Ez nem jóslat. Nem onnan született a gondolat, hogy belenéztem a jósgömbömbe, mivel ez sajnos közelít a tény felé. De majd úgyis meglátjátok. Nem a rosszindulat szól belőlem, hanem mások tapasztalata. Bár ha jobban belegondoltok, ebben azért van némi logika. Ha egyesek házassága nem elég erős, nem szeretik egymást, akkor bizony el fognak válni.

 

 

jarvany valas 01

kép: pinterest.com

 

Gondoljunk csak bele, egyesek már egy hónapja összevannak zárva. Otthonról dolgoznak vagy szabadságon vannak, de bizony 0-24-ben együtt töltik az idejük. Az még jobbik eset, ha mindez egy családi házban történik, ahol van elég hely elvonulni, és marad egy kis privátszféra. Ám, akik nem ilyen szerencsések és egy- vagy kétszobás panellakáson kell osztozniuk, az már sokkal neccesebb. De nem az az igazi probléma, hogy mekkora helyen kell együtt lennünk.

 

A gond az, hogy kivel kell egy légétben lenni és itt most nem az őrjöngő, örök-mozgó gyerekekről van szó. Hanem mondjuk az alkoholista, bántalmazó partnerről. Elképzelni is borzasztó, hogy mennyire rossz lehet annak, aki mondjuk minden nap ki van téve a családon belüli erőszaknak. Ebben az esetben jobb is, ha elválnak, csak győzze az áldozat kivárni, amíg megteheti. Ellenben nemcsak azok dönthetnek a válás mellett, akiknek el „kellene” válniuk.

 

Márciusban már Kínában a karanténok és kijárási tilalmak enyhülésével megnőtt az elindított válókeresetek száma. Hszian városában rekordmennyiségű válókeresetet adtak be. A helyi sajtó, a Supchina szerint a válások 70 százalékát a nők kezdeményezték. Márpedig az okok olyan hétköznapik, hogy nem kell meglepődni azon: hamarosan más országokban is ez lesz a helyzet.

 

Ugyanis most van igazán időnk megismerni egymást. Sőt, egyeseknek talán arra kell rádöbbenniük: nem is ismerik a férjüket, a feleségüket. Eleinte talán még jó, hogy újra sülve-főve együtt lehetnek, mint talán régen. Többet beszélgetnek, szerelmeskednek, több az intimitás közöttük. Csakhogy több hét együtt töltött idő után, ha gyenge lábakon áll a házasság, kiütközhetnek a kellemetlenségek. Kezdve a partnerük szokásaival.

 

jarvany valas 02

 

Ha nem sok időt töltöttek eddig együtt, megjelenhetnek a különbségek vagy még inkább: a zavaró tényezők. Nem lehet nyugodtan dolgozni vagy olvasni, ha bömböl a rockzene vagy épp a partner áriázik. Bosszantó lehet, hogy miután evett, nem mosogat el maga után. Ráadásul, mivel ketten vannak otthon, azt lehetne gondolni, megoszlik a házi munka. De mondjuk a férfi továbbra is úgy fél a porszívótól, mint a tűztől.

 

Eleinte még csendben tűrik a napi bosszúságokat. Hogy képtelen visszahajtani a vécé ülőkét, nem szedi ki a haját a kádból, hogy hajnali egykor még hangosan tévézik. Aztán elkezdik ezeket szépen szóvá tenni és felhívják a figyelmét arra, mit csináljon másképp. Talán egy-két napig újra nyugalom van, majd kezdődik újra az egész. Akkor már viszont egyenesen rámordulnak a másikra és ha akkor még nem is, majd a következőnél kirobban a vita. A nőnek természetesen semmi sem jó, folyton panaszkodnak, és az sem tűnik fel nekik, ha a férfi esetleg csinál valamit.

 

A férj pedig nehezményezi a csesztetést, ha a neje beleszól abba, mit csinál, megjegyzi, mennyit iszik, mennyit játszik, miért nem csinál valami hasznosat és javítja meg a csaptelepet. Amennyiben a házaspár kettesben él, akkor a szex is probléma forrása lehet: miért kell mindennap csinálni, miért mindig ugyanúgy, miért csak tíz percig tart. Mindezt természetesen már csak a gyerekekkel lehet megfejelni. Ki és hogy neveli a gyereket, hogy beszél és bánik vele.

 

jarvany valas 03

 

Egyszóval lényegében minden stresszforrássá válik és állandósulnak a konfliktusok. A végén már az is zavaró lesz, hogy a partner pislog vagy levegőt vesz. Márpedig az állandó kötözködések, beszólogatások és civakodások nem segítik elő a házasság megerősödését. Mindaz, ami korábban nem zavarta őket – jobban mondva képesek voltak szemet hunyni felette – most mind szörnyen idegesítő lett.

 

Mi változott? Hogy több időt töltenek együtt. Van idejük odafigyelni egymásra és arra, amit csinálnak. Közben a jelenlegi helyzet miatt alapból feszültek és stresszesek az emberek. Amit máskor nem volt idejük vagy lehetőségük szóvá tenni, azt most megtehetik. Vagy csak olyan kevés időt töltöttek együtt, hogy tipikusan próbáltak a jó dolgokra koncentrálni. Ám most „csak a szar van”.

 

Ha nem képesek ezeket a problémákat, konfliktusokat kezelni és megoldást találni rájuk, akkor igen, könnyen válás lehet a vége. Látszólag csekélységek miatt. Valóban, ezek közül egyik sem komolyan válóok. Mindegyik problémán lehetne segíteni. Ám ha nincs meg a megfelelő kommunikáció, a kellő tisztelet és az egymás iránti megértés, megbecsülés, akkor nem fogják tudni helyrehozni a kapcsolatukat. Főleg, ha nem hajlandóak félretenni a saját érdekeiket, ami persze elég nehéz, ha lelki szinten ki vannak merülve, mert felőrli őket a félelem meg a szorongás.

 

Remélhetőleg a járvány vége után nem az lesz az első, hogy mindenki rohan az ügyvédhez. Inkább a családterapeutához. Szó sincs arról, hogy mindennek a régiben kell maradnia, de ha az elmúlt hetekben és a még előttünk állókban arra jövünk rá, hogy gondjaink vannak és döcög a házasságunk, akkor arra kellene törekedni, hogy helyrehozzuk és ne a válás legyen az elsődleges opció.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A házi karantén örömei: újra egymásba szerettünk a férjemmel.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!