Mintáinkat, automatikus viselkedéseinket nem lehet eléggé hangsúlyozni. A személyiség azon tapasztalatokból és gondolati mintákból alakul ki, melyet valaha magunkba szívtunk. De csak rajtunk múlik, hogy mivel kívánjuk táplálni. Amikor felfedezzük saját típusunkból egy részt, többet fogunk tudni Énünkről, beazonosíthatjuk működésünk, ezáltal pozitív változásokat idézhetünk elő.

enneagram parkapcsolat 01

Kép: Pixabay.com

Kapcsolatainkban ugyanazokat a dolgokat látjuk, érzékeljük, miközben van, hogy teljesen mást gondolunk mintáink miatt a történtekről. Másképp látjuk egymást házasságunkban, munkánkban, másképp látjuk gyerekeinket, gyakran anélkül, hogy látnánk a szisztematikus beállítottságot. Az enneagram segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy mélyen betekintsünk személyiségünkbe és tisztázzuk kapcsolatainkat. Sok esetben törekszünk a harmonikus és pozitív életre, de ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mi zajlik bennünk tudatalatt és mik azok a dolgok, amiken változtatnunk kell, akkor feleslegesen hajszoljuk a boldogságot. Sajnos konfliktusaink nagy része abból fakad, hogy nem értjük egymást. Amikor vesszük a fáradtságot és megpróbáljuk megérteni saját magunk működését, vagy partnerünkét, máris elfogadóbbá és együttérzőbbé válhatunk.

Onnan tudod meg, melyik személyiségtípusba tartozol, hogy egyesével összeadod születési dátumod, amíg egy számot nem kapsz. Pl: 1987.02.23.=32/5. Olvasd el a kapott számhoz kapcsolódó leírást, majd olvasd el a születésnapod számaihoz tartozót is. Ami eltalál és tudsz vele azonosulni vagy erősen tagadod, az jellemző rád.

A lentebb írottak mindkét nemre vonatkoznak.

1-es típus:

Megjelenésük határozott, magabiztosak, intelligensek. Ránézve átfut a gondolat bennünk: Férfi mellett:" Igen, mellette biztonságban vagyok. Nő mellett: Vonzó, stabil jelenség". Udvariasak, magatartásuk meggyőző, bizonyos helyzetekben tapintatlanok is tudnak lenni. Tegyük szóvá, ne menjünk el mellette. Szeretik a hagyományos dolgokat, a kultúra nem marad ki az életükből. Férfiaknál az udvarlás nem erősség, nőknél a bókok fogadása. Inkább cselekvésekben jeleskednek, így fejezik ki szeretetüket. A születésnap szám jelentései mutatják meg érzelmi kifejezésüket. A számonkérést nem bírják elviselni, inkább kérjünk, majd eldöntik, megadják vagy nem. A nem reagálás náluk azt jelenti:- átgondolják a hallottakat, -figyelembe sem veszik, és van, hogy így akarnak hatni. Ezen működésük nem könnyíti meg a velük való közös életet például egy érzővel, de ha párja megtanulja kezelni, nem veszi magára, nem lesz gond. Az utazás, kimozdulás lazítja őket. A rendetlenség kiborítja, mindegy, hogy ez hol, miben jelenik meg. Biztos, hogy szóvá teszi! A család nagyon fontos számukra, gondoskodók. Családban a gyerekeket helyezik előtérbe, párja ne vegye magára, ha időnként hanyagolva érzi magát emiatt. Mondja el, értesse meg vele, mire vágyik. Szeretik, ha a párjuk határozott, de az ellenkezést nem tűrik. Ez egy nagy ambivalenciájuk, mert igényük van rá, de akaratosságuk nem viseli el. A restséget utálják, a haszontalanságot rosszul kezelik, ilyen esetben bírálnak. Kibillent esetben túlságosan alkalmazkodók, nem szeretnek konfrontálódni. Megtesznek bármit, csak ne kerüljenek kínos helyzetbe vagy elvonulnak, így jelzik, hogy hagyják békén. Bátran kérdezzünk tőlük.

