Társas lények vagyunk, igaz? Ha szerinted nem tartozol a kisebb hányadhoz, aki szeret magányosan élni, akkor biztos vagyok benne, hogy arra vágsz, a partnered igen is figyeljen rád. Mert ugyan ki az, akinek megfelel, hogy magányosnak érezze magát egy párkapcsolatban? És vajon milyen jelek mutathatnak erre az állapotra, ha mégis így érzel? Hidd el, szinte észrevétlenül beleeshetsz a társas magány csapdájába.

 
Együtt éltek
pixabay.com

 

Életünk nagy részét kapcsolatok hálózatában töltjük. Ki családban, ki párkapcsolatban, ki kapcsolódások mentén éli életét, így könnyű belátni, hogy az emberek kisebb hányada az, aki tudatosan törekeszik a magányra.

 

Általában az idő az, ami kifog a kapcsolatokon. Ha hosszú ideje élsz házasságban, tudod, miről beszélek, de akkor is tudod, mire utalok, ha úgy érzed, a hosszú párkapcsolatod ellaposodott az évek vagy az együtt töltött hónapok során.

 

Milyen is az, amikor lapos a kapcsolat?

 

Egyszerűen úgy érzed, kiürült a kapcsolatod – legalábbis szerinted, mert egyáltalán nem biztos, hogy a párod is hasonlóképpen érez. Ha jobban belegondolsz, mikor is ültetek le együtt egy étteremben, hogy elköltsétek együtt a gyertyafényes vacsorát, vagy mikor nevettetek egy jót, azonnal nosztalgiára váltasz. A múltban keresel, kutatsz, és szinte biztos, hogy jócskán vissza kell menned az időben, hogy megtaláld ezeket a felhőtlenül örömteli pillanatokat. Lássuk be, az évek során csökken az egymásra fordított figyelem intenzitása, az örömöt okozó közös pillanatok meg mintha kiröppentek volna az ablakon.

 

Együtt éltek
tenor.com

 

Milyen jelei lehetnek, ha kezdesz elmagányosodni a párkapcsolatodban?

 

A kommunikáció már nem a régi, mondanád egyből. Amikor rájössz arra, hogy valójában nem is egyezik a pároddal az érdeklődési körötök, sőt támadtak már olyan érzéseid is egy-egy összejövetelen, hogy a kezdetekben nagyon is kellemesnek tűnő közös társaság nem is annyira közös, és a párod oldaláról hozott barátok között egyszeriben idegennek érzed magad. De az is előfordult már veled, hogy meg kellett magad erőltetni a párod társaságában, és mondjuk ki, egyszerűen csak megjátszottad, hogy mennyire jól érzed magad vele, közben pedig egy percig sem érdekelt az, amiről ő éppen beszélt. Sűrű bólogatások, „ahamok” hangzottak el a szádból, de fogalmad sem volt, hogy merre jártok a témában.

 

A társas magánynak nem csak a kommunikációban érhetők tetten a jelei, hanem kiütköznek az intimitásában is.

 

Érezted már úgy, hogy hiába vagytok egy szobában a pároddal, mégis mintha kilométer távolságra lennétek egymástól? Igen, egyszer csak azon kaptad magad, mintha köddé vált volna köztetek az intimitás. Kezdetben ott ragadtátok meg az alkalmat, ahol csak lehetőség kínálkozott rá, azóta azonban valami megváltozott, és olykor-olykor mintha csak egymásra fanyalodnátok. Sőt, akkor az is feltűnt már, hogy egyre kevesebbet ér hozzád a párod, és alapjaiban csökkent a kedveskedési szándéka is az irányodba. Ugye nem is kell tovább ragozni…

 

A társas magány hétköznapjaink egyik leggyakoribb érzése a párkapcsolatban élők között. Amint felismered a jeleit, próbálj lépéseket tenni a változás irányába. Az is lehet, hogy egy pohár bor és egy csendes, egymásra koncentráló beszélgetés is elég hozzá, hogy kizökkentsen benneteket ebből az állapotból, de ha hosszabban tartó, a kapcsolatot önmagából kifordító állapotról van szó, érdemes egy jelentősebb beszélgetés keretében együtt nekiállni a változásra törekvő lépések kidolgozásának. Első lépésként a legjobb, ha minél hamarabb belefogtok a közös programok szervezésébe, de fontos, hogy az egymás iránti gátló tényezőket is megpróbáljátok mihamarabb feltárni.

 

Fodor Zsuzsa

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem szerettél, mégis hiányzol!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!