Ma Magyarországon nagyjából évi 19.000 párt választanak el. Nem kell sokat keresgélnünk ismerőseink között, hogy találjunk egy párt, akik elváltak, vagy épp válnak.

 

mediacio 01

 

Kép: Freepik.com

 

Így volt ez Misivel és Hajnival is. 8 év házasság és két közös gyermek után úgy döntöttek, hogy külön folytatják tovább az életüket. Misi így mesélt erről:

 

Tavaly novemberben egy este Hajni odajött hozzám és könnyes szemekkel azt mondta, hogy: „ Engedjük el egymást kérlek!” – tudtam pontosan, hogy mire gondol, mert én is hónapok óta őrlődtem magamban. Csak valahogy nem éreztem az erőt, hogy kimondjam azt, amiről tudtam, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Azt hiszem mindent megpróbáltunk, amit lehetett, de mégis a viták közben már mindennapossá váltak és csak bántottuk egymást. Hajni már nem bírta tovább belefáradt ebbe és én megértettem. Összeszorult a szívem, amikor a gyerekeinkre gondoltam, az jutott eszembe, hogy már nem nőhetnek fel teljes családban és belerángatjuk őket egy olyan helyzetbe, ahol biztosan sérülni fognak. Ezen kívül rengeteg más gondolat cikázott a fejemben, hiszen az elmúlt 8 évben tényleg mindenünket megosztottuk, mindenünk közös volt és nem láttam, hogy hogyan fogjuk kibogozni az összefonódott életünket.

 

mediacio 02

 

Még aznap este megegyeztünk Hajnival, hogy elválunk, de a lehető legfájdalommentesebben. Azt szerettük volna, hogy a gyerekek ebből minél kevesebbet érzékeljenek. Tudtuk, hogy előttünk áll egy csomó kérdés, amiben meg kell egyeznünk a válás kapcsán és azt is tudtuk, hogy ez nem lesz egyszerű, mert mindkettőnknek más volt az elképzelése. Abban maradtunk, hogy adunk egymásnak néhány napot, hogy mindketten átgondoljuk, hogy technikailag hogyan szeretnénk lebonyolítani ezt az egészet. Én persze elkezdtem bújni az internetet, mert fogalmam sem volt, hogy hogyan zajlik egy válás... Döbbenten láttam, hogy rengetegen foglalkoznak ezzel a témával, ügyvédek, mediátorok, párterapeuták, stb... Abban már biztos voltam, hogy valahonnan információt kell szereznem mielőtt Hajnival megint leülünk beszélni. Ügyvédhez nem akartam első körben fordulni, úgy éreztem valamiért, hogy az túl sok lenne, hiszen én nem akarok Hajni ellen pereskedni vagy ilyesmi. Végül találtam egy olyan válási mediációval foglalkozó irodát, ahol a mediátor jogász is egyben, és azt gondoltam, hogy itt megkaphatom a válással kapcsolatos kérdéseimre is a választ és Hajnival békés keretek között, együtt találhatnánk ki, hogy hogyan zárjuk le a közös dolgainkat. Hajninak még aznap meg is mutattam a weboldalt és mondtam, hogy én szeretném, ha mediátorral válnánk, mert nem akarok többet veszekedni vele. Hajni megnézte és azt mondta, hogy ez szerinte is jó ötlet, ő sem bízott már abban, hogy ketten vita nélkül le tudjuk zárni a kapcsolatunkat. Ezután közösen időpontot foglaltunk és a mediációk során végig beszéltünk minden olyan kérdést, amiben a bíróság előtt meg kell egyezni, ahhoz, hogy elváljunk. Nem voltak könnyű megbeszélések, de sokat segített, hogy a mediátor irányította az egész folyamatot, így nem vesztünk el a múltbeli dolgokban. Az első alkalommal azt hittem, hogy a gyerektartásdíjban nem fogunk tudni megállapodni, de a második mediációs megbeszélésünk végére sikerült minden kérdésben megegyeznünk, ami hatalmas megkönnyebbülés volt.  

 

mediacio 03

 

Az első mediáción egy hétfői napon voltunk, azon a héten pénteken a mediátor be is nyújtotta a keresetlevelet és az egyezséget a bíróságra. Rá 5 hónapra pedig már el is választott minket a bíróság. Így visszagondolva nagyon jó ötlet volt mediátori segítséget kérni a válásunkhoz, mert rengeteg terhet levett a vállunkról. Nem kellett foglalkoznunk szinte semmilyen ügyintézési dologgal, ami nagyon jól jött a két kicsi mellett. Emellett mindkettőnk lelke darabokban volt, szerintem nem is lett volna energiánk egymás ellen küzdeni a bíróságon, nem tudom mások, hogy csinálják végig...”

 

Megkérdeztük dr. Farkas Dorottyát a Mediátorpont vezető mediátorát arról, hogy miben segíthet a pároknak a válási mediáció:

A válás minden pár számára egy krízishelyzet. Egy olyan ismeretlen élethelyzet, amiben valószínűleg nincsen tapasztalata egyik félnek sem, honnan is lenne. A párok többsége ilyenkor kilátástalannak vagy megoldhatatlannak érzi ezt a helyzetet. Nyugtalanok amiatt, hogy nem tudják mi vár rájuk, nem látják, hogyan fogják elvarrni a közös szálakat. Nagyon sokat segíthet ilyenkor egy független szakember, aki jártas a témában és járt már bíróságon. Sok felesleges ügyintézéstől és utánajárástól megkíméli a párt.

 

mediacio 04

 

Sok pár között a viszony nagyon megromlik, mire eldöntik, hogy elválnak. Előfordul, hogy már nem tudnak leülni egy asztalhoz megbeszélni, hogy mi legyen a gyerekekkel vagy a közös vagyonnal, a házzal, amiben most még együtt laknak. Ebben nagyon sokat segíthet a mediáció. Ugyanis itt nincsenek magukra hagyva a párok. A cél pedig az, hogy a párok a válás után is hosszútávon együtt tudjanak működni szülőként a gyermekeket érintő kérdésekben. A mediátor segít a feleknek abban, hogy a kommunikáció fennmaradjon és a párok ne váljanak ellenséggé, valamint, hogy olyan megállapodást dolgozzanak ki a jövőre nézve, ami mindkettőjük számára elfogadható, és amiben mindenki számára élhető módon rendezik a közös ügyeiket.”

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért nem akar a pasi párterápiára menni?

 

képek: Freepik.com

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!