Azt mondják: a szerelem kortalan. Akkor miért ne lehetne ez igaz a házasságra is? Még akkor is, ha két ember, nem pusztán szerelemből házasodik. Vagy van valamiféle íratlan szabály, amely szerint a házasság csak a fiataloké és ciki esetleg 40 vagy 50 éves kor felett vonulni az oltár vagy éppen anyakönyvvezető elé?

 

 

 

ciki idos hazassag 01

kép: pinterest

 

Általában 25-35 éves kor között házasodnak a párok. Vannak, akik 10 évnyi tartós kapcsolat után döntenek így, mások pedig pár hónap után. Hogy ki miért, mikor házasodik, annak ezer oka lehet. A legkézenfekvőbb indokok lehetnek: szerelemből, anyagi érdektől vezérelve teszik. Akadnak hagyományelvűek vagy éppenséggel azt mondják: együtt vagyunk egy jó ideje: házasodjunk össze. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy sok pár csak harminc éves korára jut el arra a szintre, hogy kicsengethesse egy esküvő árát, amennyiben nagy összejövetelre vágyik. Kivéve persze, ha a szülők is beszállnak.

 

Továbbá néhányan azért jutnak el erre a pontra, mert már elköteleződtek a másik fél mellett. Megint mások pedig anyagi indíttatásból teszik: van egy közös ingatlanjuk, vagyonuk és ha egyik fél esetleg hirtelen eltávozna, nem szeretnék, hogy a partner hoppon maradjon. Ilyenről is lehet hallani és igazából meg lehet érteni. Ebben nem kevés megfontoltság van, de bölcs lépés lehet, ha valaki szeretné bebiztosítani a kedvesét.

 

Itt van például Bernadett esete. 46 éves, míg a férje 50. Nemrég házasodtak össze. Bernadett elvált, van két felnőtt gyereke. Miklós felesége meghalt, de szintén van két felnőtt gyereke. Három éve ismerkedtek meg és azóta remekül kijönnek egymással. Azt mesélik, szerelmesek és ez fényt hozott az életükbe. Olyanok, mintha megint tinédzserek lennének. Ezért közös megbeszélés alapján úgy döntöttek: összeházasodnak.

 

ciki idos hazassag 02

 

A család és ismerősök részéről volt is némi megdöbbenés. Házasság. Bőven 40 felett? Megkérdezték őket: mégis minek? Ha jól érzik magukat együtt, nem kell hozzá papír. Minek a cécó, a vesződés, amúgy is pénzkidobás az egész. Meg aztán: milyen már menyasszonyi ruhát felvenni egy bizonyos kor és egy házasság után? Ez biztos csak valami kapuzárási pánik lehet, félelem az öregségtől, hogy vége az életüknek és ezért akarnak annyira felvágni.

 

Egyikük sem húzta fel magát a rosszmájú megjegyzéseken. Hiszen ők tudják mit, miért tesznek: bármilyen hihetetlen is legyen, de igen, szerelmesek. Nem félnek az öregedéstől, de tény, hogy újra megfiatalodtak egymás mellett és ezért szeretnek fiatalos dolgokat tenni együtt, mint amilyen az esküvő is volt. Jól esett neki újra átélni az esküvőre való készülődést, a ruhaválasztás élményét, az egész varázsát, hogy az anyakönyvezető elé vonulnak és hűséget fogadnak egymásnak. Nem volt világra szóló parti. Csak a szűk családi kör meg néhány barátjuk volt jelen. De megvolt a fehér ruha, a buli, de sokkal szolidabban, ízlésesebben. A korukhoz illően. Bár azt mondták, ha mind a ketten olyanok lennének, hogy hatalmas csinnadrattát akartak volna, akkor nem fogják vissza magukat, mert ne mások véleménye döntse el azt, mit szabad és mit nem. Tisztában vannak azzal, hogy sokan ferdeszemmel néztek rájuk, de úgy vannak vele: az ő életük és pont nem a társadalmi konvenciók határozzák meg majd, ciki vagy nem ciki összeházasodniuk.

 

ciki idos hazassag 03

 

Azt érezték: meg kell tenniük. Mert komolyan terveznek egymással. Mind a ketten hagyományelvűek, tehát fontos nekik a házasság, a család. Szívesebben élnek házasságban, semmint azon kívül. Úgy tekintenek egymásra, mint második esélyre. Bernadett túl van egy pocsék házasságon. Miklós elvesztette a feleségét. Nem kaphatnak még egy esélyt a boldogságra házas emberként? Mi rossz van ebben? Talán kevéssé mutat jól együtt egy idősebb menyasszony és egy vőlegény? Nekik talán nem illik már megünnepelniük a szerelmet vagy az elköteleződésüket? Sokak szerint az ember semmihez sem túl öreg. Mivel a kor is egy szubjektív dolog. Vannak, akik azt hiszik: a 40 öreg, mások részéről viszont: fiatal. Ha valami ennyire egyéni megközelítésű, akkor miért kellene bárkit is megszólni azért, mit tesz a negyvenes éveiben vagy éppen annál is idősebb korában?

 

Egyszóval: nem ciki 40 vagy akár 50 év felett házasodni, de ez természetesen egyéni vélemény. Mindenki más döntse el maga, mit gondol erről a kérdésről!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Szégyellem, hogy már ennyi idős vagyok!” – De miért teszed?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!