Szünet. Mondjuk egy hétig, egy hónapig. Mert át kell gondolni a dolgokat. Van visszaút a szünetből? Van egyáltalán értelme? Nagyon sok sztoriból az derült ki, hogy aki szünetet kért, az már sejtette, hogy nem akarja folytatni a kapcsolatot. Meg egyáltalán, akiben felmerül a szünet gondolata, hogy „egy darabig inkább ne találkozzunk”, abban bizony megfogalmazódott a szakítás lehetősége is. Azt hinnéd ez normális, csakhogy a szünet lényege nem az, hogy elgondolkozzunk a szakításon, hanem azon, hogyan hozzuk helyre a kapcsolatot.

 

 

szunet szakitas 01

Kép: pinterest.com

 

Érdemes tisztázni, hogy a szünet nem azt jelenti: szakítottunk. A szünet ideje alatt ugyanúgy él tovább a kapcsolat, csak nem találkoznak, esetleg nem is beszélnek a párok. Nagyon sokan jöttek már azzal, hogy ezt nem tudták és hajlamosak kifogásként használni arra, miért léptek félre. Nem az a szünet lényege, hogy kipróbáljuk mással az életet. Éppen ezért ment már tönkre sok-sok kapcsolat, mert a szünet ideje alatt félrelépés történt. Ugyanúgy megcsalásnak számít.

 

A legtöbbször akkor kérünk, javasoljuk a szünetet, amikor úgy érezzük, hogy át kell gondolnunk valamit. És nem feltétlenül azt, hogy akarjuk-e a kapcsolatot, hanem, hogy mit tehetünk érte. Van, mikor úgy tudunk igazán jól megoldani egy konfliktust, nehézséget, ha kicsit távolabb kerülünk egymástól. Mikor együtt élünk, sokszor nincs elég időnk, lehetőségünk feldolgozni bizonyos dolgokat, mert újabb és újabb ingereket kapunk egymástól, amik folyamatosan befolyásolnak bennünket. Olyankor kell néha egy kis különlét, mert távol a másiktól kitisztul a fejünk, a látásunk, lehiggadnak a kavargó érzelmek.

 

Ilyen eset lehet az, mikor egyszer a párod beolvas neked és olyat mond, ami szöges ellentétben áll az eddigiekkel. Vajon mióta gondolja ezt? Tényleg ezt gondolja rólam, ez az igazság? Vagy csak meg akart bántani? Ilyenkor jó, ha nem az azonnali szakítás mellett döntesz, mert nem élhetsz tovább olyannal, aki így gondolkodik rólad vagy aki azt mondta neked: b*** meg ribanc, márpedig veled így nem lehet beszélni. Ebben az esetben se az legyen a szünet célja, akarsz-e egy ilyen pasival lenni (holott eddig minden rendben volt köztetek). Inkább azt kell átgondolni mi lehetett az oka erre, te mennyiben, mivel járulhattál hozzá és hogy lehetne ezt megoldani. Pár nap különlét után, mikor megnyugodtál, lehiggadtál, lehet róla beszélni. Sokszor, akik együttélnek, annyira beleragadnak egy adott problémába, konfliktusba, hogy nem tudnak tovább lépni, falakat emelnek vagy egymáson vezetik le a feszültséget. Ilyenkor jöhet jól a szünet. Ugyanis gyakran a szünetet kérő félnek nem a kapcsolattal, de még csak nem is a párjával van baja, hanem a kialakult helyzettel. Egymástól távol, kiszakítva a megszokott közegből segíthet megvilágosodni.

 

szunet szakitas 02

 

Ugyanígy van ez akkor is, ha valaki már azt érzi, annyira nem szereti a kedvesét. Akkor sem kell egyből szakításra adnia a fejét. El kell töprengeni azon, miért van ez így, mit hiányol a kapcsolatból, min kellene változtatni ahhoz, hogy jobb legyen.

Vagyis ha észrevetted: minden szünet végét a kommunikációnak kell zárnia. Meg kell beszélni azt, hogy mire jutottatok. Ha akarod a kapcsolatot, - és a párod is – akkor tisztázni kell a problémát és kompromisszumokat kötni. Vagyis ha sértés ért bennünket a párunk részéről, de bocsánatot kért, hajlandó tanulni a hibájából és tisztázni az esetleges, benne dúló ellenszenvet, problémát, utána működhet a kapcsolat.

