Szánj pár percet arra, hogy végigolvasod ezt a cikket és válaszolsz a kérdésekre. A kapcsolatod múlhat rajta. Ez nem túlzás, hanem tény, meg fogod látni. Mert ha tudatos szerelmi életet szeretnél élni, akkor muszáj lesz gondolkodnod, nemcsak sodródni az érzelmeiddel. Ám ha már eleve azt mondod: nem akarsz rajta gondolkodni, az már sokkal árulkodóbb, mint azt hiszed...

 

 

tedd fel magadnak kerdesek 01

kép: tara.no

 

Bizonyára szereted a párodat. De mennyire? Szereted őt magát, azt, úgy, ahogy van és semmit sem változtatnál meg rajta? Vagy inkább csak elfogadod őt? Nem mindegy! Igen, igaz, hogy aki szeret az elfogad. Mert tudni kell rugalmasnak, alkalmazkodónak lenni és az a legideálisabb, ha nem támasztunk elvárásokat a partnerünkkel szemben. Ellenben, ha valaki szimplán csak elfogadja a partnerét, mert úgy van vele, úgyse talál jobbat, nem akar egyedül lenni, avagy beletörődik abba, hogy olyan, amilyen, ott már nem tiszta a szeretet, mert fájdalom és keserűség mérgezi. A beletörődés és az elfogadás megint nem ugyanaz. A beletörődés azt jelenti, hogy feladsz, elengedsz valamit és ez fájdalmat, csalódást okoz. Aki elfogad, az nem érzi ezeket, mert úgy véli, így is jól járt. Nincs fájdalom, sem rossz érzés. Mindenesetre bármelyiket is érzed, nem kérdés, hogy attól még szereted a párodat, de nem biztos, hogy őszinte szeretettel. Gondolj bele, neked sem mindegy, hogy te vagy a párod szeme fénye, az egyetlen és igaz kedvese vagy csak elfogadható vagy. Amíg talál másikat, addig beéri veled, mert a semminél te is jobb vagy. Nem akarsz ez lenni, ugye? Akkor vizsgáld meg ez alapján neked mit jelent a párod!

 

Életed értelmét, a lelki társadat, de legalábbis az egyetlen olyan embert, akivel el tudod képzelni az életed és le is akarod mellette élni? Vagy inkább csak egy megálló? Tudod, hogy nem tökéletes, nem az, akire a szíved mélyén igazán vágysz, de amíg esetleg a sors valami csoda folytán eléd nem fújja életed párját, az igazit, addig ő is megteszi. Szoktál néha más férfiról álmodozni? Vagy arról, milyen jó lenne, ha a partnered másabb lenne? Mondjuk romantikusabb, megértőbb, kedvesebb? Tudod, amikor szívesebben képzelődsz a párodról, mintsem vagy ott mellette a valóságban. Ugyanis a valóság kiábrándító. Egyre csak forgatod a szemeidet az idióta viccein, a megszólalásain, azon, hogy nem képes valamit megcsinálni. Minden egyes hülyeségére, hibájára azt mondod „jól van nem baj” és kényszeredetten próbálod elfogadni olyannak, amilyen.

 

tedd fel magadnak kerdesek 02

 

De tegyük fel, azt mondod, hogy szereted, akkor a testét vagy a lelkét? Azért vagy vele, mert úgy néz ki, mint egy félisten, az ágyban viszont már kész isten? Persze, érthető, ha ezekért is szereted, de nem mindegy, hogy csak az egyik vagy a másik miatt. Attól is lehet még életképes a kapcsolat, hogy a lelkét, a belső világát, a személyiségét szereted jobban. Ha közben nem undorodsz a testétől vagy nincsenek gondjaitok az ágyban, akkor nem jelent problémát az, hogy a lelkét szereted jobban. Persze olyan is van, hogy valaki elsősorban azért van valakivel, mert jól néz ki és jó vele az ágyban. A személyiségével nincs kibékülve, de „nem baj, jó lesz így”.

 

Na és hogy jellemeznéd a kapcsolatotokat? Izgalmas? Szenvedélyes? Kalandos? Nyugodt? Egyoldalú? Unalmas? Egyáltalán nem legyintésre méltó kérdés mennyi időt töltötök együtt és hogy az milyen minőségben telik. Lényeges, hogyha kevesebbet is vagytok együtt, de az minőségi és olyankor csak egymással foglalkoztok. Szenvedélyesen szeretkeztek, jókat beszélgettek, randiztok, de igazán odafigyelték egymásra.

 

Vagy pedig sokat vagyok együtt, de főleg csak a telefonjaitokat nyomkodjátok és semmit sem csináltok igazán együtt. Még rosszabb, ha szinte csak elmentek egymás mellett, mint két szellem, mert egyikkőtök többet van a melóhelyén vagy a barátaival, mintsem a másikkal. Vagy ha együtt is vagytok, olyankor mindig csak veszekedtek.

 

Amennyiben nagyon is tudatában vagy annak, hogy nem olyan a kapcsolatod, mint amilyenre vágysz, akkor próbáltál már tenni ellene? Hogy olyan legyen, mint amivel maximálisan elégedett lennél? Elmondtad már a párodnak, hogy mivel vagy elégedetlen és mire vágysz? Ha igen, akkor mit reagált rá? Történt változás? Amennyiben nem, miért nem beszéltél még vele? Azt gondolod, magától megjavul majd?

 

tedd fel magadnak kerdesek 03

 

Félelem. Sokszor ez áll a döntéseink mögött. És a kényelem. Félelem az egyedülléttől, a szakítástól, a másik fél reakciójától, ami persze az előbbihez vezet. Kényelmes a szőnyeg alá söpörni az érzésinket, nem beszélni róluk és azt várni, hátha megváltozik magától a kedves. Kényelmesebb elfogadni, mintsem szólni és tenni azért, hogy a kapcsolat jobb legyen. Épp ez a két dolog, a félelem és a kényelem képes kinyírni egy kapcsolatot. Jó lassan.

 

Jól gondold át ezeket a kérdéseket. Légy őszinte magaddal! Remélhetőleg az nyer bizonyosságot, hogy nagy köztetek a szerelem és boldogok vagytok együtt, egy kiegyensúlyozott, harmonikus, de az sem baj, ha nem tökéletes kapcsolatban. Viszont ha az ellenkezője derül ki, ne rémülj meg. Még nem kell keresztet vetned a kapcsolatotokra. Ellenben el kell gondolkoznod azon, hogyan tovább. Ha nem teszel semmit, az a kapcsolatod végét jelentheti. Fájdalmas, sérülésekkel teli szakítást. De ha készén állsz arra, hogy változtass, meg kell nyílnod a partnered előtt, mert egyedül nem fogsz tudni elvezetni egy hajót. Kell hozzá ő is. A kapcsolatotok kétemberes, ezt soha ne feledd.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Egy hónap után kérte meg a kezét! – Ez a divat a mai fiataloknál?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!