Valószínűleg erre nem létezik egységes válasz, már csak azért sem, mert mindannyian mások vagyunk, különböző igényekkel. Hála az égnek nem vagyunk egyformák. Mindenkinek megvan a maga véleménye erről a felvetésről, ugyan dr. Elyakim Kislev szociológus tanulmányában, amit a Psychology Today ismertetett, izgalmas válasz született erre a kérdésre.

 

 

hazassag vagy parkapcsolat 01

kép: arine.jp

 

Mit ad a házasság? Ideális esetben érzelmi és anyagi biztonságot, márpedig a legtöbben erre vágyunk. Meg egy biztos partnerre, aki minden körülmény között kitart mellettünk. A házasságnak számos egyéb előnye is van, mint a hűséges társ és a biztonság. Hiszen ez a társ lesz gyermekink apja vagy anyja. Az is jó érzéssel tölthet el, hogy tudjuk, hogy lesz valaki mellettünk idős korunkban, aki gondoskodik rólunk. A házasság egy erős lelki köteléket ad, hogy van valaki, aki jóban-rosszban, betegségben - egészségben mellettünk van, aki ismer bennünket és az igényeinket, főleg, ha ki is tudja azokat elégíteni.

 

De jól tudjuk, hogy a tartós kapcsolatban élők belekerülhetnek egy olyan mókuskerékbe, ahol elfeledkeznek egymásról. Kapcsolatuk megszokássá válik és ezzel együtt a szex rutinná. Természetesen nem minden házasságra jellemző ez. Tudatos odafigyeléssel újra meg újra fel lehet szítani a tüzet az ágyban és a mindennapokban. De lássuk be, sokan belekényelmesednek a házasságba, mert úgy gondolják, hogy jól van, megszereztem, az én kedvesem, már nem kell tepernem. Ugyan, ez a párkapcsolatban élőknél is igaz lehet. Ahol az egyik vagy akár mindkét fél túlságosan leáll és már nem tesz lépéseket a kapcsolat fejlődéséért, a boldogság szinten tartásáért, ott előbb-utóbb problémák lesznek. Ezért nem szabad sosem teljes mértékben hátradőlni. Igen, a házasság lényege, hogy ezt valahol jobban megtehetjük, mert eldöntöttük, hogy elkötelezzük magunkat a másik mellett. Ám ettől még nem jelenti azt, hogy nem kell időről időre újra meghódítani egymást.

 

Ráadásul azon házaspároknál, ahol ott a gyerek is esetleg, szintén korlátok közé szorulnak a párok. Kialakul egy rendszer az életükben, amibe vagy belefér a szex vagy nem és ha igen, akkor se feltétlenül minőségi, legfeljebb egy gyors numera erejéig jutnak el. Fáradtan, egész álló nap pörögve és közben gyereket nevelve, persze, hogy nem egyszerű szerelmi életet élni, de nem is lehetetlen! Minden csak akarás kérdése!

 

hazassag vagy parkapcsolat 02

 

A párban élőknél – főleg a friss szerelmesek esetén – egyértelműen nagy a tűz. Merészek és nyitottak az ágyban, szívesen próbálkoznak új dolgokkal. Valószínűleg gyakrabban is szexszelnek, mint a házasok. Főleg azok, akik talán nem élnek együtt, mivel ott még gyakoribb és intenzívebb lehet a szex. A kevés idő arra sarkallja őket, hogy aktívan átadják magukat egymásnak és élvezeteknek.

 

Ugyanakkor erre képesek lehetnek azok a házaspárok is, akik igyekszenek szinten tartani a viszonyukat és nyitottak az újításra. Sok házasságban élő pár – épp az említett biztos partner miatt – mer jobban kísérletezni, mivelhogy megbízik a másik félben. Nagyon is szeretnek kísérletezgetni az ágyban, mert igenis tisztában vannak annak azzal – amellett, hogy igényük is van rá – hogy a jó szex, a jó kapcsolathoz is hozzájárul.

 

De lényegében az említett tanulmány szerint, azok szexszelnek többet és élvezik jobban a testi szerelmet, akik párban élnek, akár együtt laknak, akár nem. És nem meglepő, de azok szexszelnek a legkevesebbet, akik egyedülállók.

 

Viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a házasság rossz lenne. Nem szexgyilkos. Azt sem lehet elkönyvelni, hogy idővel mindenki szerelmi szenvedélye enyhülni fog és lagymatag pocsolya lesz. A boldogság kulcsa a mindennapokban és a szexben az, hogy a párok képesek legyenek testileg és lelkileg kielégíteni egymást. Ezáltal ugyanolyan boldogok lehetnek a párban élők és a házasok is.

 

hazassag vagy parkapcsolat 03

 

Mindig az a kérdés, hogy mennyit hajlandóak tenni egymásért, mert általános igazság az, hogy hosszú távon egyik kapcsolat sem megy magától, mindig szükség van arra, hogy időnként dolgozzanak rajta. Bármennyire is megnyugtató, hogy ott van mellettünk a kedves, akire lehet számítani, nem jelenti azt, hogy el lehet kényelmesedni. Legalábbis nem célszerű. Különben nem lenne annyi rossz példa arról, hogy a párok kapcsolata megszokássá vált, elfelejtkeztek egymásról, nem törődtek eleget a másikkal vagy nem megfelelően és ezért megcsalás történt. Holott ez nem ok a megcsalásra. De sok megcsaló indokként azt hozta fel, hogy elhanyagolták testi vagy lelki szinten.

 

Természetesen, csak mert hosszabb-rövidebb hanyagoljuk, mert épp túl pörgős vagy nehéz időszakunk van és kevesebbet szexelünk, nem jelenti azt, hogy rettegni kellene, hogy Úristen, meg fognak minket csalni. Egy jól összeszokott kapcsolatban egy megértő és elvekkel rendelkező (hűséges) társ mellett ettől soha nem kellene félni. Hiszen rengeteg hátránya van annak, ha kényszerből, kötelességből, félelemből szexszelünk, hogy megtartsuk a párunkat. Nem egészséges és hosszú távon senkinek sem tesz jót.

Ellenben tény, hogy a párunknak szüksége van ránk, ahogy nekünk is rá és kellünk egymás boldogságához. Mindenkinek mástól jó a szex, függetlenül attól, hogy milyen státuszban vagyunk. Ám az biztosnak látszik, hogy a szex titka a törődés. Testi és lelki szinten egyaránt.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A férjem jobban élvezi a virtuális szexet! Azt mondta, már nincs szüksége rám!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!