust azonban fel lehet, és fel is kell oldani! A tapasztalatok arra mutatnak, hogy a két nem tagjai természetesnek veszik, hogy amit ők éreznek, az a másiknak is „normális”, pedig nem.

 

vasarlas 03

 

Engedtessék meg egy személyes példa:

 

Mikor még csak együtt jártunk a lánnyal, aki mára a feleségem lett, ő is elhívott engem vásárolni. Én is rekord sebességgel besokalltam, és nálunk is kellemetlen emlékké vált ez a program. Másnap megkértem, hogy beszéljük át. Elmondtam, hogy a pláza zsivaja, a tömeg, és az idegen környezet (hát igen, a női ruhák nem a legérdekesebb dolgok egy pasinak) pár perc alatt hogy felvitték a vérnyomásom, mennyire nem akartam ott lenni. Ő is elmondta, hogy egyrészt mennyire rosszul esett neki a viselkedésem (lehiggadva belegondolva, ez jogos volt), és hogy egyrészt közös programot szeretett volna, másrészt érdekelte a véleményem.

 

Ekkor kompromisszumot kötöttünk. Ha vásárolni akar, elkísérem. Már jó előre (akár napokkal)  tudom, hogy vásárolni fogunk. Felkészülök rá. Lelkileg ráhangolódom. (Igen, tudom, hogy nem rakétakilövésre készülök, hanem vásárolni!) Ott vagyok, és tényleg figyelek arra, amit mutat. Ha unom is, nem mutatom. Cserébe utána megnézünk együtt egy filmet, tehát történik valami, ami nekem kielégítő program.

 

vasarlas 04

 

Valójában a férfiaknak sem mindegy!

 

Mi is szeretünk részese lenni a párunknak örömöt okozó programoknak, akkor is, ha ezt egy férfit jobb esetben hidegen hagyja, rosszabb esetben dühíti. Fent a ruhavásárlást emeltem ki, de valójában az élet sok területére igaz, gondolhatunk akár a fodrászatra, spiningre, kutyakiállításra, stb. A nőt nem csak kívánó, de szerető és tisztelő férfi egyik ismérve, hogy ekkor is a nővel tart. Cserébe ott a focinézés, vagy a férfi saját hobbija, amiről bármelyik pasi órákig bír beszélni úgy, hogy szegény hölgy rég nem érti, miről van szó.

 

A kulcsszó: a kompromisszum!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ezeket a női típusokat kerülik el messzire a férfiak – Te vajon közöttük vagy?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!