 

Mert igenis van, mikor a szünet jót tesz a kapcsolatnak. Amikor a távolság alatt rádöbbenünk: tényleg hülyék voltunk, marhaságon hisztiztünk be, néha szörnyen idegesítőek vagyunk. Vagy: hiányzik a párom, még mindig szeretem, kész vagyok változtatni azért, hogy megtartsam.

 

A szünet alapvetően nem jelent törést egy kapcsolatban. Segíthet újra közelebb hozni azokat, akik eltávolodtak egymástól. Sokan félnek a szünettől, mert azt hiszik, az már biztosan a kapcsolat vége, de ez nem igaz. Fontos, hogy minden szünet esetén szabályokat hozzunk. Meg kell állapodni abban, meddig tart. Min. 1 hét, de 1 hónapnál általában nem célszerű, hogy több legyen. A szünet ideje alatt is lehet kommunikálni egymással. Ja és a lényeg: közben nem lehet mással hetyegni.

 

De persze lássuk be, vannak esetek, mikor nincs értelme a szünetnek. Olyankor csak időhúzásra használjuk, vagy abban reménykedünk, hogy a másik végre kimondja a szakítást. Van, mikor csak a reményünket táplálja. Például ha együtt van egy pár tíz éve, de az egyik fél továbbra sem akar házasodni, míg a másik meg rettenetesen és az minden vágya, nincs értelme szünetet tartani. Aki tíz év után nem gondolta meg magát, az utána sem fogja. (Legalábbis csekély az esélye.) Ugyanez igaz a gyerekvállalásra, családalapításra. Ha tíz évig nem akart, valószínűleg utána sem fog. Tehát, tekintsünk el az évek számától: ha valaki tartósan nem vágyik valamire, arról beszélni kell. Mert ha sose változik meg a párunk véleménye és örök agglegény akar maradni, nem biztos, hogy érdemes még tíz évet várni arra, hátha csoda történik.

 

szunet szakitas 03

 

A mérgező párkapcsolatok esetén is ez az igazság. Ahol az egyik fél bántalmazó, alkoholista, pszichopata, akármi, ott is célszerű inkább végleg szakítani. Mivelhogy vannak, akik nem akarnak megváltozni. Ha hosszú ideje ugyanazt tapasztalod és a szép szó, a goromba beszéd vagy akár a különböző terápiák után is ugyanott tartotok és úgy látod semmit sem segített, nem változott, akkor tudd, nem kötelező mellette maradnod. Ilyenkor nincs értelme a szünetnek, hiszen a napnál is világosabb a helyzet.

 

Végül ott van azaz eset, amikor azért kér valaki szünetet, hogy átgondolhassa: a régit vagy az újat válasszam? Azt hinnéd, ilyenkor nincs értelme a szünetnek, úgyis az új fog győzni. Nem feltétlenül van így. Volt már olyan, aki ez idő alatt döbbent rá, hogy inkább a régi mellett marad. De érthető, hogy ilyenkor kell egy távolság, hogy az illető kicsit egyedül legyen és felszínre kerülhessenek a valódi érzelmei.

 

Hiszen ez a szünet lényege. Dolgozni magunkon és a kapcsolatunkon. Ha valaki úgy megy szünetre, hogy szinte biztos abban, hogy már nem akar a párjával lenni, akkor az csak átmenetnek használja a szünetet, hogy elkezdjen róla leválni és könnyebben mondhassa ki a szakítást. Amennyiben minden mással foglalkozunk szünetben csak azzal nem, hogy gondolkodjunk magunkon vagy a párkapcsolatunkon, akkor megint csak az mondható el, hogy lélekben az illető már ki is lépett a kapcsolatából.

 

Tehát: a szünet nem egyenlő a szakítással és van, amikor igenis segíthet. De mindig le kell fektetni a szabályokat a szünet idejére. Jobb az, ha nem szakítjátok meg a teljes kommunikációt és ha ki van tűzve a szünet végének időpontja. Ha tudod, hogy arra fogod használni a szünetet, hogy gondolkodj és megoldást keress, akkor minden a legnagyobb rendben van! Ezért ne ess kétségbe akkor, ha a párod szünetet tartana!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Szünet idején félrelépett. Ez megcsalásnak számít vagy simán belefért?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!