Ez bizony olyan dolog, ami soha nem megy ki a divatból. Örökké vágyunk rá. Egészen fiatalkorunktól kezdve. Nő és férfi egyaránt. A legtöbben kétségívül vágyunk a sírig tartó szerelemre. A soha ki nem hunyó lángra, a biztonságra, hogy van kivel osztozni jóban és rosszban egyaránt életünk végéig. De van esély erre? Lehet még részünk ilyen szerelemben?

 

 

sirig tarto 01

kép: unsplash

 

A szüleink között is találni rá példát. De főleg a nagyszüleink esetén. Meg a dédszüleinnél. Igen, voltak idők, amikor mi sem volt természetesebb, mint egy életen át kitartani a másik mellett. És nem igaz, hogy csak azért, mert nem volt szokás a válás. Ahogy az sem általános igazság: biztos titokban csalták egymást vagy szar volt a kapcsolatuk, csak mást mutattak a külvilág felé. Persze, ezekre is volt példa. Ám ne próbáljuk meg mindenáron besározni azt, ami egyszerűen szép volt, jó volt és működött. Márpedig régen nagyon is működött a házasság intézménye.

 

Létezett az igaz szerelem, a hűség, a kitartás. Hittek a fogadalom erejében, a szövetség varázsában, hogy megéri kitartani egy ember mellett. A mai napig akadnak még ilyen párok, akik több évtizede együtt vannak. Nem voltak kilengéseik, és nem is viseltetnek egymás iránt titkos gyűlölettel. Akármilyen nehéz is legyen elhinni. Ezek a házaspárok szeretik egymást, ugyanazzal a szerelemmel, mint fiatalkorukban vagy akár azóta még mélyebb, szorosabb lett a kötelék közöttük. Együtt készülnek meghalni vagy ha sajnálatos módon egyikük már eltávozott, akkor legalább egy életen át tartott a szerelmük.

 

sirig tarto 02

De vajon mi, a jelenkor emberei, szerelmesei, magányos szívei, bízhatunk ebben? Hogy megtaláljuk azt az embert, aki mellett megöregedhetünk? Rengeteg egyedülállónak ez a leghőbb vágya, hogy meglelje azt, akivel egy életre összekötheti az életét. Csakhogy manapság olyannal „vigasztalják”, a szerelemre éheseket, hogy „úgyis minden második házasság válással végződik”. Meg hogy nem normális, egészséges, természetes életünk végéig egy emberrel lenni. Úgysem létezik a hűség. Nincs monogámia.

 

Sajnos bőven akadnak erre példák is.  Valóban rengeteg a megcsalás, a válás, a kaland, az olyan kapcsolat, ami nem tart sehová. Az emberek egy része csak a jelennek él, egy másik réteg úgy van vele: bárki megteszi, csak legyen valaki. Megint mások mindent elviselnek és ha kell szenvednek, csak azért, hogy ne legyenek egyedül. Ezért van annyi ember pocsék vagy éppen bántalmazó, mérgező kapcsolatban. Félnek a magánytól vagy éppen a kudarctól (hogy harmincöt évesen még se kutyája, se párja, se gyereke) és ezért nem keresik elég kitartóan az igaz szerelmet, csak elfogadják az első lehetőséget, amit az útjukba sodor a sors.

 

sirig tarto 03

 

Pedig az igazság az, hogy létezik sírig tartó szerelem. Az a fajta a tűz, ami az évek során nem huny ki, hanem tartósan jelen marad. Tíz-húsz év után sem kell meghalnia a romantikának, a varázsnak és érhetik újdonságok az embert. Ha tesz is érte. Amennyiben az ember időt és energiát szán arra, hogy megtalálja a megfelelő társat, aki nemcsak mereszteni akarja a fenekét a kapcsolatban és élvezni annak minden előnyét, hanem dolgozni is hajlandó benne. Mert a kapcsolat, a szerelem munka. Eleinte terülj-terülj asztalkám van, de utána az asztal kincsei nem teremnek maguktól. Meg kell dolgozni értük. Még a varázsigéket is el kell újra meg újra mondani egy bizonyos idő után ahhoz, hogy hassanak…

 

Na, és mi a helyzet azokkal, akik már kimondták az igent? Ők mire számíthatnak? Remélhetik a boldog befejezést? Még szép! De az előbbi sorok rájuk is érvényesek, vagyis tenni kell a boldog befejezésért. Mindkét félnek. A sírig tartó szerelem olyan álom, aminek megvalósulásáért érdemes tenni. Félre kell tenni a felmenők rossz tapasztalatát, a válások árnyékát, ahogy a barátok rosszmájú megjegyzéseit is és ismerőseink „rémtörténeteit” a megcsalásokról és az ellaposodott kapcsolatokról. Sok a károgó, akik azt hiszik, ha velük megesett, az lesz mással is. De szerencsére nem létezik két egyforma nő, férfi, sem pedig eset. Mindenki saját mesét kezdett el írni akkor, amikor kapcsolatba kezdett. Hogy az miként ér véget, nem a környezettől függ, hanem a kapcsolat résztvevőitől. Ha az ember jól választott és ő maga is kész dolgozni, akkor az örökké tartó szerelem nem legenda, hanem valóság lesz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Már nem hiszek a szerelemben, ahhoz túl sokszor törték össze a szívemet.

 

 

TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!