Néha azon kapod magad, hogy egy-egy odaszólogatás kapcsán rádöbbensz, hogy valójában nem is neked szól, hanem általánosítva lettél. Hogy a párod annyira beleragadt az előző kapcsolatainak hátrányaiba, hogy észre sem veszi, de téged is egy kalapba tesz az exeivel. Mintha evidens volna, hogy mindenki ugyanolyan. Hogyha anno az a másik lány így csinálta, akkor biztos a mostani párja, vagyis te is így fogod. Hazugság azt állítani, hogyha a férfi nagyon szerelmes, akkor őt nem töri össze a szakítás, vagy éppenséggel a válás.

nem vagyok az exed 01

 

Kép: vecer.mk

 

Talán egy férfit sokkal jobban megviseli a különválás, mint a nőt. És most tényleg csak azokba az esetekbe gondoljunk bele, mikor valódi szerelemről van szó, szívvel-lélekkel, s nem csak a megszokás meg a vágy hajtotta őket egész végig. A férfi nagyon simán ki tud lépni egy kapcsolatból, de az még nem jelenti azt, hogy nem sérül közben, s hogy ezt nem viszi tovább feldolgozhatatlanul a következő kapcsolatába. Tovább viszi, és mivel a férfi általában nem az a lelkizős-mindent-átrágunk fajta, mint mi nők, így náluk egy-egy trauma nem biztos, hogy rögvest feldolgozás alá kerül, sőt. Ott lappang a hímneműben, mint valami ketyegő bomba, és van, hogy a legváratlanabb pillanatban kerül felszínre.

 

 

Mert felszínre kerül, s vele együtt a többi rejtetten megbúvó frusztráltság is, amik e trauma miatt a jelenlegi kapcsolatba kerültek. Hirtelen minden a két félre zúdul, minden elnyomott érzés, gondolat, szituáció, és ott találjátok magatokat egymással szemben megannyi múltbéli sérelemmel, amik feldolgozásra várnak. S mivel ketten vagytok már, mert egy párt alkottok, így mind a kettőtökre kihatással van: ezért veszélyes úgy új párkapcsolatot nyitni, hogy a régit még nem zártátok le teljesen.

 

S éppen ezért ez a sérülés az, ami minden új kapcsolat legfőbb mumusa. Aminek igazából az a gyökere, hogy annyi példát megélt már az adott úriember, hogy a végére minden nő egy kalap alá fog tartozni a számára, miközben azon az állásponton lesz, hogy minden negatív-, illetve idegesítő tulajdonság a nők vérébe van benne, már-már velük született adottság, amit szeretettel használnak is.  

 

nem vagyok az exed 02

 

Például hányszor volt olyan, hogy a férfi számára valami még tökéletesen működött, de a nő azt mondta, hogy ez már nem jó és kidobta? Esetleg hányszor volt olyan, hogyha a nő azt mondta, semmi, akkor a férfi azt hitte, akkor van igazán bajban? Ha mi nők azzal viccelődünk, hogy a semmi a minden, akkor miért csodálkozunk, ha a férfiak már rettegnek ettől az s betűs szótól? Vagy ha a párunk előző párja maga volt a zöldszemű szörny, aki már-már nyomkövetőt dugott a szerelme seggébe, akkor miért is csodálkozunk, hogy eleinte nagyon óvatosan áll hozzánk a másik fél ebben a témakörben? A rossz beidegződések tovább megmaradnak, mint a jók. A fájdalom erősebb a szeretetnél, viszont a szeretet az, ami mindent összeköt.

 

Nemcsak a nők kiváltsága a bekategorizálás; a férfiak is képesek rá. Viszont, akik őszintén megmutatják, ha tévednek, mindenféle maszlag nélkül, azok is többnyire a férfiak. Látod az arcukon az őszinte meglepődést, hogy hoppá, mégsem úgy van, ahogy gondoltam? Látod a tágra nyílt szemeikben a csodálkozást és közben az örömöt, hiszen általában az emberek szeretik, ha meglepik őket. Pozitív meglepetésekkel és kellemes csalódással. De ha egy férfi minden nőt összepárosított, akkor, ha te valamiben másképp viselkedsz, az a férfinak újabb tanácstalanságra ad okot a pozitív csalódás mellett: újra kell értelmeznie a felállított ideológiáit, a párkapcsolatokról szóló világnézetét.

 

nem vagyok az exed 03

 

Hogy nem minden párkapcsolatban jut a pokol kínkeserves poklára, ha rámer nézni egy másik lányra, sőt akkor se, ha még beszélget is vele vagy Facebookon a képe alá kommentál. Hogy egy párkapcsolat a legszabadabb dolog a világon, ha jól csinálják. Hogy nem minden párkapcsolat működik a „csak a közös létezik mostantól, az egyén megszűnik” elv alapján. Hogy attól még, hogy nő vagyok, még nem kell ugyanolyannak lennem, mint amilyen a többi csajod volt.

 

Megtanultam, hogy tényleg a legfontosabb tulajdonság és erény a türelem, s a könnyed nevetés. Hogy nem elég mondani valamit, meg is kell mutatni, sőt van, hogy a tett sokkal erősebb a szavaknál; volt idő, mikor azt hittem, hogy ez csak mende-monda, hogy nem feltétlenül igaz, és hogy a szavak örökké állandóak. Viszont, ha száznegyvenkétszer mondasz el valakinek valamit, viccesbe csomagolva, mégis komolyan, és aztán száznegyvenháromszorra is megismétlődik az egész helyzet, akkor addigra már olyanfajta nyugalom száll meg, hogy saját magadon lepődsz meg a legjobban. Hogy már nem szeretnél ordibálni az illetővel, mert látszólag nem figyel rád. Megtanulod, hogy nem mindenki arra figyel, amire te, és neked sem feltétlenül az a legfontosabb, ami a másiknak. Megtanulsz jelen lenni. Megtanulod, hogy az ex téma nem terem minden bokorban. Megtanulod, hogy ami neked nem fáj, az a másiknak lehet, hogy hatalmas szívfájdalommal jár. Megtanulod, hogy valójában a bizalmat próbáltad építeni, de ha nem hisz benned, és ha te sem hiszel benne, akkor a bizalom lényegtelen apróságnak vedlik át.

 

nem vagyok az exed 04

 

A férfiak abban nőttek fel, azt verte a világ a fejükbe, hogy nem mutathatják ki az érzelmeiket, keményeknek kell lenniük, a biztospontot kell jelentsék, amire egy nőnek szüksége van: irányítson, és adja meg azt a hátteret, amiben a következő nemzedék felnőhet. De ők is emberek: ők is lesznek szerelmesek, őket is összetöri egy szakítás, nekik is szükség van, hogy néhanap, nagy ritkán, kibeszéljék magukból azt, ami bennük van és amit látszólag mással nem tudnak megvitatni. Ezért is vagyunk: tőlük türelmet és erőt tanulunk, tőlünk pedig lelkiséget és érzelmeket tanulnak kifejezni. Hogy nem gyengeség, ha megállsz addig egy kicsit, amíg feldolgozod a traumát, ami éppen ért.

 

Tudod, ez az „én nem vagyok az exed” negatív utóhatása. Felejtsd el, ne hasonlítgass, csak élvezd, hogy hisznek benned. S ehhez kell a legnagyobb türelem: hogy mi elhiggyük azt, hogy szavak nélkül is szeretnek minket.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Elhagytak, de te akartad!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!