„Mi a bizonyíték arra, hogy szeretsz?” Szóval, így állunk. – gondoltam. Még bizonygassam is. Nem elég, hogy együtt vagyunk, hogy egyáltalán nem csinálok titkot abból, hogy szeretem, még el is várja, hogy bizonyítsam! Egyáltalán, hogy lehet az ilyesmit elvárni? Mégis mit képzel, hogy hazudok?!

 

 

mi a bizonyitek hogy szeretsz 01

Kép: wmj.ru

 

Már nem vagyunk együtt. De mikor együtt voltunk, ezzel fárasztott. Bizonyos időközönként megkérdezte: Szeretsz? Eleinte még álmodozó tekintettel, romantikus filmbe illő pillázással elrebegtem, hogy igen. Aztán a következő kérdés: És mi a bizonyíték rá? Hát a szavam, és hogy kimutatom. Nem érzed, te kis csacsi?

 

Csakhogy a butuskából meg a csacsikából idióta lett. Még hosszú hónapok majd évek múltán is képes volt rendszeresen feltenni ezeket az ellenőrző kérdéseket, és értelemszerűen kezdett elfogyni a türelmem. Mit nem lehet azon érteni, ha valakit szeretünk? Mit kell folyton kételkedni a másikban, főleg, ha az illető okot sem ad rá? Nem flörtöltem, nem utaltam arra, hogy unom, nem szeretem, elegem van belőle és azt sem jeleztem, hogy ki akarnék szállni. Viszont az örökös kérdezősködésével és elvárásával ezt kezdte el elérni, mert már nem bírtam türelmesen, szerelmesen, odaadón felelni a kis kérdéseire.

 

Szeretsz? Igen. Mi a bizonyíték rá? Hogy mondjuk veled három éve, veled élek és elviselem a hülye kérdéseidet. Mit akarsz még? Hozzam le a csillagokat, öljek meg érted valakit, akkor elhinnéd már?!

 

mi a bizonyitek hogy szeretsz 02

 

Még én voltam a szemét, hogy felhúztam rajta magamat. Egyértelmű válasznak vette: nem szeretem. Ha szeretném, nem így reagálnék a kérdésére, nem lennék dühös. Arra persze nem gondolt, hogy elfogyott a türelem, hogy ő hozta ki az emberből az állatot, hogy idegbajt kapjak. Mint aki direkt erre utazott. Na, akkor mindjárt átláttam az egész játékot. Mindegy mit mondok neki, úgy sem hiszi el. Mert nem akarja. Egyszerűen nincs annyi önbizalma, hogy elhiggye, önmagáért szeretem, hogy ő kell, hogy új jó, ahogy van. Mindegy hányszor mondom el, hogy mennyire meggyőzően és mennyi hónap, év telik el. Még a halálom napján is bizonygathatnám, akkor sem hinné el.

 

Egészen megsajnáltam volna, hogy jaj a szegény önbizalomhiányos, talán tényleg csak több türelemre, meg némi terápiára lenne szüksége. De mikor megláttam a szándékosságot a szemeiben, hogy direkt forgatja ki a szavaimat, a reakciómat, hogy azt hozza ki belőle, hogy én tényleg nem szeretem, na, akkor eldurrant az agyam. Nem volt már kedvem többé elsorolni a bizonyítékokat, mert korábban még azt is elvárta, hogy részletekbe menően soroljam. Bizonyíték a vele töltött idő, hogy folyton lestem a kívánságait, mindent megadtam neki, amit tudtam, hogy más férfira rá sem néztem, hogy a kedvéért igyekszem jóban lenni a családjával vagy a barátaival ls mindez persze evidens is, ha szeretünk valakit. Fel kellett mondanom – jobban mondva emlékeztetni – mi mindent tettem érte, amit általában egy ember azért tesz meg, mert szereti a párját. De hol van a szerelem az ő részéről, ha mindent tételesen el kell neki sorolni? Mégis milyen kapcsolat az, amely elvárásokra épül és bizonyítékokra? Már az első hónapokban túl kellett volna esni ezeken és megnyugodni, hogy igen, a másik szeret, hiszen velem van, engem választott, nem susmusol, nem kell félni a megcsalástól. De nem. Ő nem volt képes haladni és elfogadni ezt.

 

mi a bizonyitek hogy szeretsz 03

 

Elegem lett az egészből. Persze nem ezért szakítottunk, de ez hozzá tett valamicskét. Nem lehet ezt hosszútávon bírni, ha az ember folyton azzal szembesül, hogy a másik fél nem bízik benne. Nem lehet örökké bizonygatni a szerelmet, mert nem is kellene. Igen, mondják, hogy a tettek beszélnek, de akkor, ha azok természetesen, magunktól jönnek és nem azért. mert meg kell tennem azért, hogy a másik fél elhiggye: szeretem.

 

Az is igaz, hogy valahol kicsit mindig igyekezni kell a másikért, hogy nemcsak megszerezni, hanem meg is kell tartani. De az is más, mikor kényszeresen kell teperni a másik kegyeiért, akár azért, hogy velünk maradjon, akár azért, hogy elhiggye: szeretjük. Régen rossz, ha valaki csak úgy tud hinni a másikban, hogy annak folyton bizonygatnia kell meg lovagi tornákat vívnia a másikért. Komoly önbizalmi problémái és lelki gondjai lehetnek a korábbi kapcsolataiból kifolyólag. Ám ezt nem azzal kellene orvosolnia, hogy elvárja a másiktól, hogy lemészároljon érte egy sárkányt.

 

mi a bizonyitek hogy szeretsz 04

 

Elmondtam neki ezt. Hogy szerintem gondjai vannak, magába kellene néznie vagy segítséget kérnie. Rávilágítottam arra, hogy ez így nem boldog párkapcsolat, ahol ő folyton retteg, elvár, és ahol nekem állandóan törnöm kell magam és bizonygatnom. Sosem mondta ki, de tudtam, hogy nem bízik bennem. Azzal jött, hogy nagyon sok csaló, hűtlen nő képes éveken át tetetni a szerelmet egy kapcsolatban, miközben félrejár. Ez azért sértő volt. Hogy ennyire nem hisz nekem, holott soha, semmi gyanúsat nem műveltem. Igen, lehet, hogy nincs rám írva, hogy hűséges vagyok. Ezek alapján meg miből gondolja, hogy a bizonygatásaim őszinték? Mi van, ha azok is az átverés részei? Mire azt mondta igen, ez is lehetséges. Ott tartottunk, hogy jóformán az derült ki, hogy egy szavamat sem hiszi el. Akkor meg minek küzdjek? Semmi értelme. Ő egyszerűen eldöntötte magában, hogy nem fog hinni nekem. Én pedig az döntöttem el, hogy kilépek. Mást majd biztos nem kell győzködnöm.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem merek már szeretni, mert túl sokszor törték össze a szívemet!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!