Sokan hiszik azt, hogy egy párkapcsolat akkor lesz tökéletes meg sírig tartó, ha mindenben egyetértenek, nincs egyetlen rossz vagy hangos szó közöttük. Mindenben passzolniuk kell egymáshoz, mint két tojásnak, mert így nem lesz vita, konfliktus. És mekkorát tévednek! Pont emiatt lesznek örökös háborúzások a kapcsolatukban!

 

 

nem ertunk egyet 01

kép: freewechat.com

 

A kapcsolatnak, a házasságnak nem kell tökéletesnek lennie. Nekünk sem kell annak lennünk. Elfogadónak viszont igen. Nyitottnak kell lennünk a párunkkal szemben. Tiszteletben kell tartanunk a kéréseit. El kell fogadnunk, ha valamiben nem értünk egyet. Nem elmenekülni kell előle és a szőnyeg alá söpörni. Nem az a lényeg, hogy sose veszekedjünk és messzire kerüljünk minden konfliktust, minden olyan helyzetet, ami kicsit is eltávolíthatna bennünket egymástól.

 

Az a lényeg, hogy beszéljünk! Beszéljünk a problémáinkról, arról, mi tesz bennünket boldoggá vagy éppen boldogtalanná. Ez teszi örökéletűvé a kapcsolatot, a folyamatos kommunikáció, a fejlődni akarás, a tanulás. Hogy újra és újra megismerjem a páromat és mellette önmagamat. Mivel a kedvesem az én tükröm, megmutatja mi jó és mi rossz bennem, én pedig ugyanezt teszem vele. Márpedig, ha szeretem őt intelligens ember vagyok, nem megsértődöm az őszinteségén, hanem elfogadom.

 

De oké, van olyan dolog, amiben sosem fogunk egyetérteni, mert mondjuk annyira mást vallunk, annyira másképp gondolkodunk. Szerintem létezik Isten, szerinte nem. Akkor most váljunk el? Nem. Csak el kell fogadnunk egymás véleményét. Nem kell mindenáron megérteni, megszeretni, csak el kell fogadni és tiszteletben tartani. Van, ahol ennyi a dolgunk.

 

nem ertunk egyet 02

 

Máskor pedig törekednünk kell arra, hogy közös nevezőre jussunk. Hiszen a párok a gyereknevelés terén sem fognak feltétlenül egyetérteni. De még egy közös kutya nevelése közben sem. Akkor hasta la vista? Megint csak nem. Meg kell beszélni a dolgot. Elmondani ki, miért tart ki az álláspontja mellett, miért találja azt jónak és miért helyteleníti a másikét. Ha ez megtörtént, akkor lehet kompromisszumot kötni és törekedni egy olyan megoldásra, ami mindkét félnek jó.

 

Mert nem jó, ha magunkban kell tartanunk a véleményünket, az érzéseinket és attól félni, mit szólna hozzájuk a párunk. Nem jó, ha nem lehetünk őszinték vele, mert tartunk attól, hogy behisztizik, nem szól hozzánk két hétig. Ahogy az sincs rendjén, ha azért nem vagyunk őszinték, mert nem akarunk gyengének mutatkozni a másik előtt. Inkább elhitetjük, hogy erősek vagyunk, semmi sem bánt vagy zavar, közben odabent meg folyamatosan lepusztulunk. Nem szabad mást hitetni el magunkkal és a párunkkal, mint ami valóban zajlik bennünk. Nem fér bele a kapcsolatba a szégyenérzet, hogy szégyellem az érzésemet, a gondolatimat a partner előtt. Egy kapcsolatban lehet olyan, hogy tabutéma.

 

Ezek a kapcsolatok nem egészségesek, inkább éretlenek és előbb-utóbb valóban szakítás lesz a végük. Akkor lehet igazán jó és tartós a párkapcsolat, ha mindkét fél szabadon őszinte lehet egymással. Ha képesek arra, hogy egyszerre legyenek adók és vevők. Tudnak őszintén beszélni az érzéseikről és gondolataikról, ugyanakkor be is tudják fogadni a másik mondandóját. Kell, hogy rendszeresen beszéljenek az érzésvilágukról, a gondolataikról, a kapcsolatukról. Nem feltétlenül úgy, hogy minden áldott vasárnap leülnek egyórás megbeszélést tartanak, de mikor a helyzet engedi, akkor meg kell nyílni. Egymást figyelmesen meghallgatva, kíváncsian és segítőkészségtől telve kell kommunikálniuk. Hiszen az őszinteség, segítség a kapcsolatnak. Nemcsak önmagunkkal teszünk jót azzal, hogy nem kell szoronganunk, félnünk attól, hogy kimondjunk valamit, hanem jót teszünk azzal is, amit mondunk. Így érhetjük el, hogy a párunk és a kapcsolatunk fejlődjön.

 

nem ertunk egyet 03

 

Tehát hálásnak kellene lenni azért, hogy a párunk őszinte velünk és megmondja az igazat. Gondolj bele, hová vezetne az, ha nem tenné. Belerokkanna abba, hogy nem lehet önmaga, magában kell tartania annyi kimondatlan szót és érzést. Ha pedig nem roppan bele, akkor másnak beszéli ki magát. A barátainak, rokonainak vagy akárki másnak, aki nem te vagy, márpedig ez hosszútávon elválaszt titeket. Már csak azért is, mert ha rólatok lesz szó, akkor mindenki „bölcs” tanácsokkal látja el és azok nem egyszer kavartak már be egy egyébként könnyen helyrehozható kapcsolatba. Ezért gondold át kétszer is, nem-e lenne jobb, ha a párod inkább veled beszélgetne.

 

Úgyhogy ne rémülj meg, ha néha összezördültök vagy nem találjátok a közös nevezőt. Nem baj, ha olykor más véleményen vagytok. Amíg civilizáltan tudtok róla beszélni, nincs miatta sértődés, addig minden a legnagyobb a rendben van. Ám ha mindezek alapján úgy érzed, a ti kapcsolatotok sántít, akkor sem kell beparázni. Az őszinteség fejleszthető, ahogy az is, hogy állunk az őszinteséghez. Nem kell mást tenned, mint dolgozni magadon és segíteni a párodnak abban, hogy dolgozhasson magán. Hidd el, ez a boldog kapcsolat titka, a kommunikációs szabadság.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

 Az erőszakra izgul – Eltitkolt szexuális aberrációk, amikről nem beszélünk ...

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!