Éretten, bölcsen, egyenesen és kíméletesen kell tudni szakítani. Akár szerettük az illetőt, akár megutáltuk, mindenkinek jár a tisztelet. Bakker, emberekből vagyunk, van lelkünk, ez a minimum, ha már szakítunk, ami eleve fájdalmas, ha nem muszáj, akkor nem vágjuk teljesen földhöz a másikat. Hát… nem mindenki van így ezzel. Ugyanis egyesek olyan kíméletlenül, megalázóan, sőt, bunkó módon tudnak szakítani, hogy az egyszerűen elfogadhatatlan!

 

megalazo szakitas 01

 

Kép: Freepik.com

 

Normál esetben senkinek sem kellemes a szakítás. Sem a szakító félnek, sem annak, akivel szakít. Kivéve, ha egyikük erre vágyott valamilyen okból kifolyólag, mert az adhat némi könnyebbséget. De akármi is legyen a szakítás oka, az vajon feljogosít arra bárkit is, hogy disznó-módon szakítson?

Mivel elég durva világot élünk, ma már lassan az senkinek sem számít túl megalázónak, ha e-mailben, sms-ben, közösségi médián kapott vagy a hűtőn talált üzenetben netán telefonon szakítanak vele. Ezek sajnos lassan természetesnek számítanak és senki sem lepődik meg azon, hogy ilyen történt. Még csak azon se, hogy nem indokolja meg. Pedig ilyenkor igazán elvárható lenne, hogy legalább megindokolja. Miért kell az embert sötétben hagyni, hogy fogalma se legyen arról mit tett? Miért kell neki ezzel lelki ismeretfurdalást okozni, hogy biztos csak és kizárólag ő szúrta el?

 

Ahol arctalanul igyekszenek szakítani, ott a szakító fél, aki úgy érzi képtelen személyesen intézni, a másik szemébe nézni, elviselni annak dühét, szomorúságát, sírását. A jobbik verzió az, aki lelkileg gyenge ahhoz, hogy ezt elviselje és nem akarja látni a másik fél szenvedését. Megint csak „enyhítő” körülmény, ha attól tart, hogy a másik képes lesz eltántorítani a szándékától és meggyőzi őt, hogy ne tegye.

 

megalazo szakitas 02

 

Aztán persze a magára maradt fél küzdjön meg az érzéssel, hogy még arra se méltatták, hogy személyesen szakítsanak vele. Hát ennyit érne? Szerették őt valaha, hogy ennyit jelent sem a másiknak, emberszámba se veszi? Sokakat bánt az is, hogy magyarázatot sem kapnak, lehetőséget arra, hogy megvédjék magukat, ellenvéleményt mondhassak. Elvágták őket attól a lehetőségtől, hogy megbeszélhessék a dolgot, megegyezhessenek és ezáltal esetleg ne törjön össze teljesen, ne heverjen romokban az önbizalma, mert mondjuk az derül ki, hogy nem csak ő a hibás.

 

De lássuk mik manapság az új „szakítómódszerek”, amik igencsak megalázóak is lehetnek:

 

Arra ért haza, hogy kirakták

 

Manapság már vannak a fent említettekhez képest hajmeresztőbb szakítások is. Mint például amikor tényleg, egyetlen szót sem váltanak a szakításról, a szerelmes fél azt hiszi minden rendben van a kapcsolatban, csak éppen arra ér haza, hogy a cuccai kint havernek a bejárat előtt vagy az udvaron. Max egy annyi üzenet van ott az egyik dobozon, hogy „Vége, itt vannak a cuccaid.”

 

Ennek az esetnek hallottam már egy olyan verzióját is, amikor egyenesen a munkahelyére vitték be az illetőnek a holmijait dobozokban meg bőröndökben. Az sem lehetett semmi, hogy a kollégák szeme láttára alázta meg a partnerét. Ezek után, hogy menjen be másnap dolgozni? Hogy nézzen a kollégák szemébe, akik között tutira lesz olyan, aki kifogja nevetni? Bár az sem jobb, ha meg mindenki hangosan vagy némán sajnálkozik rajta, úgyis tudni fogja, hogy rajta csámcsognak!

 

megalazo szakitas 03

 

Amikor megüzenték, hogy vége van

 

Bizony, több olyat hallottam már, hogy valakinek megüzenték, hogy vége van! Az illetőnek semmilyen létező módon nem volt képe vállalni a dolgot, ezért az anyjával (felnőtt ember létére), az új nőjével (akiért elhagyta a partnerét) vagy egy barátjával üzente meg, hogy vége. Na… erre a variánsra már tényleg nincs bocsánat! Különben meg ki akar ebbe belefolyni, hogy képes eljátszani az üzenetvivő szerepét? Mit érez az ilyen ember, hogy képes ezt a ”szívességet” megtenni?

 

Amelyik nyilvános helyen szakít

 

A „jó” benne, hogy szemtől szemben szakít. A rossz az, hogy eléggé fél a következményektől, ezért nyilvános helyre vitte a partnerét. Utcára, plázába vagy étterembe. Sokan arra hajaznak, hogy így a másik fél nem fog sírni, nem törik össze, nem rendez jelenetet. Hátha, egy olyan személy volt a kapcsolatuk, aki addig is nyugodt, megértő személy volt vagy ad arra, mások mit gondolnak róla, lehet be is válik. Másoknál viszont elkattan valami és már csak azért is hisztizni fognak és jelenetet csinálnak, amit lehet utóbb meg is bánnak, de valahol így is kellemetlen helyzetbe kerülnek, hogy mások füle hallatára szakítanak vele.

