Szeretheti egy pár ugyanannyira egymást? Vagy ez lehetetlen és az egyik valóban jobban szereti a másikat? Különben is, miért baj, ha mondjuk a nő vagy a férfi szeret jobban? Attól miért lesz a másik szerelme kevésbé értékes? Miért kellene attól rettegni, hogy akkor el fog hagyni bennünket? Egyáltalán miért kell a szerelemből versenyt csinálni? Nem az a lényeg, hogy szeretjük egymást?

 

 

jobban szeretlek 01

Kép: pinterest.co.uk

 

Én is mondtam ezt: jobban szeretlek, mint te engem. Mondtam már olyannak, akivel kapcsolatban biztos voltam abban, hogy így van. Mikor már éreztem, hogy haldoklik a kapcsolat. Tudod, amikor a haldokló emberből feltör az a savanykás szag és érzed, hogy közel a vég. Még mosolyog, de már rohad. Még mi is mosolyogtunk egymásra, de tudtam, hogy véget fog érni a kapcsolat. Nem voltam vak és a hatodik érzékem sem hagyott cserben. Éreztem, hogy jobban szeretem, mint ő engem. Ő a barátait és a piát szerette jobban. A szabadságot, hogy azt csinál, amit akar. A hatalmat, amit gyakorolt felettem, hogy sakkban tartott és dirigálhatott. Még ezek ellenére is szerettem, mert a szerelem már csak ilyen, nem igazán lehet megmondani a szívnek, kit szeressen és kit nem.

 

Végül igazam lett. Jobban szerettem, ezért jobban is akartam a kapcsolatot, jobban kapaszkodtam belé és próbáltam életet lehelni a szerelmünkbe. Nem ment. Ő nem szeretett annyira, hogy változtatni akarjon a dolgok állásán. Vége lett. Csak azért mondtam, hogy jobban szeretem, mert el voltam keseredve. De talán… zsarolni is akartam vele. Mert azt hittem, így észbe kap. Tenni fog azért, hogy többé ne mondjam ezt. Nem jött be.

 

Egyszer pedig nekem mondták ezt. Jobban szeretlek, mint te engem. Mire én azt mondtam, nem igaz, ugyanannyira szeretlek. De tudtam, hogy nem mondok igazat. Énem egy része tudta. Ámde nem akartam szembe nézni azzal, hogy az a kedves, drága lélek, tényleg mindent megtesz kettőnkért, és értem. A csillagokat is lehozta volna nekem. Elszántan kereste kegyeimet. Foggal-körömmel küzdött értem. Nem akartam megbántani, ezért mondtam azt, hogy ugyanúgy szeretem. Pedig mint utóbb kiderült, ő elfogadta volna, ha megmondom az igazat. Amúgy is érezte. Soha nem is zavarta. Csak azt akarta, hogy vele legyek. Hitt abban, hogy később talán még jobban megszeretem, de nem sikerült, hiába dolgoztunk rajta mindketten. Szeretni akartam, de ahogy mondtam… ez nem megy parancsszóra.

 

jobban szeretlek 02

 

Most pedig, végre úgy érzem, olyannal vagyok, aki annyira szeret, ahogy én szeretem őt. Most már csak játékból mondom, hogy én jobban szeretlek, mint te engem. Ő pedig belemegy a játékba és viszont bizonygatja, hogy ez nem igaz, ő szeret jobban. Aztán megpróbáljuk überelni egymást, de közben tudjuk, hogy ez játék. Tisztában vagyunk azzal, hogy szeretjük egymást. Nagyon. Nincs miért félnünk, nem aggódunk amiatt, hogy a másik le fog lépni.

 

Szóval, miért is hangoztatjuk, hogy jobban szeretjük a másikat? Meglehet, hogy csak játékból. Mert szeretjük hallani, hogy a másik szeret és bizonygatja, hogy mennyire. Jót tesz az önbizalmunknak, a kis lelkünknek. Máskor pedig talán azért mondjuk, mert változást remélünk tőle, mert tényleg jobban is szeretjük a másikat. De mi van akkor, ha csak hisszük, hogy így van?

