Mert ugye senki sem szereti a felesleges szájtépést. Biztos te is jártál már így – vagy ismersz olyat – aki milliószor elmondta a párjának, mivel elégedetlen és semmi sem változott, maximum jól összevesztek. Hogyan kellene beszélni a kedvessel arról, hogy elégedetlenek vagyunk vele és mondandónk célba is érjen?

 

 

 

hogy mondjam elegedetlen vagyok 01

Kép: ivona.bigmir.net

 

Mindenki azt mondja, hogy csúnya, rossz dolog az elvárás. Le kell adni belőlük. Az elvárások minden baj forrásai. Nem mondom, hogy nincs benne igazság, de valahol az is érthető, hogy bizonyos dolgokat elvárunk - sajnos roppant negatív felhangja lett ennek a szónak, vagyis próbáljuk meg így – avagy remélünk a kedvesünktől. Ugyanis sajnos ritkán működik csak úgy magától a kapcsolat, illetve nem sűrűn jönnek össze úgy párok, hogy tökéletesen megvannak elégedve egymással és évekkel később is ezt érzik. Vannak, de nincsenek ott minden bokorban. Ugyanis a kapcsolat valahol munka. Dolgozni kell magunkon és a kapcsolatunkon is.

 

Szóval, elvárunk, illetve remélünk bizonyos dolgokat a kedvesünktől. Ettől még nem vagyunk rossz emberek. Persze mást azt várni, hogy hazahozza a milliókat meg a gyémánt nyakékeket meg más azt, hogy beszélgessen, foglalkozzon velünk kicsivel többet. Igen, léteznek irreális elvárások, érdemes is mindig ellenőrizni magunkat, nem-e képtelen, teljesíthetetlen dolgot várunk a párunktól.

Ha pedig arra jutunk, hogy nem, akkor igen, jöhet a megfelelő kommunikáció. Ugyanis az nem megoldás, ha lenyeled a békát és magadban tartod. Nem kell szenvedni. Azzal kinek használsz? Abba csak belebetegszel. Nyugodtan szóvá teheted, hogy mivel vagy elégedetlen.  De mielőtt megteszed, vizsgáld meg alaposan a párodat és a helyzetedet. Mert nagyon sokszor torzítunk és csak azt akarjuk meglátni, amit meg akarunk.

 

Vagyis azt látjuk: sosem foglalkozik velem. Soha nem támogat. Sose csinál semmit.

 

hogy mondjam elegedetlen vagyok 02

 

Közben a valóság gyakran az, hogy a maga módján, de foglalkozik a veled, hogy a múlthéten is támogatta az ötletedet (nem szökőévben meg soha) és hogy tegnap is kivitte a szemetet és pár napja magától megszerelte a kenyérpirítót. Csak mikor elégedetlenek vagyunk, hajlamosak vagyunk rossz színben feltűntetni, hogy a saját bánatunkat igazoljuk. Joggal vagyunk elégedetlenek. Sőt, gyakran a saját hiányainkat, kórságainkat palástoljuk és a saját hibáinkat vetítjük ki a másik félre. Például, hogy azt hiszed, megbízhatatlan, holott azért gondolod ezt, mert így akarod. Talán rá is szolgált, talán csak a te titkos félelmeid miatt tartod annak, mert más is összetörte a szívedet, visszaélt a bizalmaddal és ezért azt gondolod, ő is ezt fogja tenni.

 

Ezért legyünk őszinték magunkkal is, mielőtt beszélgetésre adjuk a fejünket, amit a megfelelő módon kell tenni.