 

megalazo szakitas 04

 

Ez az élmény mindkét fél részére rettentő kínos lehet, még akkor is, ha egy parkban történik. Senki sem akar nagy közönség előtt sírni és könyörögni, márpedig sokan automatikusan ezt teszik, ezért nem is értettem ezt a módszert, miért hiszik azt, hogy az illető majd megembereli magát, mikor éppen szíven szúrják…

 

Ha már szakítás, inkább négy szem közt…

 

Szakítás, ismerősök körében

 

Majdnem olyan, mint ez előző, bár nem gondolnám, hogy bármivel is kellemesebb, ha családi vagy baráti légkörben történik a szakítás. Egyáltalán hogy jut ilyen valakinek az eszébe? Láthatod… volt már rá precedens, hogy a nővel vagy a férfiak a rokonok vagy barátok jelenlétében szakítottak. Persze nem hogy kínos volt annak, akivel szakítottak, de az egész pereputtynak is. Miért válassza valaki ezt a megoldást? Ugyanazért, mint olyan sokan mások, félelemből és mert azt reméli, így nem lesz belőle felhajtás vagy ha kell, védelmére kel a családja vagy barátai

 

Lefeküdt mással, csakhogy szakítsanak…

 

Ez ám az arcpirító megoldás! Hallottam egy sztorit, ahol a férfi addig-addig körözött a barátnője anyja körül, míg nem sikerült azt megdöntenie. Csakhogy utána az anya, (bizonyára észbe kapva, hogy ő mégis milyen anya?!) annyira elszégyellte magát, hogy ő maga vallotta be a lányának, hogy mit tett. Így a pasi persze jól járt, mert szex is volt, meg szakítás. De hát mondani sem kell, hogy kezdetektől ez volt a terve. Hát ennyi… van aki másokat „használ” arra, hogy elérje a szakítást. Ne is kérdezd, miért volt képtelen a nő elé állni, megmondani neki, hogy szakítani akar és ehhez miért kellett ilyen csúnyán megtaposnia őt és még azt is elérni, hogy az anyjával megromoljon a kapcsolata.

 

megalazo szakitas 05

 

Mikor a váló papírt kapod meg…

 

Ez sem éppen a legjobb szakítás, illetve már válási mód, amikor már rögtön a papírokat kapod kézhez azzal, hogy „ezt légyszi írd alá” vagy a férjed, feleséged azzal a hírrel állít haza egyik nap, hogy „beadtam a válókeresetet”. Márpedig erre is volt példa, méghozzá nem is egy, hogy férj vagy feleség így járt és a szerencsétlen csak habogni, bírt, hogy miért. Meg sem kérdezték, bele sem egyezett, azt sem tudja, mi az oka, csak kész tények elé állították. Nem csoda, ha szegénynek azaz érzete, hogy őt semmibe veszik… ez már valahol igazi bunkóság, mert joga lenne tudnia a másik félnek, miért akarnak tőle elválni és megérdemelné, hogy előbb valahol a beleegyezését kérik és nem a háta mögött kezdődik meg az intézkedés. Ám úgy tűnik, ma már tényleg semmibe vehetőek az emberek.

 

Az esküvőn lép le…

 

Na, mi ez, ha nem durva szakítás? A netet körbejárta egy beszámoló arról, hogy egy férfi, aki esküvőkön szokott szavalni kész agyrémbe csöppent! Adott, a csodás esküvőn, zsúfolásig volt a terem vendégekkel, a menyasszony gyönyörű volt és már az elején mindenki könnyekig volt hatódva. Eljött a pillanat, amikor az anyakönyvvezető megkérdezte a vőlegényt, hogy akarja-e a menyasszonyt, az meg csak annyit mondott egy kis hallgatás után, hogy: Nem. Persze mindenki megdöbbent, a menyasszony meg sírni kezdett, de érdekes módon semmit sem kérdezett a férfitől. Vajon pont abban a pillanatban érte őt a megvilágosodás, hogy mégsem akarja elvenni a nőt? Vagy esetleg már korábban is tudta, érezte, de valamiért úgy döntött, majd az esküvőn int be neki? Mégis, mivel lehet magyarázni egy ilyen szörnyű tettet? Nemhogy porig alázta a menyasszonyt, de az egész násznépet is lesokkolta, és a rokonokat is kínoz helyzetbe hozta.

 

megalazo szakitas 06

 

Ha már rendelkezünk gerinccel, használjuk is! Ennyit mindenki megérdemel, hogyha már vége van, akkor azt tisztességesen és kíméletesen intézzük. Mint mondottam, még akkor is, ha már rossz a kapcsolatotok. Mindig gondoljunk arra, hogy fordított esetben nekünk hogy esne…

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan éld túl a szakítást anélkül, hogy megháborodnál? – Menj végig a szakítás fázisain!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!