Pokolian feltudjuk szívni magunkat azon, ha a pasi, vagy éppen nő, szemét volt velünk, elhagyott, megcsalt, szolgának nézett, megalázott, bunkó volt és így tovább. Azt gondoljuk, hogy gyárilag ilyen, már úgy jött a világra, hogy romlott volt. Jó, persze, hogy a nagy fájdalmak közepette nem éppen mentségeket fogunk keresni a tetteire – bár a nagyon szerelmesek azt szokták – pedig lehetne! Ugyanis nem mondom, hogy minden esetben, de sokszor azért volt veled olyan, amilyen, mert ezt hozta hazulról. Azt látta, hogy így kell viselkedni.

 

ezt latta a szuleitol 01

 

Kép: techno.okezone.com

 

Most meglepődtél? Pedig egészen logikus, ha jobban belegondolsz! Valahol mindannyian a gyerekkorunk rabjai vagyunk. Egészen természetes, hogy meghatároz bennünket a helyszín, a módja annak, ahogy nevelkedtünk, illetve kikkel. A gyermek, amelyiket elhanyagoltak, nem törődtek vele vagy gyakran gúnyolták, megalázták, sokszor kisebbségi komplexusban, önbizalom-, és szeretethiányban szenved felnőtt korában. Ugyanez igaz lehet azokra is, akiket fizikailag bántottak, vagy ők átesnek a ló túloldalára, hogy őket még egyszer a büdös életben nem ütik meg, gyakran nem veszik észre, hogy ők lettek azok, akik másokat vernek…

Az egy minta, ha gyermek azt látja, hogy az apja egész nap vedel, csak dolgozni jár el, de otthon nem csinál semmit, max veri a feleségét vagy csicskának nézi. Ha nem az jön le neki, hogy hát ő sosem lesz ilyen és felnőtt korában egy kisangyal, egy jóra való ember lesz, akkor pontosan azt fogja csinálni, mint az apja, vagy legalábbis hasonlóan elfogja nyomni a kedvesét és uralkodni fog felette.

 

Lehet ezért hibáztatni valakit? Max a szülőt, szülőket. Nem mondom, hogy ezáltal a férfi, maximálisan fel van mentve a megcsalások bűnei alól, csak mert az anyja egész gyerekkorában terrorizálta vagy rá se hederített és kiérdemelte a „világ legszarabb anyja” címet.

 

De számolni kell azzal, hogy sokuk valóban tudattalanul teszi, amit tesz. Nem esik le neki, hogy azért csinálja, mert gyűlöli az anyját és általa a nőket. Nem gondol arra, hogy azért szemétláda most a feleségével, mert ezt látta az apjától.

 

ezt latta a szuleitol 02

 

Hála az égnek, vannak pozitív minták is. Szerencsére vannak olyanok, akik szeretetben nőttek fel, gondoskodó, törődő szülők mellett, akik sok bölcsességet, értéket adtak át a gyereküknek és belőlük lesznek a remek férj, feleség jelöltek meg majd később szülők. Persze nem csak angyalok és démonok vannak, akadnak köztes lények is. Emberek? Angymonok? Déalok? Na, hagyjuk… szóva,l akik mondjuk a következő mintát látták: anyuci a házi tünci. Mos, főt, takarít, kiszolgálja apát, a család, gyerekeket nevel. Apuka dolgozik, elvégzi a férfimunkát, majd ül a tévé előtt és szürcsöli a megérdemelt sör. Ugye vannak, akiknek ez egy normális, vállalható minta.

 

Ellenben a modern nők egyre kevéssé szeretik ezt a mintát, és nem csípik, hogy sok férfi ezt szeretné, ha követné. Ők akarnak lenni az erős, kenyérkereső, ubis üveget nyitogató családfenntartók, a nő meg maradjon Hamupipőke takarító szerepében meg legyen tenyészkanca.

 

Úgyhogy igen, a családi minták nagyon is jelen lehetnek az életünkben és párkapcsolatainkban, méghozzá többszörös csavarral…

Mert most kapaszkodj meg. Lehet, hogy azért van az, hogy az előző öt kapcsolatodban mindenki megalázott, lelkileg bántalmazott, vagy volt az utolsó háromnak az alkohol a szenvedélye, mert TE tudattalanul utaztál rájuk. Talán azért, mert ehhez szoktál hozzá gyerekkorodban, hogy nem támogattak, nem szerettek eléggé, csak bántottak téged, vagy mert apád, anyád, állandóan ivott. Valamiért azt hiszi az agyad egy zuga, hogy ezt érdemled, vagy ez a normális. Érdemes átgondolnod, hogy az előző partnereidben voltak-e olyan tulajdonságok, amik esetleg a szüleidben is megtalálhatóak?

 

ezt latta a szuleitol 03

 

Nyugalom, ez sem mindig csak negatív szinten működik. Ugyanis lehet, hogy a jelenlegi kedvesed egy áldott jó ember, aki családot szeretne, aki megbízható, bölcs, megértő és humoros, akivel teljesen egy hullámhosszon vagy és talán még pont úgy is viseli a haját, mint az apád… bizony. Vagyis néha a tudattalanak köszönhetően nem csak egy negatív, hanem pozitív mintákkal rendelkező párt is választhatunk magunknak.

 

Mint ahogy talán a párod is azért szeret téged, mert olyan vagy, mint az anyja vagy a húga. (Ugyanis nem csak a szülői minták játszanak, hanem az egész család, rokonság.) Ugyanolyan kedves, törődő, sértődékeny, de cuki vagy, aki a Tyúkanyó szerepét tölti be.

 

Talán most úgy érzed, megvilágosodtál, vagy legalábbis kapizsgálni kezdtél valamit, hogy mi, miért történt veled és magyarázatot leltél a jelenlegi kapcsolatodra. Kétségkívül a szülői, családi minták olyan dolgok, amik ellen nem sokat tehetünk, legalábbis addig biztos nem, amíg fel nem ismerjük a hatásukat az életünkben. Sokan végig tudattalanul élik le az életüket, bele sem gondolva, hogy azért olyanok, amilyenek, mert ezt látták a szüleiktől. Azért választanak olyan párt, amilyet, mert olyan az egyik rokonuk.

 

ezt latta a szuleitol 04

 

Viszont itt a lehetőség, hogy most ráébredj a nagy összefüggésekre és tudatosan vizsgáld meg a kapcsolatodat és folytasd. Ha pedig éppen nincs, akkor a következő esetén már tudatos lehetsz.  Ugyanis csak így alakíthatsz ki pozitív kapcsolatot, ha képes vagy elengedni a negatív mintákat, vagy legalábbis kezelni őket. Hogyha elrendezed lélekben – vagy akár személyesen - a kapcsolatodat a családoddal. Úgyhogy van igazság abban, hogy „az vagy, ahonnan jöttél”.

 

De mit tehetünk abban az esetben, ha valaki nagyon is tisztában van az érzéseivel, a negatív családi mintákkal, hogy pontosan azt csinálja, amit a szülei? Hát… ha ő maga nem akar ezen változtatni, akkor semmit. Akkor az már az ő sara és el kell fogadni, hogy nem kíván változni. Ám ettől még ugyanúgy érdemes neki megbocsátani, hogy ne cipelj felesleges lelki terheket…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Anyádnak kell tetszenem vagy neked?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!