 

Hiszen van olyan, aki csak azért mondja, hogy fényezze magát. Úgy próbálja beállítani a másik felet, mint aki nem szerelmes annyira vagy nem tesz eleget a kapcsolatért. Le akarja győzni a kedvesét. Ő az, aki elmeséli a családnak, a barátainak, hogy „én szeretem jobban a Mátét”. Meg akarja mutatni a világnak, hogy az ő szíve milyen nagy. Ezzel csodálatot vagy éppen sajnálatot akar kiváltani másokból. Csodálatot, hogy ő milyen nagyszerű ember, hogy ennyire szereti a párját és mennyi mindent megtesz érte. A sajnálattal meg ugyancsak szeretetet akar bezsebelni. Szegény Icuka, hiszen nem szereti őt annyira a párja, nem képes megtenni érte bizonyos dolgokat, nem hajlandó megváltozni érte. Icuka meg a hős, hogy mindennek ellenére is szereti. Ez színtiszta mártírkodás és érzelmi zsarolás. Hiszen kit ne sértene az, ha azzal vádolják, hogy nem szereti eléggé a kedvesét. Csak azt nem érdekli, aki valóban egyetért az állítással, hiszen az nem is akarja törni magát. Illetve azok, akik tudják, hogy nem igaz, de nem fogják ezt bizonygatni.

 

jobban szeretlek 03

 

Mert nem is kell bizonygatni. Legalábbis folyton. Nem kell folyton hangoztatni, hogy én mennyire szeretlek. Nem csak az a felesleges, hogy „nagyon” meg „oltárira” meg „sokkal, de sokkal jobban”, hanem eleve azt is felesleges, hogy szereted. Igen, a kapcsolat elején érdemes, hogy megnyugtassuk egymást, és persze jól is esik kifejezni. De idővel már számos úton-módon a másik tudtára adhatjuk, szavak nélkül. Így nem veszítheti el a varázsát és mindig meg fog újulni a kapcsolat. Hol szexszel, hol öleléssel, egy csókkal, egy virággal, egy kedves üzenettel fejezzük azt ki, hogy szeretjük a másikat. Hol pedig azzal, hogy azt mondjuk: szeretlek.

 

A szerelem nem verseny. Nem lehet azt csinálni belőle. Az már gáz, ha mérjük a szerelmet. Hiszen mikor hajba kapunk, akkor is szeretjük egymást, de nem biztos, hogy ugyanolyan nagy lesz a láng, mint előtte. Mint ahogy vannak időszakaink, amikor hol erősebb, hol kevéssé intenzív a szerelem. De az számít, hogy van és hogy a pár képes újra meg újra felszítani a tüzet. Attól még a szerelem nem múlik el, csak mindig más lángon ég. Ettől lesz izgalmas a kapcsolat és nem attól, hogy 0-24-ben az év minden egyes napján vadul szeretjük egymást és kőkeményen harcolunk a másikért és ékes jelét adjuk a szerelmünknek.  Ilyen esetben legfeljebb azt lehetne mondani, hogy néha jobban szeretlek, mint te engem. De ez valahol reális, nem? Hiszen még a legjobb párok is megbántják néha egymást. Olyankor is szeretjük egymást, de azért lehet egy kis harag iránta a szívünkben.

 

jobban szeretlek 04

 

Sose sértsd meg azzal a kedvesedet azzal, hogy azt állítod, te jobban szereted. Ugyanis mindenki egyedi módon fejezi a szerelmét. Van, aki ki se mondja, hogy szeretlek, csak szökőévben egyszer. Sose ez alapján mérd a szerelmet, mert lehet, hogy ő ezer másik féleképpen mutatja ki, csak te nem látod, mert nem akarod észrevenni vagy neked az nem a szerelem jele. Ám ettől még nem tagadhatod le. Viszont egy pár egy idő után megtalálja a közös szeretetnyelvet. Adj időt magatoknak összecsiszolódni.

 

Persze az más, ha a párod már nem szeret annyira, mert megromlott a kapcsolatotok. Vagy ha valahol a zsigereidben érzed, hogy átver, csak szexre kellesz neki. Igen, ilyenkor van, hogy valóban te szereted őt jobban. Viszont egyik helyzetben sem fog megmenteni téged az, ha a tudtára adod, hogy te szereted jobban. Innen is látszik, hogy mennyire felesleges hangoztatni. Vagy szeretünk valakit szerelemmel, vagy nem. Minden más csupán szeretet, abból pedig sokféle létezhet.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Annyira szeretlek, hogy inkább elengedlek

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!