enneagram parkapcsolat 02

8-as típus

Megjelenésük rátermett, rendkívül erősek, szeretik a kihívásokat, hódítók! Kalandvágyók, és nem hagyományos módon. Szenvedélyesen, magas hőfokon szeretnék megélni kapcsolataikat. Nem az ő stílusuk, hogy hosszasan ostromolja a kiválasztott nőt, vagy sokáig udvaroltasson magának a nő, inkább gyors hódító vagy csábító, pontosan tudja, "mitől döglik a légy". Lehengerlő modoruk általában tetszik is az ellenkező nemnek. Kibillent esetben a férfi fizikai előnyével visszaélhet, dühkitörései trágárságban nyilvánul meg, a nő durva stílusban fejezi ki magát, és ezzel el is intézik az ügyet. Mindig övék az utolsó szó, majd úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi. Ez a hirtelen váltásuk partnerének nagyon zavaró lehet, csak higgadtan és megfontoltan lehet kezelni, nem belemenni a harcukba. A születésnap szám jelentései mutatják, milyen az érzelmi kifejezésük. Elvárásuk az ellenkező nemtől, hogy ő is belevaló legyen, szeretik a heves vérmérsékletű, szenvedélyes partnert, ellenben nem kedvelik, ha a partnernek merev beállítottsága van a férfi-női kapcsolatokról. Ha megmondják nekik, hogyan kellene viselkedni egy kapcsolatban, annak ellenkezőjét fogja tenni. Szeretik párjukat úja és újra meghódítani, ez biztosítja a vibrálást, az izgalmas érzést köztük. Hajlamosak párkapcsolatban a hatalmi harcokra, átlagban többször érik el azt, amit akarnak. Dühös lesz, ha valami nem sikerül, hagyni kell, míg rendezi feszültségét. Erős egyéniségek, határozottak, tudják mit akarnak és el is érik. Van, hogy ezt túl hangosan vagy hirtelen teszik, a türelem nem erősségük. Nem feltétlen romantikus alkat, de jól rá tudnak hangolódni partnerükre. Mellettük izgalmas kalandokat, mozgalmas életet élhet társa. A szelíd magatartás segít. Kibillent állapotban bátortalan.

enneagram parkapcsolat 03

9-es típus

Érzékenyek, gyengédek és segítőkészek, mások érzéseire szinte azonnal ráhangolódnak. Barátságosak, karizmatikusak, személyiségük tükrözi intelligenciájukat. Önzetlenül támogatják embertársaikat a nehéz helyzetekben, legyen szó bárkiről. Hajlamosak önmagukat és másokat túlidealizálni, olyat tudnak meglátni az ellenkező nemben, amit senki más. Kedvelik az érzékeny lelkületű társat, a durvaság, a közönséges viselkedéstől kiborulnak. Szerelmes típusok, vágynak a szenvedélyre, a romantikára, az intenzív érzelmekre. A születésnap szám jelentései mutatják, hogyan kommunikálja érzéseit, hogyan reagál a külvilágra. Társukhoz jól alkalmazkodnak, nemes érzésűek. A vitát nem kedvelik és nem is értik, hogy mások miért háborúznak egymással. Kibillent esetben tele vannak belső zűrzavarral, saját véleményük, meggyőződésük annyira leköti őket, hogy észre sem veszik, ők akarják irányítani partnerüket. Nyíltan vagy állandó célzásokkal folyamatosan azt hangoztatják, hogyan kellene élnie partnerének, de ők maguk nem követik, amit követelnek. Ellenállnak az életükben felmerülő negatív dolgoknak, nem ismerik fel kihívásaikat, rabjaik saját idealizált elképzeléseiknek. Mondanivalójuk csapong. Azonnal kimondják, mit gondolnak vagy, ami eszükbe jut, s közben nem veszik észre, hogy kifejezésük tapintatlan lehet partnerére nézve. Túlságosan tökéletesség-keresők, emiatt sokat moroghatnak, zsörtölődnek, de fel sem merül bennük, hogy ki szeretne egy állandó elégedetlen partnerrel együtt lenni. Jó esetben szeretetre méltóak, távol áll tőlük az önzőség, a saját vágyak hajszolása, normális körülményeket teremtenek maguk és családjuk számára. Szembesítsük, hogy idealizált dolgai nem mindig állnak meg a valóság talaján.

enneagram parkapcsolat 04

A pozitív jellemzések az egészséges személyiséget tükrözik, a negatív működések mutatják, miben érdemes fejlődni.

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a 2-es, 3-as, és a 4-es érző típusokat elemezzük. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek kövess minket továbbra is.

 Mészöly Kriszta 

Karakterológus, Life-Coach

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

Valaki megmondaná miért baj, ha kibeszélem a páromat?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!