 

Egyrészt akkor, amikor a partnered is vevő, nyitott rá. Nem biztos, hogy rögtön szex után, vagy hazaérve a munkából egy stresszes nap után díjazni fogja az ilyen jellegű beszélgetést. Érdemes odafigyelni a helyes időzítésre. És persze a hangnemre, a stílusra. Vagyis ügyelj arra, hogy magad is nyugodt állapotban legyél, mikor higgadtan tudsz beszélni. Ha ezekre odafigyelsz, már csökkentheted annak a kockázatát, hogy vita legyen. Mivelhogy sosem az a cél, hogy háborúzzatok. Nem harcolnod kell a pároddal, nem az ellenséged. Éppen ezért ne is az legyen a cél, hogy mindenáron érvényesítsd az akaratodat. A cél a kompromisszum, az együttműködés legyen, hogy olyan megoldást találjatok, ami mindkettőtöknek jó! Ezért ne is azzal kezd „beszédem van veled!” mert a legtöbb férfi rühelli ezt. Már rosszra gondolnak és begubóznak, mint egy sündisznó és tüskések lesznek.

 

Szóval, így nézz ki a helytelen kommunikáció:

 

„Figyelj már Jani, te soha nem beszélgetsz velem. Egyáltalán alig foglalkozol velem. Olyan jó volna, ha többet beszélgetnél velem. Én is nézek veled focit, az lenne a minimum, hogy cserébe beszélgetsz velem. Meg én legalább törődöm veled.”

 

hogy mondjam elegedetlen vagyok 03

 

Na, ha ezt így adod elő, semmit nem fogsz elérni. Jobbik esetben. Rosszabbikban megindítod a harmadik világháborút. Ugyanis, ebből az jön le Janinak:

 

Remek, rossz ember vagyok, mert nem beszélgetek az asszonnyal. Kezdhetek fosni, hogy lecserél valaki másra. Persze, ő mindent tökéletesen csinál, mert kinyalja a fenekemet és focit néz velem.

 

A fenti mondatokkal azt erősíted benne, mit csinál rosszul, közben magadat is fényezted, mind emiatt félelmet ébresztesz benne, aminek két végkimenetele lehet:

 

Félelmében megígéri, hogy mostantól megváltozik. (Hidd el, jól hangzik, de ha félelemből dönt így, annak meg lesz a böjtje.)

 

Félelmében támadni fog.

 

 

Akkor pedig megkapod a magadét, hogy miben nem vagy tökéletes, jönnek az ő elvárásai és pikk-pakk elszabadul a pokol. Ezt kerülheted el azzal, ha így tálalod a mondandódat:

 

„Jani, szeretnék veled többet beszélgetni, mert erre van igényem, ettől leszek boldog. Nem lenne kedved többet diskurálni velem?”

 

Miért jó ez a verzió? Mert nem érezteted vele, hogy rosszul csinál valamit, nem burjánzanak el a komplexusok meg a félelmek. Inkább felhívod a figyelmét arra, mivel tehetne még boldogabbá téged és opciót kínálsz neki.

 

hogy mondjam elegedetlen vagyok 04

 

Azt kell elérned, hogy egyezségre jussatok. Van, mikor ez nehéz. Főleg a háztartással, gyerekneveléssel kapcsolatos dolgokban. Ha eleged van abból, hogy mindig mindent egyedül csinálsz és nem segít, a kifakadásod nem old meg semmit. De az igen, ha elmondod, hogy túl vagy terhelve, szükséged lenne egy kis segítségre és felajánlod neki a lehetőséget, hogy választhat, milyen módon segítsen neked. Pl. ha kiviszi a szemetet, az már neked óriási segítség és roppant hálás lennél érte.

 

Igen, vannak férfiak, akik odafigyelnek a nők igényeire és kérni sem kell tőlük bizonyos dolgokat. De nem alapozhatunk erre. Ők szerencsések, másoknak viszont nem ilyen készpasijuk van, hanem meg kell vele beszélni ezeket. Ne azzal foglalkozz, hogy „más pasi” bezzeg magától megteszi és ezt ne is dörgöld a te Janid orra alá. Sose hasonlítsd máshoz, azzal csak rontasz a helyzeten. Fogadd el, hogy ő ilyen és dolgozzatok együtt a kapcsolaton.

 

Végezetül ne feledd: ha te elégedetlen vagy vele, ő is az lehet veled. Vagyis légy nyitott arra, ha akkor éppen vagy máskor, de ő akar majd beszélni veled arról, mivel nincs megelégedve.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Jobban szeretlek, mint te engem

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!